Pimeyden sandaalien matka [1]

Myytti [2]
Kun Orlanth kosiskeli Ernaldaa, hän etsi tälle lahjaa, joka tekisi vaikutuksen Ernaldaan. Hän sattui kuulemaan yhden Ernaldan palvelijoista sanovan, että Ernalda tarvitsisi uuden kenkäparin ja Orlanth ajatteli Kyger Litorin käyttämiä Pimeyden sandaaleja. Orlanth lähti pyytämään apua veljiltään. "Kokoa armeija ja marssi Helvettiin", sanoi Humakt. "Täytä keuhkosi ilmalla ja taistele Peikkoäitiä vastaan, sillä se riittää sinulle", sanoi Myrskyhärkä. "Miksi huolehtia lahjoista, ota vain Kuningatar väkisin ja tee hänestä omasi", sanoi Vadrus. Orlanth ei voinut hyväksyä mitään näistä ehdotuksista, joten hän pyysi vielä yhdeltä veljeltään Yinkiniltä apua. "Tulen mukaasi", hän sanoi, mutta Orlanth kielsi sanoen, että Yinkinin pitäisi jäädä kotiin ja vartioida hänen perhettään. "Ota sitten minun Tarkka hajuaistini oppaaksesi", sanoi Yinkin. Orlanth kiitti häntä, mutta sanoi, että hän törmäisi seiniin, eikä pystyisi näkemään vihollisiaan pimeässä. "Ei hätää, ota myös minun Yönäköni", sanoi Yinkin ja hän lainasi Orlanthille aistejaan.
Tällä tavoin valmistautuneena Orlanth lähti matkaan Maailmavuorelta ja astui portaikkoon, joka johti alas Helvettiin. Hän laskeutui Alamaailmaan ja halki vesien haistaen kylmiä höyryjä ja ummehtuneita hajuja, jotka kulkeutuivat alhaalta ylöspäin. Hyönteiset kiusasivat häntä, kun hän astui Helvettiin ja hänen täytyi kutsua mahtava tuuli puhaltamaan ne tiehensä. Hän saavutti portaikon pään ja vaelsi Peikkojen kuningaskuntien halki yrittäen löytää Kyger Litorin. Viimein hän näki kaksi peikkoa istumassa reitin varrella ja puhumassa, viittoen kaukaista vuorta kohti. Orlanth käytti tuuliaan tuomaan heidän sanansa hänen luokseen ja kuuli heidän puhuvan Peikkoäidistä, joka asui tuossa vuoressa. Orlanth rohkaistui tästä ja suuntasi kohti Synkkää vuorta, josta hän löysi syvän, synkän luolan, joka oli täynnä Kyger Litorin itsensä selviä hajuja. Orlanth laskeutui yhä syvemmälle Peikkoäidin vahvan hajujäljen opastamana, kunnes hän huomasi olevansa synkässä luolassa jonkin sellaisen kanssa, joka näytti olevan keskellä luolaa oleva tyhjä sohva. Orlanth lähestyi sohvaa ja näki vaikutelman valtavasta hahmosta, joka makasi sohvalla, mutta hän ei pystynyt näkemään henkilöä itseään. Varovasti Orlanth asteli sohvan juurelle ja löysi sieltä jalat. Pidättäen hengitystään Orlanth avasi sandaalien nauhat ja riisui ne yksitellen. Kun hän riisui toista sandaalia, Kyger Litorin nukkuva hahmo ilmestyi ja huone täyttyi kuorsauksesta. Toinen sandaali parkaisi "Hei, kuka olet ja mitä olet tekemässä?", mutta Orlanth vastasi: "Olen Orlanth ja sinä tottelet minua" ja kiinnitti nopeasti sandaalit omiin jalkoihinsa, joissa ne kutistuivat hänen kokoonsa ja Orlanth katosi.
Silloin kaksi suurpeikkoa oli kulkemassa ohitse ja he näkivät Orlanthin puhumassa sandaaleille ja katoavan, joten he ryntäsivät sisään ja alkoivat heiluttaa nuijiaan ympäri huonetta yrittäen iskeä Orlanthia, missä tämä sitten piileksisikään. Orlanth tanssi ja hyppeli, muttei pystynyt välttelemään peikkoja, joten hän hyppäsi heistä toisen taakse ja näyttäytyi toiselle. Peikko heilautti nuijaansa niin kovaa kuin pystyi, kun Orlanth sujahti varjoihin ja väisti pois iskun tieltä. Nuija iskeytyi toisen peikon jalkaan, jossa Orlanthin pää oli ollut, ja murskasi sen palasiksi. Orlanth pujahti ohitse ja juoksi niin nopeasti kuin pystyi vuorelta, yli tasankojen ja portaita pitkin pinnalle, eikä lopettanut juoksemista ennen kuin saapui kotiinsa.
Orlanth palautti Yinkinin Yönäön ja Tarkan hajuaistin ja kiitti tätä avusta tarjoutuen hyvittämään sen jonkin päivänä. Hän asteli Kuningattaren hoviin ja antoi tälle Pimeyden sandaalit henkilökohtaisesti. Ystävällisesti hymyillen Kuningatar kiitti Orlanthia ja sanoi: "Kiitämme teitä hyväntahtoisesta lahjasta ja pyydämme teitä käyttämään niitä meidän puolestamme ja ajatelkaa meitä pitäessänne niitä." Tällä tavalla Kuningatar kieltäytyi lahjatarjouksesta loukkaamatta Orlanthia, sillä hän näki, miten ylpeä ja komea nuori mies Orlanth oli.

