Kultakukkula - Yelmalio Helvettimetsän haltioiden keskuudessa

Tämä on Yelmalion matka Kultakukkulalla, jonka Helvettimetsän aldryamit tuntevat.

Myytit
Metsiä piirittivät lukuisat ongelmat pahoina aikoina.
Ensin saapuivat tuulet, jotka uhkasivat repiä puut juuriltaan. Monet nousivat tuulia vastaan ja monet tuhottiin. Yksi näistä oli Yelmalio, puolustaja ja Metsäaurinko, joka seisoo tuulia vastassa. Ensin hän viskasi Salamakeihäänsä Orlanthia päin, joka nauroi ja nappasi sen kiinni vahingoittumatta. Sitten Yelmalio seisoi lujana ja hänet lyötiin maahan, hänen jalkansa murrettiin ja hänen panssarinsa revittiin hänen yltään. Jäljelle jääneet puut puhuivat tuulille ja suostuivat siihen, että ne taipuisivat ja sallisivat tuulten pauhata metsissä estämättä, jos tuulet eivät rikkoisi niiden latvoja. Yelmalion uhraus liikutti Orlanthin ja hän suostui niiden pyyntöön. Jopa nykyään jotkut puista unohtavat ja vastustavat tuulia vain murtuakseen ja tuhoutuakseen.
Toinen oli Zorak Zoran Tuhoaja, joka oli aina vihannut Aldryaa ja oli tappanut Flamalin. Hän näki haavoittuneen Yelmalion ja hyökkäsi tämän kimppuun suuren nuijansa kanssa. Hän voitti haavoittuneen jumalan ja hakkasi hänet melkein kuoliaaksi, mutta Yelmalio keräsi kaiken energiansa ja sinkosi tulensa Zorak Zorania päin polttaen tämän pahasti ja saaden tämän unohtamaan metsien vahingoittamisen, ainakin sen päivän ajaksi. Zorak Zoran pakeni jättäen Yelmaliolle kylmän kuoren. Kuitenkin hän oli niin pelästynyt syömistään tulista, että hän juoksi kirkuen metsistä, eikä edes nyt osaa käyttää tulia oikein. Kuitenkin metsät ovat joskus synkkiä jopa päiväsaikaan ja pelottelevat valmistautumattomia.
Kolmas oli Synkkä äiti, joka vihasi metsäkansaa. Hän johti pimeyden ja kylmyyden joukkoja ja yritti peittää maan jäällä. Yelmalio oli kylmissään, sillä hän oli menettänyt tulensa. Hän oli puolustuskyvytön, sillä hän oli menettänyt keihäänsä ja haarniskansa. Epätoivoissaan Yelmalio käytti Loistoaan sokaistakseen Synkän jumalattaren ja ajaakseen tämän pois ennen kuin tämä voisi tappaa hänet.
Lopulta saapuivat Syöjät, jotka eivät rakastaneet mitään ja vihasivat kaikkea. He melkein tuhosivat Yelmalion, sillä hän oli alaston ja puolustuskyvytön metsissä, mutta yksi Syöjistä oli hyväsydäminen ja puhui Yelmaliolle. Hän kertoi Yelmaliolle, että Orlanth, Zorak Zoran ja Synkkä äiti vihasivat Syöjiä ja olivat heidän vannoutuneita vihollisiaan. Hän sanoi, että ainoa keino jäädä henkiin oli hyväksyä hänen apunsa. Epätoivoissaan pelastaakseen metsät Yelmalio suostui ja päästä Syöjän sisälleen. Toiset astuivat syrjään, eivätkä hyökänneet hänen kimppuunsa ja Yelmalio seisoi jälleen, vahvana, mahtavana ja täynnä kunniaa. Hän oli saavuttanut suuren palkkion ja pystyi puolustamaan metsiä kaikilta vihollisilta. Hänen ystävänsä Arroin ja Haltioiden korkea kuningas näkivät hänet ja lähestyivät häntä. Haltioiden korkea kuningas ajoi pois Syöjät ja Arroin olisi parantanut Yelmalion, mutta hän ei ollut haavoittunut. Siitä lähtien Yelmalio on auttanut metsiä ja on ensisijainen vartija Haltioiden korkean kuninkaan ohella, mutta vahvistunut Salaisen syöjän mahdista.

