Seshnelan ja Ralioksen aikajana

Copyright c1997 Peter Metcalfe, paitsi tekijänoikeuksilla suojatut osat, jotka on lainattu muista mainituista lähteistä, jotka muodostavat (hah hah) ainakin 90% tekstistä. Mutta hehän ovatkin suuria sepittäjiä... Kirjoitettu 21 Jan 1998
Kommentti: Tämä kronologia sisältää tapahtumia, jotka rajoittuvat sen kuvaamiin maihin. Esimerkiksi se tosiasia, että Tanianin voiton taistelu taisteltiin vuonna 718 AA, on yleistietoa, eikä sitä kuitenkaan ole kirjattu tähän, koska se tapahtui alueen ulkopuolella. Olen hyödyntänyt lähinnä julkaistua materiaalia ja olen katsonut parhaaksi ottaa pois tulkinnat ja virheellisen materiaalin. Jos sinulla on kysymyksiä, korjauksia ja/tai mieletöntä triviaa, jonka tunnet pakolliseksi jakaa kanssani tätä lukiessasi, älä epäröi ottaa minuun yhteyttä.
Muokkaukset: Kun huomioi, että joistakin historian aikakausista on niukasti tietoa, tätä tekstiä tullaa lähes varmasti parantelemaan. Esimerkiksi the Book of Kingsissä (Gregin hyvin vanha julkaisematon teos, joka kaipaa kovasti uudelleen kirjoittamista) on koko joukko Seshnelan käärmekuninkaita koskevaa materiaalia. En ole päässyt käsiksi siihen teokseen, joten sen vuosilukuja ei ole liitetty aikajanaan. Jos saan sen käsiini, lisään mukaan vuosiluvut. Siinä tapauksessa tämä osio tulee sisältämään lyhyen yhteenvedon vuosilukujen tarkistuksista.
16.2. lisätty uusia merkintöjä vuosille 36 AA, 60 AA, 83 AA, 84 AA, 97 AA, 105 AA, 107 AA, 138 AA, 172 AA, 197 AA, 247 AA, 257 AA, 282 AA, 305 AA ja 307 AA. Näiden merkintöjen lähteet ovat Shannon Appelin viesteistä Glorantha Digest Volume 5, #422:ssa ja Jörg Baumgartnerin viesteistä Glorantha Digests Volume 4, #468:ssa ja Volume 5, #417:ssä.
14.2. Muokattu merkintöjä vuosista 425 AA ja 632 AA. Toinen huomio Nralar Vanhasta on lisätty David Dunhamin kanssa käytyjen keskustelujen pohjalta.
27.1. Muokattu Nralar Vanhan merkintöjä (vuodet 518 AA ja 632 AA) ja lisätty huomautus mahdollisesta rinnastuksesta Jörg Baumgartnerin kanssa käytyjen keskustelujen pohjalta. Poistettu Slontoksen tapahtumat (vuosina 115 AA, 150 AA, 197 AA, 206 AA, 320 AA, 805 AA, 818 AA, 825 AA ja 1050 AA) ja lisätty enemmän Ralioksen tapahtumia (vuosina 428 AA, 607 AA, 1604 AA, 1608 AA, 1610-12 AA ja 1614-1621 AA). Slontoksen tapahtumat ovat nyt Manirian aikajanassa.
25.1.: Muokattu vuosien 1198 AA ja 1412 AA merkintöjä. Lisätty myös vuoden 1198 merkintä Huomioihin.

Seshnelan ja Ralioksen aikajana
0 AA Historia alkaa. Basmolit voittavat hajanaiset brithinisiirtokunnat [G:CotHW#1].
1 AA Sotilaallinen poikkeustila, jonka saavat aikaan basmolien brithinisiirtokuntien valloitukset. Hrestol sankarimatkailee ja kohtaa Malkionin [G:CotHW#1].
2 AA Prinssi Hrestol perustaa Uuden malkioniopin Seshnelassa saatuaan Malkionilta näyn. Prinssi Ylream, kuningas Froalarin ja Seshna Likitan poika, syntyy [G:CotHW#1].
