Aranwythin heimon kauppa ja talous

Maa
Aranwythin heimomaat voi jakaa pohjoisiin Forlossin kukkuloiden ylämaihin ja etelän ja lounaan alamaihin. Ylämaat metsäisine lehtoineen ja laaksojen vesakkoineen ja heinikkoiset harjut ovat heimon laidunmaita.
Klaanit asuvat alamailla talven ajan siirtyen ylämaan asutuspaikkoihinsa laumoineen kevään ja kesän ajaksi palatakseen jälleen maan vuoden ajan loppupuolella.

Lampaat
Lampaat ovat ehdottomasti tärkeimpiä kotielämiä, ja jokainen klaani omistaa niitä tuhansia. Sekä telmorien että Sazdorfin metsästäjien ryöstöretket ovat yleisiä, ja niillä voi olla suurta taloudellista vaikutusta, ellei niitä oteta vakavasti. Niinpä yksinäinen paimenpoika on harvinainen ilmiö. Sen sijaan lammaspaimenet matkustavat ryhmissä siirtyen systemaattisesti toiselta laitumelta toiselle. Klaanien väliset riidat laidunnusoikeuksista eivät ole epätavallisia.

Metsästys
Hirviä metsästetään tulen vuodenaikaan, kun ne siirtyvät vuorille. Hevosantilooppeja ja impaloita on laiduntamassa itäisissä laaksoissa tulen ja maan vuodenaikaan. Monia lintulajeja löytyy Kuuden sisaren alueelta.

Maanviljely
Epäsuotuisan maaperän ja ilmaston vuoksi ruis on tärkein viljalaji. Se kylvetään meren vuodenajan alkupuolella ylämaan laaksoissa, ja sato korjataan tulen vuodenajan loppupuolella tai maan vuodenajan alkupuolella. Se on myös yleistä talviviljaa, ja silloin se kylvetään, kun klaanit palaavat alamaille maan vuodenaikaan. Kauraa kasvatetaan myös, sillä se on parhaana pidettyä viljaa hevosille. Kauraa käytetään myös kuuluisan Toenan vanukkaan valmistamiseen.

Matkustelevat nuoret miehet
Ei ole epätavallista, että heimon vuoret miehet saavat työtä Sartarin muista osista sadonkorjuun aikaan. Tämä poistaa klaaneilta heidän elättämisensä taakan, ja samalla he ovat usein tervetullutta ja halpaa työvoimaa ympäröiville heimoille.

Kaupankäynti
Kaupankäynti on äärimmäisen tärkeää näille ihmisille, sillä heidän omat luontaiset resurssinsa ovat kovin niukat.
Villa on Aranwythin tärkein luontainen resurssi. Se on helppo kuljettaa, eikä se pilaannu helposti. Sitä vaihdetaan, kun lampaat on keritty meren vuodenaikaan. Itse asiassa muut heimot kutsuvat reittiä Aranwythin mailta Sweninkylään Villapoluksi.
Karitsoja karsitaan yleensä myrskyn vuoden ajan keskivaiheilla ja myydään toreilla meren ja tulen vuodenaikaan.

Hevoset
Hevoset ovat erittäin merkittäviä Aranwythille. Heille hevosen väreillä on merkitystä, ja lähelle alttaria tai talon päätyihin ripustettu hevosenpää antaa paikalle yliluonnollisia voimia. Ei ole epätavallista, että rikkaat antavat polttohaudata itsensä suosikkihevosensa kanssa. Tammanmaitoa juodaan rituaalitarkoituksissa.
Hevosia käytetään monenlaiseen, ja aranwythiläiset kasvattavat useita eri rotuja. Taisteluun koulutetut valko-orit ovat haluttu hyödyke Sartarin soturien keskuudessa. Hevosennahasta valmistettuja tarvikkeita myydään ylellisyystuotteina Sweninkylässä ja Kotkanpesässä. Hevosenlihaa voi syödä, mutta sitä syödään harvoin, paitsi äärimmäisissä olosuhteissa, kuten nälänhädän torjumiseksi tai rituaalisiin tarkoituksiin.
Hevosenluita ja -rustoa käytetään liiman valmistamiseen. Hevosennahasta valmistetaan lukuisia tuotteita, mukaan lukien hienoja kenkiä ja vöitä. Varsojen sileästi turkista valmistetaan tyylikkäitä turkistakkeja. Hevosenkarvaa käytetään laajasti verhoilussa, patjoissa ja takkien ja pukujen jäykkänä vuorina. Hevosenlantaa käytetään polttoaineena.


Teksti copyright © Peter Nordstrand.
Käännös copyright © Matti Järvinen.
In English


Pääsivu
RuneQuest
Seikkailut
Pelihahmot
Tarinat
Kartat
Lomakkeet
Käännökset
Irkkipelit
Muuta
Palaute
Vieraskirja