Sankarimatka
Tällä sankarimatkalla on useita etappeja:
  • Lahjan etsiminen
  • Avunpyyntö
  • Matka Helvetin halki
  • Peikkoäidin luolassa
  • Paluu pinnalle
  • Lahjoitus Kuningattarelle
Lahjan etsiminen
Orlanthin täytyy yrittää saada selville, mikä lahja tekee Ernaldaan vaikutuksen. Hänen täytyy yrittää kuulla ohimennen palvelijan keskustelu käyttämällä Hiipimisen, Kuuntelun ja mahdollisesti Tuulipuheen yhdistelmää. Tytöt kertovat Ernaldan toiveesta saada uusi pari sandaaleja.
Tämän etapin voi manata, jotta saisi selville toisen toiveet, tavallisesti kolmannelta osapuolelta. Se sallii manaajan saada selville henkilön ystäviltä, mitä halutaan.

Avunpyyntö
Orlanthin veljet tarjoavat neuvoja. Jos hän hyväksyy jonkun veljen neuvot, hän saa neuvosta hyödyn ja tämä leimaa sankarimatkan loppuosan kaavaa. Joka tapauksessa Orlanth on palveluksen velkaa veljelleen, jonka neuvoja hän noudattaa ja hänen täytyy auttaa tätä veljeä ilmaiseksi, jos sitä pyydetään tulevaisuudessa.
Jos hän noudattaa Humaktin neuvoja, hänen täytyy koota armeija mennäkseen Helvettiin. Humakt auttaa häntä tässä.
Jos hän noudattaa Myrskyhärän neuvoja, hän menee itse alastomana ja siniseksi maalattuna kuin olisi menossa sotaan ja taistelee Kyger Litoria vastaan.
Jos hän noudattaa Vadruksen neuvoja, hän yrittää ryöstää Ernaldan ja viedä hänet pois hänen hovistaan.
Jos hän noudattaa Yinkinin neuvoja, hän saa käyttöönsä Kissansilmän ja Tunnista hajun sankarillisina matkan loppuajaksi ja saa myös kyvyn Jäljitys hajuaistin perusteella.
Tämän etapin voi manata pakottaakseen sukulaiset antamaan neuvoja manaajalle. Näiden neuvojen täytyy tulla sydämestä, eivätkä ne välttämättä ole hyviä neuvoja, mutta niitä ei voi estää.

Matka Helvetin halki
Orlanthin täytyy laskeutua Portaikkoa pitkin Helvettiin ja etsiä Kyger Litor. Hänellä käy läpi useita kohtaamisia, joihin voivat kuulua hyönteisparvet, peikot ja muut pimeydenolennot. Hänen täytyy taistella kutakin kohtaamista vastaan tai voittaa se. Jos hän on noudattanut Humaktin tai Myrskyhärän neuvoja, hänen täytyy taistella jokaista kohtaamista vastaan.
Lopulta hän löytää kaksi peikkoa, jotka puhuvat Peikkoäidistä, ja hänen täytyy käyttää Tuulipuhetta onnistuakseen kuuntelemaan heitä. Hänen täytyy sitten matkata Synkälle vuorelle, jossa Kyger Litor on nukkumassa. Synkälle vuorelle päästyään hän voi käyttää Jäljitystä hajuaistin perusteella ja Tunnista hajua paikallistaakseen Kyger Litorin.
Tämän etapin voi manata Helvetin ylittämiseen ja jonkun löytämiseksi Helvetistä. Se sallii manaajan löytää joku, joka tietää, mistä henkilön voi löytää, ja onnistua kuulemaan keskustelun.