36 AA Seshnegit valloittavat Rolfasmaan, joka joutuu seshnegien käsiin [GD5#417]. Kommentti: Rolfasmaa löytyy toisen ajan Seshnelan kartasta USC:ssa - PHM.
60 AA Avalalinmaa liittyy seshnegeihin [GD5#417]. Kommentti: USC:n toisen ajan Seshnelan karttaa käytettäessä Avalalinmaa sisältää Ailorin herttuakunnan ja suuren osan Jorestlin metsää - PHM.
83 AA Lamraksesta tulee Kaanilmaan kuningas [GD4#468]. Kommentti: USC:n toisen ajan Seshnelan karttaa käytettäessä Kaanilmaa sijaitsee Laurmalia lähellä olevan joen ja Tanisorin välissä ja Noloksesta pohjoiseen - PHM.
84 AA Eneralien ja Tanisorin väliset suhteet muuttuvat vihamielisemmiksi [GD5#422].
88 AA Seshnelan yhdistynyt kirkko Malkionismin ensimmäisen kirkolliskokouksen Frowalissa. Seshnelan käärmekuningas Bertaloriin viitataan puheenjohtajana [USC].
97 AA Kaanilmaan kuningas Lamras hyökkää Calusketin seshnegikaupungin kimppuun ja miltei onnistuu paitsi että seshnegiratsuväki kukistaa hänen Leijonasoturinsa, joilta on riistetty metsän suoja [GD4#468].
105 AA Seshnegit hyökkäävät Kaanilmaahan ja ottavat haltuunsa pendalien pääkaupungin. He eivät pysty kukistamaan maaseutua metsien Leijonasoturien ja Aurinkopappien vuoksi [GD4#468].
107 AA Sen jälkeen kun seshnegipalkkasotilaat tuhoavat pendaliarmeijan jäänteet Kaanilmaassa, kuningas Lamras neuvottelee seshnegien kanssa aseellisesta kauttakulusta Tanisoriin. Seshnegit suostuvat ja saavat selville miehittäessään Kaanilmaan, että Lamras on kironnut sen [GD4#468]. Kommentti: Tanisorin asukkaat karkottivat pendalit pian Tanisorista ja nämä asettuivat lopulta asumaan Mislari-vuorille - PHM.
130 AA Ystävien maailmaneuvosto ottaa yhteyttä Danganin valtioliittoon [BCG].
138 AA Seshnegit valloittavat Orphalmaan [GD5#417]. Kommentti: Katso Orphalmaan sijainti USC:n toisen ajan Seshnelan kartasta - PHM.
150 AA Seshnelan käärmekuninkaiden dynastian loppu [G:CotHW#1].
172 AA Tanisorilaiset hyökkäävät Fornoariin [GD5#422].
197 AA Seshnegit hyökkäävät Fornoariin [GD5#422].
200 AA Todellinen Hrestolin oppi ottaa hallintaansa Malkionikirkon ja tuomitsee imemisen, esikoisoikeuden ja kaikki muut käärmekuninkaiden rappeuttavat pakanatavat [G:CotHW#1].
204 AA Sokaisevan rautamiekan alaiset Maailmaneuvoston joukot tuhoavat kvitit Elefanttisolan taistelussa [BCG].
210 AA Dracoliskot perustavat pesän Orminmaahan. Säännöllisiä kahakoita käydään ralioslaisten uudisasukkaiden ja vustrialaisten välillä [BCG].
212 AA Nidan dekamonia julistaa Suurtien konklaavin harhaoppiseksi [BCG].
228 AA Malkionismin toinen kirkolliskokous pidetään hopeakeisari Tragonin suojeluksessa [USC].
247 AA Tanisorilaiset hyökkäävät Fornoariin [GD5#422]. Kommentti: Koska Tanisorissa oli juuri ollut sisällissota, jossa eneralit olivat mukana, näyttää siltä, että hyökkäys tehtiin rankaisutarkoituksessa - PHM.
