Karl May (1842-1912)

Karl May oli saksalainen kirjailija, joka tuli kuuluisaksi Balkanille, Lähi-itään, Etelä-Amerikkaan, Afrikkaan ja Amerikkaan sijoittuvilla seikkailuromaaneillaan. Hän oli sokea viisivuotiaaksi saakka, mutta lahjakkuutensa ansiosta luki itsensä kansakoulunopettajaksi. May joutui kuitenkin taloudellisiin vaikeuksiin ja sitä kautta rikoksen teille. Hän istui kaikkiaan seitsemän vuotta vankilassa, mutta hyödynsi senkin ajan lukemalla kirjoja, jotka myöhemmin inspiroivat häntä kirjoittamaan omia teoksia.

May aloitti kirjoittamisensa aikakauslehtien julkaisemilla paikalliskertomuksilla ja humoriskeillä, sekä erilaisella nimettömänä julkaistulla käyttökirjallisuudella. Todellisen läpimurtonsa hän kuitenkin teki seikkailuromaaneillaan. Mayn kerrontatapa ei ole kovin pohdiskelevaa, vaan melko suoraviivaista. Sankarit taas ovat oikeudenmukaisia, konnat ovat ovelia, tapahtumat saavat yllättäviä käänteitä ja loppu on onnellinen.
Karl Mayn kirjoja on käännetty yli kolmellekymmenelle kielelle ja hänen kirjojensa levikki pelkästään Saksassa on jo useita kymmeniä miljoonia. Kuitenkaan May ei ole ehkä niin arvostettu kirjailija kuin hänen teoksensa edellyttäisivät.
Mayn villistä lännestä kirjoittamissa teoksissa ovat sankareina valkoiset lännenmiehet Old Shatterhand, Old Firehand, Droll-täti, Sam Hawkens ja monet muut, mutta myös intiaanit, kuten apašši-päällikkö Winnetou. Mayn kuuluisimmat lännenkirjat ovat Hopeajärven aarre, öljyprinssi, Winnetou, apaššien päällikkö, Winnetoun kosto ja Aave autiomaassa.
Hopeajärven aarteessa lännenmiehet metsästävät muinaisten intiaanien aarretta. Kuitenkin myös rosvojoukko on saanut siitä vihiä ja yrittää napata sen.
Winnetou, apaššien päällikkö, Winnetoun kosto ja Aave autiomaassa ovat kahta muuta lännenkirjaa suoraviivaisempaa jatkoa toisilleen. Kirjoissa kerrotaan mm. kuinka myöhemmin kuuluiseksi tullut Old Shatterhand saapui länteen ja kuinka hän tutustui Winnetouhun, josta tuli hänen veriveljensä.
Balkanille ja Lähi-itään sijoittuvien minämuotoisten romaanien pääsankareina ovat saksalainen kirjailija, jota kutsutaan Kara ben Nemsiksi ja hänen arabialainen ystävänsä ja palvelijansa Halef. Nämä kirjat ovat jatkoa toisilleen ja sarjan kirjojen nimet ovat Aavikon halki, Linnoituksen vanki, Viimeinen karavaani, Afarahin jalokivet, Balkanin rotkossa, Skipetaarien maassa ja Keltainen rosvopäällikkö.

Alunperin tein tämän kirjoituksen Jakomäen yläasteen lehteen, Katiskaan.

© Copyright Matti Järvinen

Pääsivu
RuneQuest
Lukeminen
Linkit
Tietokonepelit
Filosofia
Matematiikka
Tulevaisuuspeli
Palaute
Vieraskirja