Peikkoäidin luolassa
Orlanthin täytyy löytää Peikkoäidin sohva ja hänen täytyy hiiviskellä tämän luokse ja saada selville, missä tämän sandaalit ovat. Hänen täytyy riisua sandaalit (Taskuvarkaus, Silmänkääntö). Jos hän epäonnistuu Hiipimisessä tai ei onnistu riisumaan varovasti sandaaleja, Kyger Litor herää ja kutsuu vartijansa.
Jos Orlanth riisuu onnistuneesti sandaalit ja pukee ne ylleen, hän saa useita hyötyjä. Hän voi uhrata Yökulku-loitsua varten ja voi saada loitsun sankarillisena käyttäessään sandaaleita matkalla.
Peikkoäidin vartijat saapuvat sisälle ja yrittävät osua Orlanthiin pimeässä. Harjoitusmatkoissa nämä ovat tavallisesti suurpeikkoja, joilla on Tosinuijat moukareissaan. Orlanthin täytyy joko taistella heitä vastaan tai päästä huiputtamalla ulos luolasta.
Jos Orlanth saapuu tänne armeijan kanssa tai soturina, hänen täytyy yrittää kukistaa Kyger Litor ja hänen vartijansa. Tämä on vaikeaa ja on tavallisesti tuomittu epäonnistumaan.
Tämän etapin voi manata toimimaan Yökulku-loitsuna.

Paluu pinnalle
Orlanthin täytyy kulkea halki Peikkomaiden ja kiivetä Portaikkoa pitkin pinnalle. Jos hän on saanut Pimeyden sandaalit, hän voi käyttää Yökulkua välttääkseen kohtaamisia, muutoin hänen täytyy taistella tiensä auki.
Orlanthin täytyy palauttaa Yinkinin lahja ja tarjota palvelusta vastineeksi.
Tämän etapin voi manata paetakseen maanalaisesta paikasta kohtaamatta vihollisia.

Lahjoitus Kuningattarelle
Orlanthin täytyy lahjoittaa Pimeyden sandaalit Ernaldalle. Jos Orlanth tekee tämän, hän voi päästä käsiksi Yökulkuun, mutta hänellä on haittoja kosiessaan Ernaldaa tulevaisuudessa. Jos Ernalda pitää Sandaalit, hän voi uhrata Yökulkua varten, mutta Orlanth ei saa muita etuja. Jos Ernalda kehottaa Orlanthia pitämään Sandaaleja, Orlanth voi liittyä Pimeyden sandaalien alakulttiin, eikä saa hän kärsi haitoista kosiessaan Ernaldaa tulevaisuudessa. Jos matkaaja on Orlanthin pappi tai akolyytti, hän saa Yökulku-loitsun uusiutuvana. [3]

Huomiot
1. Tämä on taika-aseiden matka.
2. Tämä myytti perustuu Martin R. Crimin tarinaan Kuinka Orlanth voitti Ernaldan huomion, joka kerrotaan The RuneQuest Con Compendiumissa. Koska tämä on julkaistu teos, arvioin, että sen muissa artikkeleissa käyttäminen on rehellistä. Jos Glorantha on avoin maailma, meidän pitäisi voida käyttää perustana toisten ihmisten teoksia ja käyttää muiden artikkelien mytologiaa osana Gloranthan yleistä runkoa. Olettaisin ihmisten voivat käyttää otteita minun artikkeleistani osana standardi-Gloranthaa.
3. Tämä on osa Ernaldan kosimisen myyttiä ja sitä voi käyttää joko itsenäisenä tai osana sitä matkaa. Monet matkaajat käyttävät pelkästään tätä matkaa saadakseen Yökulku-loitsun, jolloin he sivuuttavat Lahjan etsiminen ja Lahjoittaminen Kuningattarelle -etapit. Matka toimii aivan yhtä hyvin ilman näitä etappeja, mutta tämä voi vaikuttaa tuleviin yrityksiin suorittaa Ernaldan kosimisen matka.


Teksti copyright © Simon E. Phipp.
Käännös copyright © Matti Järvinen.
In English


Pääsivu
RuneQuest
Seikkailut
Pelihahmot
Tarinat
Kartat
Lomakkeet
Käännökset
Irkkipelit
Muuta
Palaute
Vieraskirja