255 AA Dari alkaa lujittaa Danganin valtioliiton liittoumaa [BCG].
257 AA Seshnegit hyökkäävät Utoniaan ja Naskorioniin [GD5#422]. Kommentti: Tätä hyökkäystä kuvaillaan "keljuksi". Seshnegeillä on nähtävästi jalansija Ralioksessa ja se on mahdollisesti Fornoarin laakso, jonne tanisorilaiset ovat jo hyökänneet - PHM.
265 AA Dari perustaa Darin liiton yhdistäen Ralioksen galinilaiset [BCG].
282 AA Darin liiton ja Seshnelan välisissä sodissa Dari alkoi kääntää tilanteen edukseen aloittamalla hyökkäyksen Tanisoriin (ja myöhemmin Seshnelaan) [GD5#422].
295 AA Dari valloittaa Tanisorin maan [BCG].
305 AA Seshnelan prinssi Keridonos johtaa hyökkäystä Darin kimppuun Fornaorissa [GD5#422].
307 AA Dari ja Kerikondos taistelevat ja kumpikin saa surmansa. Perustajansa ja Hrelar Amalin kaupungin menetettyään Darin liitto romahtaa [BCG, GD5#422].
320 AA Maailmaneuvosto lähettää armeijan Otkorionin Seeprametsään taistelemaan barbaariarmeijoita vastaan. Vaikka molemmat osapuolet väittävät voittaneensa, he vetäytyvät puolustuslinjoihin [D:LoD].
350 AA Toinen Darin liitto muodostetaan Dorastorista tulevan avun kera [BCG].
375 AA Auringonpysähdys [G:CotHW#1].
400 AA Brithiniarmeija vapauttaa Arolanitin. Sitten he hyökkäävät ja Tanisor kukistaa heidät. Arkat, joka oli brithinien keskuudessa, menee sitten seshnegien pariin saarnaamaan petturi-Gbajia vastaan [G:CotHW#1].
410 AA Brithinit julistavat Arkatin kirkonkiroukseen ja tämä hyväksytään heti hrestolikokelaaksi Gerlant Liekkimiekan sukuun. Arkatin ristiretki kukistaa Tanisorin vampyyrikuninkaat [G:CotHW#1].
417 AA Arkat nimitetään kaaosta vastaan suunnatun seshnelalaisen ristiretken suurmarsalkaksi [G:CotHW#1].
425 AA Harmast Paljasjalka pelastaa Arkatin Valontuojien matkalla. Arkat eroaa virastaan suurmarsalkkana ja hänestä tulee Humaktin miekka [G:CotHW#1]. Hänen ralioslaiset liittolaisensa hyökkäävät Seshnelaan [LoT]. Anirestyu, Dara Hapan keisari, piirittää Kasdan (Delelassa) [FS].
428 AA Boristin teesien jatkaminen [LTDAS#1].
450 AA Arkat tappaa Nysalorin ja tuhoaa Dorastorin maan. Hän palaa Raliokseen ja perustaa Styygialaisen liiton [G:CotHW#1].
453 AA Malkionismin kolmas kirkolliskokous pidetään. Paikka on tuntematon, mutta kuningas Gerlantin tiedetään olevan läsnä. Gbajin ja Arkatin harhaoppiset vaikutukset tuomittiin tässä konferenssissa ja julkaistiin uskontunnustus, ettei ole korkeampaa totuutta kuin Näkymätön Jumala. Vadelit ottavat konferenssiin osaa tarkkailijoina [USC].
500 AA Arkat vetäytyy Stanthamin lähteelle [TCB].
518 AA Nralarista tulee Seshnelan kuningas [G:CotHW#1]. Kommentti: Ajattelin alun perin, että Gerlant Liekkimiekka kuoli tänä vuonna. Mutta Jörg Baumgartner on huomauttanut minulle, että koska Gerlant oli ollut kuninkaana useita vuosia vuonna 410, hän olisi hallinnut ainakin 108 vuotta, mikä tekee Nralarin hallintokauden pituudesta poikkeuksettoman - PHM.
