Mika Waltari 1908-1979

Mika Waltari Mika Waltari oli suomalainen kirjailija, joka oli varmasti Aleksis Kiven ja Väinö Linnan veroinen. Hänen taitonsa ilmenee varsinkin historiallisten romaaniensa realistisuudessa: kirjat perustuvatkin usein historialliseen todellisuuteen.
Waltarin tuotantoon kuuluu historiallisten romaanien lisäksi novelleja, runokokoelmia, näytelmiä, elokuva- ja näytelmäkäsikirjoituksia ja opaskirjoja.
Waltarin tärkeimmät historialliset teokset ovat Sinuhe egyptiläinen (1945), Mikael Karvajalka (1948), Johannes Angelos (1952) ja Turms kuolematon (1955). Lisäksi hänen historiallisiin kirjoihinsa kuuluu Mikael Hakim (1949), Nuori Johannes (1981), Valtakunnan salaisuus (1959) ja Ihmiskunnan viholliset (1964).
Sinuhe egyptiläinen kertoo Sinuhesta, egyptiläisestä lääkäristä ja hänen seikkailuistaan muinaisessa Egyptissä. Tämä kirja oli Waltarin tärkein ja kuuluisin teos.
Turms kuolematon on Waltarin romaani etruskien vallan ajoilta.
Mikael Karvajalka kertoo Turusta lähtöisin olevasta Mikaelista, joka matkustelee Keski-Euroopassa. Kirjan jatko-osassa, Mikael Hakimissa, hän on ajautunut monien tapahtumien jälkeen Turkin sulttaanin hoviin.
Ihmiskunnan viholliset kertoo varhaisaikaisista kristityistä ja ajasta, jolloin keisari Nero hallitsi Roomaa. Kirjan sankarina on roomalainen Minutus Lausus Manilianus. Ihmiskunnan vihollisiin liittyy myös Waltarin teos Valtakunnan salaisuus, joka kertoo Minutuksen isän, Markus Mezentius Manilianuksen nuoruudesta.
Nuori Johannes julkaistiin vasta jatko-osansa, Johannes Angeloksen jälkeen. Nuori Johannes on kertomus kirjan sankarin nuoruudesta. Johannes Angelos kertoo Johanneksen elämän loppuosan Konstantinopolin piirityksessä.
Waltarin kaikissa teoksissa on sellainen tuntu, kuin hän olisi kirjoittanut ne paikoissa ja aikoina, joista ne kertovat. Waltarin inspiraatiolähteenä olivat erilaiset kuvat ja kartat. Hän luki myös paljon historiallista taustatietoa.
Historiallisten romaanien lisäksi Waltari kirjoitti myös paljon novelleja ja pienoisromaaneja. Näistä tunnetuimpia lienevät Suuri illusioni (1929), Ei koskaan huomispäivää (1937), Fine van Brooklyn (1938) ja Kultakutri (1946).
Waltari kirjoitti myös muutamien kuuluisien kotimaisten elokuvien käsikirjoitukset, kuten Kulkurin valssin ja Komisario Palmu -elokuvat.


Tämä teksti pohjautuu osittain koulussa pitämäni esitelmän materiaaliin ja Jakomäen yläasteen lehteen, Katiskaan, kirjoittamaani artikkeliin.

© Copyright Matti Järvinen

Pääsivu
RuneQuest
Lukeminen
Linkit
Tietokonepelit
Filosofia
Matematiikka
Tulevaisuuspeli
Palaute
Vieraskirja