Joran
Joranitin perustaja

Myytit
Joran oli lenshien todellinen sankari ja Buserianin kaukokatseisuudella siunattu. Hän aavisti etukäteen lenshien kolme koettelemusta ja päätti suojella kansaansa.
Tämän Joran näki ensimmäisellä kerralla: Hän näki sodan liekkien pyyhkivän maata. Hän näki kultaisen kuninkaan, jolla oli kolme palloa päänsä päällä, johtamassa tuhoavaa sotajoukkoa.
Joran etsi kansalleen turvapaikkaa, josta käsin he voisivat taistella tätä vihollista vastaan. Hän saapui basalttiniemen luokse Valkoisen meren rannalle ja näki, että se oli suuren jättiläisen NourTarin lepopaikka. Joran asteli kallioiseen kohtaan ja survaisi keihäänsä syvälle maahan ja jättiläisen niskaan. Maa vapisi ja vaikeroi. Joran väänsi keihäästään itään päin ja jättiläinen vuoti verta. Vulkaaniset kivilaatat kohosivat suojelemaan maata. Joran väänsi keihästään länteen päin ja jättiläinen potkaisi. Kiven pintaan aukesi kuiluja ja muodostui kanava, joka erotti paikan maasta. Joran väänsi keihästään etelään ja jättiläinen nosti päätään. Kivinen kohta kohosi vedestä saaden aikaan vuorenkorkuisen kallion merelle päin. Vielä kerran Joran väänsi keihästään, pohjoiseen päin; jättiläinen parkui tuskissaan ja hänen kyyneleensä virtasivat kallion halkeamista luoden virvoittavia kuumia lähteitä.
Tälle linnoitetulle niemelle Joran johdatti kansansa ja he rakensivat sinne hänen mukaansa nimetyn kaupungin.
Joran jätti keihäänsä törröttämään kiveen ja siinä se yhtä seisoo. Sanotaan, että jos keihäs otetaan pois, NourTar nousee ylös ja kaupunki tuhoutuu.
Tämän Joran näki toisella kerralla: merien nousevan ja peittävän tulvan alle maan. Hän näki pimeyden ratsastavan aaltojen harjalla ja nielaisevan hänen kansansa.
Ja niin Joran käveli veteen ja asteli Valkoisen meren pohjan halki. Hän saapui Kentyranin lähteelle, kukisti vartijan Yurtyran Merihirviön ja velvoitti sen palvelemaan häntä. Hän kulki lähteen läpi alamaailmaan. Sitten hän vietteli Pimeyden äidin ja sai tältä ennemerkin. Siitä linnasta syvältä alamaailmasta hän löysi Bethegus Veneilijän ja vapautti tämän kahleista. Joran kiipesi takaisin lähteelle ja kohtasi Keninken, Kentyranin tyttären, jonka hän voitti arvoituskilpailussa. Hän toi Keninken takaisin kaupunkiinsa ja meni hänen kanssaan naimisiin kansansa edessä. Myötäjäisinään Keninke jakoi 27 valaanöljylaadun ja niiden käytön salaisuudet. Häiden jälkeen Joran rakennutti temppelin Yurtyranille ja Bethegukselle suojellakseen kansaansa valtameriltä ja siunatakseen heidän mereen liittyvät pyrkimyksensä.
Sanotaan, että jos uhrauksia ei tehdä Yurtyranille, hän jättää Joranitin, eikä yksikään laiva ole enää turvassa Valkoisella merellä.
Sitä, mikä Joranin kolmas näky oli, hän ei kertonut yhdellekään ihmisille, eikä hän paljastanut valmistelujaan.

Kultin luonne
Joran on Joranitin kaupungin ja Karasalin kuninkaiden perustaja ja suojelija. Hänen eri aspektejaan palvovat aateliset, papit, valaanpyytäjät ja keihäsmiehet. Karasalin satraappi, joka istuu Karasalin valtaistuimella, on kultin suojelija ja korkein noviisi. Kaikissa aspekteissaan hän on raivokkaan itsenäinen ja vartioi mustasukkaisesti kansaansa ja heidän tapojaan.

