Aranwythin heimon lyhyt historia

Kerofinelan varhaisten uudisasukkaiden joukossa oli vanha Aran, hurja taistelija ja suuri sankari, joka saapui Lohikäärmesolaan etsimään vapautta, joka häneltä oli evätty kotimaassaan. Monien seikkailujen jälkeen Aran asettui Forlossin kukkuloille. Hän kukisti Mylvivän Äpärän, ystävystyi Ylämaan nymfien kanssa, sai selville Valkokavion polun ja opetti kansaansa elämään siellä, missä heikommat miehet sortuisivat.
Pian hänen maineensa levisi, ja muita klaaneja liittyi. Perustettiin Aranwythin heimo.
Kun poljonit muuttivat Ei kenenkään suolle vuonna 1420, itäiset klaanit olivat huolissaan siitä, että hevosmiehet yrittäisivät varastaa heidän kesälaitumensa, mutta Pol Jonin väki oli keskittynyt praxilaisiin paimentolaisiin, eikä ongelmia ilmennyt.
Vuonna 1460 kun telmorit olivat sotapolulla, Aranwythillä oli ongelmia. Vaikka he eivät kärsineet pohjoisten heimojen tavoin, raivoisat susi-ihmiset tekivät heidän kimppuunsa ryöstöretkiä.

Sartarin saapuminen
1400-luvun loppupuolella mies nimeltä Sartar, joka hallitsi salaisen taikuuden, saapui Kerofinelaan etelästä.
Tänä aikana Aranwyth joutui kestämään praxilaisten paimentolaisten sitkeitä hyökkäyksiä. Jatkuva hyökkäily tuhosi kahta klaania niin kovasti, että niiden oli pakko liittyä yhteen selvitäkseen. Uutta klaania kutsuttiin Valenstingiksi, ja heidät tunnetaan yhä kiihkeästä vihastaan eläinpaimentolaisia kohtaan.
Sartar Rauhantekijä, kuten häntä kutsuttiin, vakuutti Aranwythin, Balkothin, Dundealoksen, Kheldonin ja Poljonin heimot perustamaan yhdessä Sweninkylän muureilla suojatun kaupungin puolustukseksi verenjanoisia paimentolaisia vastaan.

Sartarin kuningaskunta
Vuonna 1492 Aranwythin kuningas Braggi lukeutui niihin, jotka perustivat uuden kuningaskunnan valitsemalla Sartarin quivinilaisista ensimmäiseksi.
Culbrean sotaisa Gwandorin klaani ei kuitenkaan piitannut vastasaavutetusta yhtenäisyydestä ja teki useita hyökkäyksiä Aranwythin Toenan klaanin kimppuun. Sen seurauksena Bundri Vahvaveri perusti Forlossin ratsastajat suojellakseen klaaneja ahneilta hyökkääjiltä.
Kun Sartar tuli jumalaksi vuonna 1520, hänen perillisensä seurasivat häntä valtaistuimella.
Vuonna 1539 alkoi dracoliskojen uni. Valtava määrä aavemaisia dracoliskoja alkoi suorittaa mystisiä tehtäviään. Nuori Londri Kirvesmies yritti pysäyttää heidät, mutta kokemus teki hänet hulluksi. Sen jälkeen jokainen vältti heitä. Ja viiden vuoden kuluttua he katosivat taas.
Kun prinssi Jarolar taisteli Lunarin imperiumia vastaan Tarshissa, Forlossin ratsastajat seurasivat häntä. He kuuluivat ratsuväkeen, joka kävi Lunarin armeijan kimppuun takaapäin ja tappoi heidät. Ratsastajille annettiin anteliaita lahjoja heidän tekojensa vuoksi.
Kun mätä imperiumi lopulta sai uudelleen hallintaansa Tarshin, väärä kuningas komensi monia hyökkäyksiä Sartariin, ja Aranwyth puolusti kuningaskunnan kunniaa ottamalla osaa moniin vastahyökkäyksiin.
Vuonna 1602 Lunarin imperiumi hyökkäsi Sartariin. Monet Aranwythin soturit kuolivat Riimuportissa Punaisen Lepakon syöminä. Kun Kotkanpesä kukistui, useimmat Aranwythin klaanit pakenivat ylämaille. He viettivät kolme talvea kesätiloillaan ennen kuin lopulta palasivat normaaliin elämäntapaansa. Nämä tunnetaan nälkävuosina.

Miehitys
Vuonna 1605 heimoa vaivasi sukuriita. Kun Yaraldinin klaani kääntyi itseään vastaan, kaaos saapui heidän tulaansa ja maa myrkyttyi verestä. Tähän päivään saakka kaikki ovat välttäneet paikkaa, jossa Esipimeys hävitti klaanin viimeiset jäännökset.
Kun saatiin selville, että uzien klaani oli muuttanut Taistelulaaksoon, Aranwyth lähetti sotureita tarkistamaan asian. Yhteisymmärrys saavutettiin, ja vastineeksi siitä, ettei heidän aluettaan häirittäisi, peikot ovat maksaneet pakkoveroa siitä lähtien Aranwythille.
Vuonna 1613 tapahtui suuri kapina Kallyr Tähtikulman johdolla. Aranwythillä oli ongelmia hyökkäilevien telmorien kanssa, ja he päättivät olla osallistumatta toivottomaan kapinaan.
Kapinaan osallistumisen vuoksi Culbrea pakotettiin luovuttamaan kolme klaania Cinsinalle ja Aranwythille.

Jos haluat tietää lisää Sartarin kuningaskunnan historiasta, osta itsellesi Greg Staffordin erinomainen romaani King of Sartar.


Teksti copyright © Peter Nordstrand.
Käännös copyright © Matti Järvinen.
In English


Pääsivu
RuneQuest
Seikkailut
Pelihahmot
Tarinat
Kartat
Lomakkeet
Käännökset
Irkkipelit
Muuta
Palaute
Vieraskirja