Joranit
Pohjoisen risteys

Joranit on Karasalin satraappikunnan pääkaupunki ja maakunnan suurin kaupunki. Se on keisarin ainoa syväsatama ja sen markkinoiden kukoistuksen takaavat idästä, lännestä, pohjoisesta ja etelästä saapuvat kauppiaat. Joranit on mahtava linnoitus, joka koetellut kovasti monia valloitusarmeijoita niiden 1 700 vuoden aikana, jolloin se on seissyt.
Tähtikapteeni Joran, lenshikansan sankari, perusti Joranitin hopea-ajalla, Kargzantin ajalla. Joran aavisti suuria vaaroja ja loi linnoituksen suojelemaan heimoaan ja heidän hevosiaan. Joranit rakennettiin basalttiluodolle Valkoisen meren etelärannalle - luotoa sanotaan jättiläisen pääksi - ja sitä suojaa kolmelta puolelta itse meri. Eteläsuunnasta kaupunkia suojaavat suuret basalttimuurit, joiden edessä on 50 metriä pitkä ja 200 metriä syvä kuilu.
Legendat kertovat, että Joran lävisti nukkuvan jättiläisen keihäällään. Hän väänsi keihästä ja jättiläisen veri pulpahti esiin muodostaen muurit. Hän väänsi uudelleen ja jättiläisen kyyneleet pulpahtivat esiin muodostaen kuumat lähteet, jotka pitävät kaupungin lämpimänä. Vielä yksi vääntö ja jättiläisen vapina sai luodon murtumaan ympärillään olleesta maasta muodostaen muurien eteen kuilun.
Joranit on metropoli, imperiumin kuudenneksi suurin kaupunki, ja sen kasvava asukasluku on 28 000. Koska se on niin monien kauppa- ja laivausreittien kohtaamispaikka, Joranit on kosmopoliittinen sekoitus, jonka kanssa kilvoittelee vain itse Glamour. Carmanialaisten sukujen kauppiaat tinkivät Ezarcoksen kastokilaisten kanssa; darahappalaiset kauppiaat vaihtavat karasalilaisia orjia; ja darjiinilaiset asiamiehet vaihtavat eolilaisia turkiksia.