530 AA Ralioksessa sijaitsevista Guhanin maista, jotka Arkat antoi peikoille maalahjoituksena, tulee kuningaskunta [UL].
607 AA Galvostidynastia perustetaan Nomian kuningaskunnassa [tWGT].
632 AA Nralar Vanha, Seshnelan kuningas, kuolee. Seshnelassa alkaa sisällissota, kun Nralarin veljet ja sukulaiset kieltäytyvät tunnustamasta Bretnosta Seshnelan uudeksi kuninkaaksi. Tanisorilaiset barbaarit hyökkäävät Slontokseen ja Seshnelaan [G:CotHW#1, BCG]. Kommentti: Jörg Baumgartner on ehdottanut, että Nralarin perillisten puute ja hänen pitkä elämänsä johtuivat Nralarin tavasta uhrata lapsiaan saadakseen lisää elämänvuosia seuraten kuuluisaa Heimskringlan Ane Vanhan tarinaa - PHM
660 AA Malkionismin neljäs kirkolliskokous pidetään Seshnelassa kuningas Bretnoksen suojeluksessa. Koska aikaisemmin kuninkaan Nepurin veljet ja sukulaiset raunioittivat Seshnelaa, tämä oli ensisijaisesti yritys tervehdyttää kuningaskunta. Kuitenkin konferenssi hajosi sen jälkeen, kun Bretnos salamurhattiin, kun hän oli puhumassa konferenssissa [USC].
716 AA Sir Kernie Vandervasse tappoi Synkän ritarin veljenpojan sotaratsun [G:CotHW#3].
719 AA Satojen laivojen valtava laivasto rantautuu Pithdaroksessa. Ihmiset ovat kaikki tummaihoisia ja selittävät, että he ovat tulleet taistelemaan Gbaji Pahaa jumalaa vastaan. Seshnelan kuningas Ullmal hyödyntää heitä ensin; he ottavat lopulta haltuunsa Pithdaroksen ja lupaavat odottaa, kunnes hän palaa [G:CotHW#2].
734 AA Paluu oikeuteen -ristiretki täydentää Seshnelan vapauttamisen kruunaamalla Annmak Rauhantekijän Seshnelan kuninkaaksi [G:CotHW#1, ToTRM#13].
737 AA Tanisorin kuningas Saval tuhoaa viimeisen Paluu oikeuteen -ristiretkeläiset ristiretken manaamisen epäonnistuttua Arvinopelissa [ToTRM#13]. Kommentti: Tämän kirjauksen lähdettä on (ainakin minulle) hankala tulkita ja yllä oleva edustaa sitä, miten minä ymmärrän tekstikatkelma - se saattaa olla täysin väärin, kun ottaa huomioon, että ristiretkeläiset menivät kukistamaan Synkän imperiumin vuonna 740 AA - PHM.
740 AA Seshnelan kuningaskunta kukistaa Paluu oikeuteen -ristiretken avustamana keisari Paslacin ja Styygialaisen liiton ja tuhoaa Arkatin kultin [G:CotHW#1].
751 AA Seshnelan kuningas Annmak Rauhantekijä kuolee [ToTRM#13}
789 AA Maan ja meren imperiumi luodaan ja Seshnelan kuningas Svagadista tulee keisari [G:CotHW#1].
813 AA Valastos Seitsenkynäinen julkaisee varoituksia Näkymättömän maailman ekologiasta, mutta muut eivät piittaa niistä [G:CotHW#1].
818 AA Hurrikaanivuodet alkavat Slontoksessa [G:CotHW#1].
821 AA Viides kirkolliskokous pidetään Keskimeren imperiumin keisari Migloksen suojeluksessa. Jokaisen malkionismin ryhmän edustajia oli mukana, kuten myös Zorian papittaria ja vadeleja tarkkailijoina. (Waertagien huomattiin olevan poissa). Neuvosto yhdistyy keisari Migloksen uskontunnustuksen taakse. [USC].
823 AA Keisari Miglos yrittää hyökätä Brithokseen mukanaan valtava armeija ja Keskimeren imperiumin merivoimat. Keisari tapetaan ja hänen kaikki seuraajansa hukkuvat viimeiseen mieheen [G:CotHW#1]. Umaliath ilmestyy ja sen lasketaan suuntaavan kohti Brithosta.