Taikuuden avainsana
Maalliset kyvyt:  Kestä sää, Joranin myytit, Uinti
Hyveet:  Itsenäinen
Sidokset: 
Maatuli  (Vedä lämpöä maasta, Käske maadaimonia, Muovaa basalttia)
Veden hallitsija  (Kuumenna vettä, Ui, Tyynnytä aallot)
Tuonpuoleinen:  Joranin palatsi on Aurinkovaltakunnassa Valkoisen meren rannoilla. Hänen valtaistuinhuoneestaan palvojat voivat poistua Sankariulottuvuuden Hopea-aikaan. Kuoleman jälkeen joranilaiset liittyvät jumalansa seuraan metsästäen palatsia ympäröivillä mailla ja purjehtien sen vesillä.
Muita yhteyksiä:  Toisille Joran on Yelmin aspekti. Toisille hän on Kargzantin aspekti. Useimmille karasalilaisille hän on oma jumalansa, eikä kenellekään kiitollisuudenvelassa.

Alakultit

Joran Kirkas kuningas
Tämän alakultin seuraajat palvovat Jorania Karasalin kuninkaiden ja aateliston suojelijana. Tämä on se osa Jorania, joka kukisti Merihirviön, pelasti Veneilijän ja nai Valastyttären. Loistavan kuninkaan teot tuovat järjestystä ja turvaa kaupunkiin.

Maalliset kyvyt:  Lepytä väestö
Hyveet:  Ylväs
Sidokset: 
Loistava kuningas  (Säteilevä olemus, Käske kuuliaisuuteen, Yhteys edeltäjään)
Maatulen teot:  Lämmitä seuraajaa
Veden hallitsijan teot:  Käske yurtyranilaista daimonia, Tuo esiin vettä
Salaisuus: Aavista vaara (Tätä rituaalia voi käyttää ennustamaan palvojaa ja hänen seuraajiaan uhkaavia vaaroja.)

Joran Muurintekijä
Tämän alakultin seuraajat palvovat Jorania Joranitin perustajana ja kaupungin ensimmäisenä johtajana. Kaupungin hallintovirkailijat ja monet paikallisten aatelissukujen jäsenistä ovat ottaneet Joranin suojelijakseen. Muurintekijän siunaukset tuovat rauhaa ja vaurautta kaupunkiin.

Maalliset kyvyt:  Kaupunkipolitiikka, Kaupungin lakien tuntemus, Pidä puhe, Lepytä eri mieltä oleva
Hyveet:  Rehellinen
Sidokset: 
Kaupunginisä  (Siunaa käsityöläisrituaali, Siunaa viljavarastorituaali, Siunaa laivarituaali, Siunaa eläinrituaali, Siunaa muurirituaali, Tuo harmoniaa)
Maatulen teot:  Lämmitä koti
Veden hallitsijan teot:  Puhdista vesi
Salaisuus: Suojaa kaupunkia (Tätä salaisuutta voidaan käyttää vahvistamaan mitä tahansa kaupungin tai kaupungin kansalaisen suojeluyritystä.)

Jastan Harppuunamies
Jastan oli Joranin poika ja seurasi isäänsä Joranitin hallitsijana. Hän oli harppuuna mies ja keihäsmies. Jastan oli ensimmäinen, joka käytti Joranin valastuntemusta ja purjehti Valkoiselle merelle metsästämään niitä. Tämän kultin seuraajat ovat valaanpyyntialusten tai kaupungin rykmenttien keihäsmiesten huimapäisiä johtajia.

Maalliset kyvyt:  Lähitaistelu (keihäs ja kilpi), Kaukotaistelu (heitä harppuuna)
Hyveet:  Kovapintainen
Sidokset: 
Harppunointi  (Seiso vankasti, Horisonttiheitto, Kultakärki, Näe suihkun läpi, Näe kauas)
Maatulen teot:  Estä hollria, Maan voima
Salaisuus: Nappaa saalis (Tätä salaisuutta voidaan käyttää vahvistamaan mitä tahansa yritystä löytää ja saada kiinni palvojan saalis.)


Teksti copyright © Wesley Quadros.
Käännös copyright © Matti Järvinen.
In English


Pääsivu
RuneQuest
Seikkailut
Pelihahmot
Tarinat
Kartat
Lomakkeet
Käännökset
Irkkipelit
Muuta
Palaute
Vieraskirja