Kaupungin kaupunginosat
Kaupungissa on kaksitoista tunnistettavaa kaupunginosaa, joista jokaisessa on omat torinsa ja temppelinsä, arkkitehtuurinsa ja luonteenomaisuutensa. Kaupunginosat ovat Vanha kaupunki, Kalastajakaupunki, Patsaiden kaupunginosa, Darahappalaisten ghetto, Rinne, Kauppiaskaupunginosa, Carmanialaisten ghetto, Yläkaupunginosa, Lunarilaiskaupunginosa, Sotilaskaupunginosa, Uusi kaupunki ja Muurien takainen Joran.
Vanhin on Vanha kaupunki, joka sijaitsee korkealla niemen päällä Joranin keulan - vanhan linnoituksen - vieressä. Vanha kaupunki oli Joranitissa alkuperäinen asuinsija, joka pystyy suojaamaan pohjoisesta tulevalta vaaralta ja valvoo etelän laidunmaita. Sen ihmiset ovat perinteisesti karasalilaisia ja heidän temppelinsä ovat täällä, mukaan lukien Joranin itsensä temppeli. Vanhalla aatelistolla on täällä kotinsa ja palatsinsa. Karasalin kuninkaiden vanha palatsi sijaitsee tässä kaupunginosassa, mutta se ei ole nykyään asuttu. Kaksikymmentä jalkaa korkeat muurit ympäröivät tätä kaupunginosaa.
Kalastajakaupunki on oikeastaan Vanhaa kaupunkia varhaisempi, mutta se ei ollut paljon muuta kuin kalastajien kylä ennen Joranin tuloa. Kun kaupunki perustettiin, paikalliset kalastajat huomasivat olevansa muurin sisäpuolella ja lenshien suojeluksessa. Täällä ihmiset ovat kovia ja karkeita. He ovat kalastajia, valaanpyytäjiä, merimiehiä, laivanrakentajia, orjakauppiaita ja - kun kukaan ei ole näkemässä - merirosvoja.
Patsaiden kaupunginosa perustettiin Vihermetsän laajentumisen aikana, kun monet pelandalaiset pakenivat mailtaan peläten metsää. Ajan kuluessa pelandalaiset, jotka muuttivat Joranitiin, pyrkivät liittymään muiden jo siellä olevien joukkoon ja kaupunginosan väkiluku kasvoi. Kuten heillä on tapana, pelandalaiset täyttivät kotinsa julkisilla veistoksilla ja suurilla mosaiikeilla. Täältä voi löytää temppelin Pelandan ylijumalille. Tämä kaupunginosa on myös muurien ympäröimä.
Keisari Anirestyu rakennutti Darahappalaisten gheton, kun hän linnoitti uudelleen kaupungin Gbaji-sotien aikana. Valvoja rakennutti tyypillisen darahappalaisen asutusalueen alemmalle tasangolle. Ajan kuluessa tämä kaupunginosa on kasvanut ja kuihtunut ja on nykyään harvaan asuttu. Täällä on Yelmin temppeli ja täydellisen ympyränmuotoiset muurit ovat yhdeksän metriä korkeat.
Rinne on myös peräisin Gbaji-sotien ajoilta. Enemmän pakolaisia, aatelittomia ja niitä, jotka ovat liian köyhiä saamaan asuntoa kaupunginosista ja joita tulvii kaupunkiin, oli alkanut asettua asumaan laidunmaille Kalastajakaupungin ja darahappalaisten välissä. Valvoja määräsi, että he saisivat oman kaupunginosansa ja lahjoitti heille omaksi kukkula-alueen Vanhan kaupungin alapuolelta. Rinne on yhä kaupungin köyhin kaupunginosa.
Kaupankäynnin lisääntyessä imperiumissa kaupungin satama näytti entistä käyttökelpoisemmalta. Valvoja rakennutti aallonmurtajia suojaamaan laivaliikennettä ja loi Kauppiaskaupunginosan heidän varastoilleen. Useimmat kauppahuoneet asettivat tänne asiamiehiä ja kauppiaita.
Carmanialaisten ghetto sai alkunsa linnoituksesta, jonka rakennutti Brevascar Northronilainen, Joranitin spolilainen sotilasvalvoja. Pitkien spolilaisten ja carmanialaisten miehitysten aikana tämä kaupunginosa kasvanut ja myös kuihtunut. Suurin osa siitä tuhottiin, jotta saatiin tilaa Satraapin palatsille. Täällä on Carmanialainen kirkko.
Yläkaupunginosa on lunarilaisen aateliston ja niiden, jotka ovat tarpeeksi varakkaita asumaan heidän keskuudessaan, koti. Kaupunginosa sai alkunsa, kun satraappi rakennutti uuden palatsinsa vanhaan Carmanialaisten kaupunginosaan ja aateliset ryntäsivät rakennuttamaan palatsejaan niin lähelle satraapin muureja kuin saattoivat.
Lunarilaiskaupunginosa on valittujen - Lunarin imperiumin erityisten kansalaisten - koti. Tänne vapautettujen orjien, lunarilaisten käsityöläisten ja satraapin hovin tavallisten seuralaisten aalto asettui asumaan. Täällä on temppelit Seitsemälle äidille; Tavoittavan Kuun temppeli; Keisarillisen yliopiston ja Taikakollegion kampus.
Sotilaskaupunginosa rakennettiin Lunarin varuskunnan majoittamiseksi. Tämä kaupunginosa on oikeastaan massiivinen linnoitus, johon mahtuu asumaan kolmentuhannen miehen sotajoukko ja joka tarjoaa telapohjia kymmenille kaleereille ja sotakogeille. Yanafal Tarnilsin ja kaikkien muiden varuskuntien palvomien sodanjumalien temppeleitä ja pyhättöjä löytyy täältä. Muurit ovat 18 metriä korkeat ja niitä ympäröi syvä vallihauta.
Uusi kaupunki syntyi kenenkään huomaamatta. Se on kokoelma työläisasuntoja, köyhempiä kauppataloja ja vähäisiä aatelisia. Stadion sijaitsee täällä kuten orjatorikin.
Muurin takainen Joran on kasvava kylä Punaisella lahdella. Nämä ihmiset ovat maanviljelijöitä ja työläisiä, kalastajia ja valaanpyytäjiä.

Karasalin satraappikunnan pääkaupunki
Kun Isämme loi Karasalin satraappikunnan, uusi satraappi Marorlus FinEstu valitsi Joranitin hallintokeskukseksi. Hän hävitti suurimman osan Carmanialaisten kaupunginosasta ja rakennutti sinne palatsinsa.
Pääkaupunkina Joranit voi ylvästellä suurimmalla osalla satraapin hallinnosta: hänen virkailijoillaan, hänen kirjureillaan ja hänen kirjanpitäjillään. Satraapin vartion kotipaikka on palatsissa ja suurin osa hänen laajennetusta perheestään asuu myös siellä. Satraapillinen rahapaja, kirjasto ja aarrekammio ovat kaikki palatsissa.