825 AA Jumaltietäjämunkit aloittavat julman tukahduttamisen hallintokauden Safelsterissa palauttaen sinne siten rauhan [G:CotHW#2].
850 AA Valkaro Hyvä velho lähtee pahasta Jrustelan imperiumista ja saarnaa malkionien vapautusta Itäisillä saarilla [C#2].
852 AA Rautavuorten Belskanin konklaavi kukistuu Nidanin armeijan edessä ja se puhdistetaan individualistiharhaoppisista [DW#24].
917 AA Kuullessaan Konekaupungin tuhosta keisari Ilotos julistaa sen olleen kiinnostava kokeilu [KoS]. Tuuleton taifuuni iskee Seshnelaan [G:CotHW#1].
920 AA Sulku säteilee Brithoksesta iskien yhtä aikaa satoihin kauppalaivoihin ja lähettäen ne meren alle. Harvat pakoon päässeet laivat toivat kammottavia uutisia Neolimin meren halki. Loskalmilainen laivasto vahvisti, että näkymätön muuri liikkui hitaasti Brithoksesta päin 300 kilometriä vuodessa [G:CotHW#1].
925 AA Jääkesä iskee Raliokseen [G:CotHW#1].
930 AA Sulku saavuttaa Seshnelan ja Slontoksen [G:CotHW#1].
948 AA Sir Oleg Vandervasse lähettää maanpakoon neljäkymmentä sukulaistaan petoksesta kreivi Homarr Hedenveldiä vastaan [G:CotHW#3].
975 AA Jonat lähtee kodistaan Itä-Fronelassa ja etsii kuninkuuden salaisuuksia Seshnelasta [C#2].
1049 AA Yksi ainoa laiva laskee maihin Seshnelan kuningaskunnan rannikolle. Se on muodoltaan kuin valkoinen joutsen paitsi sen keulassa olevaa hurjaa kotkanpäätä. Se kuljetti kaukaisimmasta lännestä useita luathoja, jotka tuhosivat alueen armeijan, joka yritti karkottaa heidät, ja murskasi sitten suuremman joukon sotilaita ja laivoja. Kaksitoista päivää maihinnousun jälkeen he heittivät kammottavan loitsun, joka sai maan järisemään ja kaupungit sortumaan. Vuorenkorkuiset hyökyaallot muuttivat eteläisen maan saariksi ja sinisen ja punaisen valon aalto pyyhkäisi maan yli tappaen tuhansia. Kanthorin metsän haltiat pettivät valansa, tappoivat kaiken karjan ja saattoivat kaikki löytämänsä ihmiset rajalle [G:CotHW#2].
1112 AA Peikot ryöstävät Yodin kaupungin Ralioksessa [UL].
1127 AA Harlophine Lastros, julma kuulustelija, osoittaa moraalisesti kyseenalaisia mutta maagisesti luotettavia menetelmiä käyttämällä, että Marilion Varstanos ei tiennyt mitään Sulusta ja oli melko katkera hylätyksi joutumisesta [G:CotHW#1].
1180 AA Uzien Tanisorin maakuntaan tekemien ryöstöretkien provosoimana Jorstmaan kuningaskunta julistaa sodan Guhanille. Tämä yllyttää Guhanin uzit liittoutumaan Arolanitin velhojen, Pasoksen ritarien ja jopa Tanisorin ryöstellyn maakunnan kanssa taistelemaan Jorstmaan kuningaskuntaa vastaan [UL]. Kommentti: Jorstmaan kuningaskunta näyttää olevan sama poliittinen kokonaisuus kuin Sentanoksen kuningaskunta, jonka todetaan muissa lähteissä hallitsevan Raliosta kolmannella ajalla. Olettaisin luonnollisesti sen olevan sama kuin Ralioksen liitto, joka ryösti Tanisorin ja jonka muodostivat kolme kilpailijaa Goraint, Valastar ja Mabodinarne. Kuitenkin Jorstmaa on nimetty sen johtavan arvohenkilön mukaan [UL], mikä tarkoittaa, että se on eri kokonaisuus kuin Ralioksen liitto. Lisäksi nämä vuosiluvut perustuvat nähtävästi Seshnelan upottamiseen vuonna 1120 AA, joten se saattaa muuttua - PHM.
