Riimutaikuussankarimatkat

Jotkut ovat ihmetelleet, kuinka riimutaikuutta opetetaan temppeleissä. Tässä on minun ajatuksiani asiasta.
Kaikki riimutaikuus on peräisin jumalalta ja se heijastelee jumalan jotakin voimaa tai jotkin jumalan saamaa tai jotakin jumalan suorittamaa tekoa. Siten kullakin loitsulla on ainakin uksi sankarimatka tai jumalajan teko, joka liittyy loitsuun. Riimutaikuuden opettamisen tapa toimii uudelleen suorittamalla noita matkoja niin, että pappi tai akolyytti käy niitä läpi, niistä opetetaan, mitä tapahtui, mitä loitsu tarkoittaa, mitä se tekee ja kuinka sitä pitäisi käyttää.
Kukin rituaali koostuisi siitä, että akolyytti johdattelee opetusryhmän tehtyjen tekojen halki tutustuttaen osanottajia, näyttäen heille, mitä matkalla tapahtui, selittäen loitsun voimia ja loitsun mukana tulevia velvollisuuksia. Koska tämä on tutustumisrituaali, matkassa epäonnistumisesta ei tule rangaistusta, sillä matka ei voi epäonnistua. Ne, jotka esittävät matkalla vastustajia, eivät saa rangaistuksia siitä, että heidät voitetaan, sillä tämä ei ole täysi sankarimatka. Kuitenkaan teoriassa mikään ei estä sankarimatkaajaa ilmestymästä keskelle tällaista seremoniaa ja taistelemaan osanottajia vastaan, vaikka tämän tehnyt joutuisi vahingoitetun temppelin valtavan koston kohteeksi.
Kunkin loitsun oppiminen kestää koko päivän. Suurin osa tästä ajasta kuluu valmistautumiseen ja paastoamiseen, rituaalipeseytymiseen, rukoiluun tai mihin tahansa. Itse rituaalin suorittaminen kestää vain muutaman tunnin. Oikean maailman esimerkkinä mormonitemppelin lahjariittien suorittaminen kestää kaksi tuntia ja niissä opetetaan asiat noin 50 ihmiselle samaan aikaan, mutta ihmiset kuluttavat tavallisesti koko päivän siellä suorittaen alustavia rituaaleja. En tiedä, miksi riimutaikuusrituaalit kestäisivät pidempään.

Loitsun saatavuus
Pyhätössä akolyytti tuntee loitsunsa rituaalin perin pohjin ja voi mielellään suorittaa rituaalin pyydettäessä, erityisesti kun annetaan pieni lahja.
Pienissä temppelissä akolyytit ja papit tuntisivat enemmän rituaaleja ja kukin opettaisi mahdollisesti yhtä loitsua joka päivä ja samaa loitsua opetettaisiin tiettynä päivänä. Tämä tarkoittaa, että yleisten loitsujen opetusta olisi saatavilla kerran tai kahdesti viikossa. Harvinaisempia loitsuja opetettaisiin mahdollisesti tarpeen vaatiessa, kenties erityisissä opetusryhmissä.
Suurissa temppeleissä akolyytit voivat hyvinkin olla erikoistuneita loitsujenopettajia, jotka tuntevat yhden tai kahden loitsun opettamisen rituaalit ja opettavat samoja loitsuja tauotta. Koska siellä ei olisi monia akolyyttejä opettamassa loitsuja, kaikki yleisesti saatavilla olevat loitsut olisivat saatavilla päivittäin ja monia harvinaisempia loitsuja olisi saatavilla viikoittain. Tietysti aina voidaan järjestää erityisopetusryhmiä, edellyttäen että annetaan sopivia lahjoja.

Mallirituaaleja
Nämä ovat mallirituaaleja, jotka antavat esimakua riimutaikuuden opettamiseen käytettävistä rituaaleista. Jos kampanjasi on tähän suuntaan kallistunut, voisit käyttää rituaaleja osoittaaksesi, että riimutaikuus on erikoista taikuutta opettaakseni uusille pelaajille, kuinka jumalat ovat vuorovaikutuksessa maailman kanssa, ja antaa heille tunne siitä, kuinka sankarimatkat toimivat. Se voisi olla myös johdanto sankarimatkailuun - noviisi aloittaa oppimalla loitsun ja menee sitten harjoitusmatkan sankarimatkalle ulkopuoliseen maailmaan.