Joranitin satama
Joranit on imperiumin ainoa syväsatama ja Valkoisen meren suurin suojaisa satamakaupunki. Satama pysyy sulana koko vuoden ja sitä suojelivat alkujaan Joranin siunaukset ja nykyään niitä vahvistavat Kalikoksen retkikunnat. Koska se sijaitsee idän ja lännen, pohjoisen ja etelän välissä, siitä on tullut imperiumin kauppareiteille keskeinen satama.
Kaikkia imperiumin pohjoisia pyrkimyksiä johdetaan Joranitista käsin. Kylmän linjan rajalinnoituksia, jotka on ankkuroitu Kalikoksen linnoitukseen Erigiassa, varustetaan Joranitista käsin ja heidän jäätä murtavia laivojansa rakennetaan täällä telakoilla. Laaja Makabeanin veljeskunta ylläpitää suurinta kiltataloaan vanhassa Keulalinnoituksessa. Täältä käsin he johtavat laajalle levittäytyneitä veljiään ja pienempiä sukuja. Heidän laivansa ovat peräisin täältä, heidän Synkän epätoivon torniaan varustetaan täältä käsin ja heidän oppipoikansa saapuvat tänne alkeiskoulutukseen. Kaukaa ja laajalti pitkin Valkoista merta saapuvat kauppiaat ja orjakauppiaat pitävät majaansa Joranitissa.
Takenegi Robustuksen mandaatilla kaikkien Poralistorin ja Oslirin tai Arcosin välillä matkaavien laivojen täytyy saapua rantaan Joranitissa ja siirtää toiseen laivaan lastinsa. Satraapin Rantavartio panee tämän mandaatin tinkimättä täytäntöön ja satamakapteeni kohtelee tylysti niitä kohtaan, jotka saadaan kiinni yrittämästä kiertää satraapin verot.
Joranit on kalastuksen ja valaanpyynnin kukoistava keskus. Kuivattu ja suolattu kala, valaanpihvit, maustetut mustekalat ja yli kymmenen valaanöljylajiketta muodostavat pääosan kaupungin elintarvikeviennistä.

Joranitin markkinat
Joranit on kaikenlaisen kaupan ja kauppiaiden keskus; karasalilaisista pihveistä Bindlen savustettuihin rapuihin ja Ensimmäisenä siunatun viiriäisiin; darjiinilaisista seinävaatteista carmanialaiseen purjekankaaseen ja eolilaisiin nahkoihin. Kaupunki on tunnetuin valastuotteistaan: lihaa, luita ja öljyjä. Se on myös orjakaupan keskus, jossa on kotun-puolijättiläisiä Pohjois-Pentin vuorilta, eolilaisia, digijelmejä, merikansaa ja muita, joita marssitetaan Vapautuksen aukion ympäri. Kotunit, erityisesti Joranitin gladiaattorikouluissa koulutetut, ovat hyvin suosittuja imperiumin joka kolkassa. Laaja valikoima gladiaattorieläimiä on lähes yhtä vaikuttava.

Joranitin linnoitus
Joranitin alkuperäinen tarkoitus oli suojella sen kansaa heidän vihollisiltaan. Kuluneiden vuosituhansien aikana kaupunki on tullut entistä pystyvämmäksi siihen. Alkuperäisiin muureihin on lisätty torneja ja portteja; alkuperäistä ramppia valvoo porttilinnoitus; sataman aallonmurtaja on linnoitettu; ja sisällä olevia linnoituksia on paranneltu.
Keisarillinen armeija on sijoittanut tänne useita rykmenttejä kautta historian. Nykyään 1. Ukkossuiston linkomiehet on ainoa Ydinalueen joukko-osasto, jonka kotitukikohta sijaitsee Joranitissa. Kentryanin muuri - daxdarialaisten hopliittien rykmentti - Varuskuntajoukoista toimii paikallisena puolustuksena ja lain täytäntöön panevana joukkona. Satraapin henkilökohtainen vartio Rastarin suojelijat on sijoitettu palatsin kasarmiin. Suojelijat ovat 400 jalkamiehen ja 100 hevosmiehen sekaosasto. Hevosmiehet ovat satraapin henkilökohtaisia lähettiläitä, viestinviejiä ja ongelmienratkojia.
Joranit on Keisarillisen Valkoisen meren laivueen ja satraapin rantavalvontalaivojen laivueen kotitukikohta.

Vastalause:
Tiedän, että jotkut vanhat lähteet nimeävät Graclodontin Karasalin pääkaupungiksi. Minusta siinä ei ole juurikaan järkeä, että pääkaupunki olisi maakunnan äärimmäisimmässä mahdollisessa kolkassa. Siksi minun Gloranthassani ™ Joranit on kesäpääkaupunki ja Punainen kala on talvipääkaupunki.


Teksti copyright © Wesley Quadros.
Käännös copyright © Matti Järvinen.
In English


Pääsivu
RuneQuest
Seikkailut
Pelihahmot
Tarinat
Kartat
Lomakkeet
Käännökset
Irkkipelit
Muuta
Palaute
Vieraskirja