1190 AA Guhanin ja Jorstmaan välinen sota päättyy ja Tanisor saavuttaa itsenäisyyden [UL].
1198 AA Sir Henrag Vandervassesta tulee Leplainin ekklesiarkin ylineuvonantaja [G:CotHW#3]. Kommentti: Lähde väittää, että tämä ekklesiarkki oli rokarilainen, mikä on mahdotonta, koska Rokar syntyi vuonna 1310 AA. Huomioissa annetaan dialogi, joka osoittaa, kuinka Vandervassen suku sovittaa tämän historiallisen mahdottomuuden - PHM.
1200 AA Jorstmaan kuningaskunnan ja Halikivin uzien välille syntyy epämääräinen konflikti [UL].
1247 AA Punainen taivaankappale nousee Taivaisiin [G:CotHW#1].
1310 AA Pyhä Rokar syntyy Leplainissa [ToTRM#13].
1320 AA Seshnelan kuningas julistaa Hedenveldin suvun lainsuojattomaksi [G:CotHW#3].
1327 AA Retter Hiipijää tulee kuuluisaksi Jorstmaan konfliktissa Halikivin uzeja vastaan värväämällä peikkolaisarmeijoita. Hän pettää heidät myöhemmin [UL].
1349 AA Pyhä Rokar kärsii marttyyrikuoleman [ToTRM#13].
1350 AA Halikivin uzit saavat Retter Hiipijän ansaan Corolamaassa. Hän taistelee päästen vapaaksi ja tappaa heistä niin monta kuin pystyy paetessaan. Tämä heikentää Halikivin uzeja niin paljon, että ihmiset pystyvät muuttamaan Corolamaahan [UL].
1366 AA Retter Hiipijä, Delelan herttua ja muutamat muut mahtavat kumppanukset tekevät ryöstöretkiä syvälle Halikiviin ja tappavat useita alkupeikkoja, mukaan lukien kuningattaren [UL].
1368 AA Hedenveldin suku armahdetaan ja heille pelautetaan heidän maansa [G:CotHW#3].
1371 AA Jorstmaan salamurhaaja tappaa Retter Hiipijän [UL].
1410 AA Balifies käännytetään rokariuskoon [ToTRM#13].
1412 AA Balifies Vasara, Rindmaan herttua, murskaa eteläisen ritarikunnan kukoistuksen Arsgolanin kentän taistelussa. Sen jälkeen rokariusko vakiinnutetaan Tanisorin valtionkirkoksi [G:CotHW#2].
1413 AA Balifies Vasara, Rindmaan herttua, asettaa monia piirityksiä Ralioksessa ja vaatii syksyyn mennessä veroja suurimmalta osalta Safelsteria. Leplainin arkkipiispa kruunaa hänet Seshnelan kuninkaaksi ja lahjoittaa hänelle suurimman osan vanhan kuningaskunnan kuninkaallisista vallanmerkeistä [G:CotHW#2].
1414 AA Balifies Vasara, Seshnelan kuningas, murskaa kanssaan eri mieltä olevat paronit Arsgolanin kentän toisessa taistelussa. He pakenevat vanhalle linnarannikolle ja Balifies tunnustetaan kaikkialla Seshnelan kuninkaaksi [G:CotHW#2].
1427 AA Kuudes kirkolliskokous pidetään Leplainissa kuningas Bailifes Vasaran ja rokariekklesiarkki Mardronin suojeluksessa. Kokoukseen osallistuu edustajia Loskalmista, Fronelasta ja Ralioksesta ja tarkkailijoita Heortinmaan Aeolilaisesta kirkosta [USC].