Kilpi-loitsu (Orlanth)
Orlanthit oppivat Kilpi-loitsun suorittamalla King of Sartarin Orlanthin aseistaminen -rituaalin. Tässä noviisi lupaa ylläpitää maailmanjärjestystä. Heler tai hänen edustajansa jatkaa sitten pukien Orlanthin rituaalivarusteihin, sanoen sellaisia asioita kuin "tässä on Keihäänkääntäjä, joka on kilpesi", "tässä on Humakt, joka tappaa vihollisesi", "tässä on kypäräsi Säästä minut" ja niin edelleen. Kun hän esineen, joka edustaa uhrattavaa loitsua, tässä tapauksessa silmukkatakki Keihäänkääntäjä, hän lausuu sen ominaisuuksia lisää. Lopulta noviisi lupaa käyttää loitsua ylläpitääkseen uljasta järjestystä ja taistellakseen kaaosta vastaan. Tätä rituaalia voi myös käyttää oppiakseen Tositorjunnan, Salaman ja Ukkosen, sillä Orlanth kantoi näitä kaikkia Orlanthin aseistamisessa.

Salamakeihäs (Orlanth)
Salamakeihään kaltaisen loitsun voi saada yhdellä useista tavoista riippuen siitä, mistä on kotoisin. Orlanthin aseistamista voisi käyttää, kuten yllä. Tätä käytetään siellä, missä ei tunneta Orlanthin Salamakeihään saamisen myyttiä, mutta tiedetään, että hän käytti sitä. Kultakukkulan matkaa voisi myös käyttää Orlanthin näkökulmasta. Elmalilaisheimoissa Orlanth kohtaisi Elmalin, ymmärtäisi tämän sukulaisuuden ja tarjoaisi apua ja ystävyyttä vastineeksi Salamakeihäästä. Yelmalion alueella Orlanth tapaisi Yelmalion ja tämä haastaisi hänet, kamppailussa Orlanth saisi Salamakeihään.

Maavoima (Myrskyhärkä)
Myrskyhärän palvojat oppisivat Maavoima-loitsun rituaalissa, jossa Myrskyhärkä taistelee Paholaista vastaan, häntä haavoitetaan ja hänet paiskataan kuolevana maahan. Sitten Eiritha antaa hänelle Maavoiman ja sallii hänen ponnahtaa ylös jälleen jatkaakseen taistelua. Myrskyhärän palvojille opetetaan, että loitsua käytetään vain hätätilanteissa, että sitä ei heitetä, vaan se toimii automaattisesti ja että ellei noviisi aina taistele kaaosta vastaan, hän ei ole arvollinen käyttämään loitsua.

Maavoima (Eiritha)
Eirithan palvojat oppisivat Maavoima-loitsun samassa rituaalissa, mutta he näkisivät sen toisesta näkökulmasta. Eirithan aviomies taistelee Paholaista vastaan ja kaatuu kuolettavasti haavoittuneena maahan. Eiritha saapuu aviomiehensä avuksi ja käyttää Maavoima-loitsua auttaakseen häntä ja salliakseen hänen jäädä henkiin. Heille opetetaan, että loitsun voi heittää toisiin auttaakseen heitä, että niin pitkään kuin noviisi jatkaa auttamista ja auttaa perhettään, he voivat olla arvollisia käyttämään loitsua.

Kaava näkyy tässä. Hauskaa on samaistaa kunkin pääloitsun rituaalit- Pimeyden sandaalit - Orlanth varastaa ne Kyger Litorilta, Sumuhuntu - Orlanth ystävystyy Huryan kanssa, Sade - Orlanth vapauttaa Heler Arokalta jne.


Teksti copyright © Simon E. Phipp.
Käännös copyright © Matti Järvinen.
In English


Pääsivu
RuneQuest
Seikkailut
Pelihahmot
Tarinat
Kartat
Lomakkeet
Käännökset
Irkkipelit
Muuta
Palaute
Vieraskirja