Matka
Aldryamien tuntema Kultakukkula on pohjimmiltaan metsän puolustus, jossa Yelmalio puolustaa metsää tunkeilijoita vastaan, kukin heistä kukisti hänet, mutta hän onnistui metsän suojelemisessa kunkin tappion kautta. Toisin kuin tavallinen yelmaliolainen matka, tämä ei ole häviäjän matka, sillä Yelmalio onnistuu uhraamalla itsensä. Sen voi siksi nähdä myös moraalinäytelmänä, jossa itseuhrauksen opetus opetetaan nuorille haltioille.
Matkan huippukohdassa Yelmalio ottaa kaaoksen joukot liittolaisiksi ja hänestä tulee yksi krjalkeista, mutta vain suojellakseen metsää ja välttääkseen tappiota. Se on traaginen tarinan ja heitä pitäisi sääliä, kuten myös ihailla itseuhrauksensa vuoksi.

Matkan etapit
Yelmaliolaisessa Kultakukkulan matkassa on neljä etappia.
Etapeilla Yelmalio ei saa parantaa itse minkäänlaisia matkalla aiemmin saatuja haavoja. Vain Inora ja Arroin saavat parantaa hänet.

Orlanth
Täällä Orlanth ryntää metsään ja taistelee Yelmalioa vastaan. Tämä on hiipimiskumautuskilpailu, jossa Yelmalio menee perinteisesti kilpimuurin muotoon ja yrittää vastustaa Orlanthin hyökkäyksiä. Kuitenkin Orlanth on liian vahva Yelmaliolle ja iskee tämän maahan.
Orlanth käyttää myrskytaikuutta täällä puhaltaakseen Yelmalion kumoon kutsuen usein voimakkaita tuulia tätä erityistä tarkoitusta varten. Orlanthin palkkio on yelmaliolaisen keihäs, jolla hän heittää Orlanthia (ja aina epäonnistuu), ja hänen haarniskansa.

Zorak Zoran
Yelmalion täytyy kukistaa tämä jumala tai hän menettää tulivoimansa.
Zorak Zoranin täytyy taistella Yelmalioa vastaan täällä. Jos Orlanth kukisti Yelmalion aikaisemmin, Yelmaliolla ei ole haarniskaa, eikä keihästä, eikä hän pysty heittämään Suojaa tai Kilpeä. Jos hänellä on Loistava viitta, hän voi heittää Auringonpaisteen ja Hohdon. Selvästikin tämä on eriarvoinen kamppailu. Jos Yelmalio kukisti Orlanthin, mutta antoi pois haarniskansa ja keihäänsä, hän voi silti heittää Kilven ja Suojan. Jos hän kukisti Orlanthin ja piti panssarinsa ja keihäänsä, hän voi taistella normaalisti.
Jos Zorak Zoran voittaa täällä, hän voi viedä kaikki Yelmalion omistamat tulivoimat. Tähän lukeutuvat taikaesineet, loitsut ja kyvyt. Hän voi päättää tappaa Yelmalion, mutta se torjutaan, jos Yelmalio heittää Oikeudenmukainen-luonteenpiirreheiton. Jos Yelmalio voittaa täällä, hän voi käyttää mitä tahansa Zorak Zoranin matkaajan omistamia tulivoimia ja voi käyttää niitä ilman normaaleja yelmaliolaisia rajoituksia.

Kyger Litor
Peikkoäiti toimii tässä korvikkeena, sillä Helvettimetsä on liian kaukana Sairdista, jotta Inora voisi olla mukana. Yelmalio taistelee peikkojumalatarta vastaan sokaisemalla hänet valollaan ja juoksemalla pois. Hän voi käyttää tähän Auringonpaistetta tai Lyhtyä ja taistelee yleensä peikkolaisia tai luolapeikkoja vastaan, jotka pelästyvät valoa.

Kaaos
Jos Yelmaliolla on haarniskansa, hän voi käyttää sitä ja heittää Suojan ja Kilven. Jos hänellä ei ole panssariaan, mutta hän kukisti Orlanthin ja antoi haarniskansa pois, hän voi heittää Kilven ja Suojan. Jos Orlanth kukisti hänet, eikä hänellä ole haarniskaansa, hän ei voi heittää Suojaa tai Kilpeä. Jos hänellä ei ole tultaan, hän ei voi heittää tulitaikoja. Jos hän vastusti Inoraa, hänellä ei ole Loistavaa viittaa, eikä hän pysty heittämään Hohtoa tai Auringonpaistetta.
Hän kohtaa lukuisia kaaosolentoja mutta alkaa aina perusluvusta. Jokaista etappia, jonka hän häviää, kohti kaaosolentojen lukumäärä lisääntyy perusluvun verran. Niinpä jos perusluku on 3 ja matkaaja häviää Orlanthille ja Zorak Zoranille, hän kohtaa yhdeksän kaaosolentoa, 3 Orlanthista, 3 Zorak Zoranista ja 3, joista aloitetaan. Tällä etapilla hänellä on yhä parantamattomia haavoja, jotka hän sai aikaisemmilla etapeilla, joten taistelun pitäisi olla epäreilu. Pidä mielessä, että kunkin kaaospedon pitäisi olla suunnilleen samaa tasoa kuin matkaaja. Joskus kaaos yrittää tappaa matkaajan, toisinaan taas ne vain käyvät uudelleen läpi liikkeitä. Yksi matkaajista kuuluu Krjalkin kulttiin ja yrittää suostutella Yelmalion hyväksymään hänen voimansa kukistaakseen kaaoksen. Jos Yelmalio heittää Hurskautensa, hän suostuu ja hyväksyy krjalkin mukanaolon.
Jos Yelmalio ottaa vastaan krjalkin vaikutusvallan, hänestä tule yksi krjalkeista ja kaaos lopettaa hänen kimppuunsa hyökkäämisen. Hänestä tulee Krjalkin kultin jäsen ja hän saa Krjalkin siunauksen, joukon kaoottisia ominaisuuksia, jotka pysyvät piilossa ja muuttuvat näkyviksi vain Tule krjalkiksi -loitsun kautta. Hän parantuu kaikesta vahingosta.
Jos näin käy, hän liittyy Krjalkin kulttiin, hänen saamansa edut mukailevat suurta palkkiota ja niihin sisältyy paksu nahka, regeneroituminen, suoja vahingolta tai muita samantapaisia kykyjä. Jos hänellä on jo krjalkivoimia, uudet voimat heitetään satunnaisesti. Jotkut yelmaliolaiset suorittavat tämän matkan usein saadakseen enemmän kykyjä. Tällöin he eivät saa käyttää krjalkikykyjään matkan aikana, sillä se mitätöisi myytit.

Paluu
Jos kaaos kukisti Yelmalion, Arroin ja Haltioiden korkea kuningas pelastavat hänet. Näinä toimii usein sankarijoukko haltioita ja ihmisiä, jotka suorittavat toistuvasti osansa Kultakukkulassa. He ajavat kaaoksen pakosalle ilman suurempaa taistelua. Haltioiden korkea kuningas aseistaa Yelmalion uudella keihäällä ja uudella haarniskalla. Vastineeksi Yelmalio suostuu auttamaan metsien ja Arroinin puolustamisessa ja hänestä tulee haltioiden ystävä.
Jos Yelmalio kukistaa tai omaksui kaaoksen, Arroin ja Haltioiden korkea kuningas kohtaavat hänet pelastettavan sijasta liittolaisena. Jos hän kukisti kaaoksen ilman aseita, haarniskaa tai tulta, hän saa suuren palkkion, muutoin hän vain jää henkiin ja voi lisätä taistelun voittojen listaansa. On silti aivan mahdollista kukistaa Orlanth, Zorak Zoran ja Inora kullakin etapilla antamalla pois kykynsä aivan kuin hän olisi hävinnyt. Tämä osoittaa, kuinka voimakas ja hurskas hän on. Jos hän ottaa vastaan krjalkivoimat, hän saa suuren palkkion vastineen.

Suuri palkkio
Yelmaliolaiset eivät saa suurta palkkiota Yelmaliolta, vaan sen sijaan Krjalkilta. Tämä on vieraiden yelmaliolaisten mukaan suuren palkkion irvikuva, eikä se ole missään lähiseudulla yhtä tehokas. Kuitenkin se on tarpeeksi tehokas, eikä estä yelmaliolaisia yrittämästä matkaa.


Teksti copyright © Simon E. Phipp.
Käännös copyright © Matti Järvinen.
In English


Pääsivu
RuneQuest
Seikkailut
Pelihahmot
Tarinat
Kartat
Lomakkeet
Käännökset
Irkkipelit
Muuta
Palaute
Vieraskirja