1455 AA Kuningas Ulianus III valloittaa suurimman osan Safelsteria [G:CotHW#1].
1496 AA Arolanit kieltäytyy lähettämästä enempää kunnianosoituksia tai sotilaita Seshnelan kuninkaalle [USC].
1499 AA Pasoksen herttua kieltäytyy vannomasta uskollisuutta Seshnelan kuninkaalle ja sisämerenlaivasto sallii hänen ylläpitää itsenäisyyttään [USC].
1511 AA Turnajaisten Vikard, Seshnelan kuningas, järjestää historian suurimmat turnajaiset, jotka merkitsevät seremoniallisen ritarillisen rikkauden huippukohtaa ja hänen Ralioksen omistustensa päättymistä [G:CotHW#2].
1547 AA Kuningas Romaine IV ja Theoblanc Hurskas perustavat Kultaisen peitsen inkvisitioveljeskunnan Seshnelassa [ToTRM#13].
1564 AA Piispojen neuvosto valitsee Theoblanc Hurskaan koko rokarismin ekklesiarkiksi [ToTRM#13].
1578 AA Noloksen herttua riitautuu Seshnelan kuningas Romaine IV:n kanssa kiistassa läänitysoikeuksista [USC].
1581 AA Dormal Purjehtija laskee maihin Noloksessa aloittaen Valtamerten avautumisen ja Noloksen Laivantekijöiden kilta kohtaa hänet. Herttua Ariston antaa perintöoikeutensa pantiksi Laivantekijöiden killalle [G:CotHW#2]. Dormal purjehtii sitten Seshnegien saarien halki ja Vadelien saarille. Hän viettää loppuvuoden etsien Brithosta, mutta löytää Punaisten vadelien saaret ja saapuu sinne [RQC]. Ensimmäiset lunarilaiset kauppiaat saapuvat Raliokseen [D:LoD].
1582 AA Dormal purjehtii Punaisten vadelien saarilta Laufoliin, jossa zzaburilaiset yrittävät pidättää hänet mutta epäonnistuivat. Sitten Dormal purjehti rannikkoa pitkin Fronelaan ja laski maihin Sogin kaupungissa pannen siellä alulle Valtamerten avautumisen ja Liikenteen muurin sulamisen. Smelchin kuningaskunta järjestäytyy ja rakentaa laivaston. Sitten kuningas varustaa ne sotilailla ja valtaa läheiset kaupungit ja aloittaa ryöstelyn. Surumeren triolinit lähettävät apua Faaraolta, joka lähettää laivaston. Smelchiläinen laivasto kukistaa Faaraon sotalaivaston ja monet Surumeren rannalla sijaitsevat kaupungit maksavat veroja Smelchille [RQC].
1585 AA Pasoksen Quinpolinen liitto hyökkää Alataniin ja ryöstää sen muttei pysty löytämään laivastoa. Pyhä maa haravoi Surumerta ja löysi triolinien avulla smelchiläisen laivaston ja upotti sen. Pasos ja Kethaela allekirjoittivat sitten sopimuksen kukistaakseen Alatanin merirosvot [RQC].
1597 AA Partanilainen laivasto hukuttaa Jorglabanin kreivin ja tuhoaa hänen laivastonsa. Hänen leskensä uhrasi kolme lastaan saadakseen koston ja sitten kuulemma makasi Paholaisen kanssa, jotta tämä siittäisi Argin Kauhun. Partanilainen laivasto paloi sinä päivänä, jolloin hän lausui ensimmäisen sanansa, ja Estalin armeija tuhosi kaupungin, kun hän käveli [G:CotHW#2].
1604 AA Erengazor kaappaa Sentanoksen valtaistuimen isältään sir Hirmulta [G:CotHW#2]. Surkorion liittyy Jofrainin liittoon [tWGT].
1608 AA Garundyer vapauttaa Sigolfin [tWGT].
1610 AA Erengazor perustaa Arkatin todistetun ilmestymisen liikkeen [tWGT].
1611 AA Valantian ryöstö [tWGT].
1612 AA Humaktien temppeli rakennetaan Istakaxiin [tWGT].
1614 AA Otkorion kääntynyt monijumalaiseen uskoon [tWGT].
1615 AA Darmangon kerskailee olevansa boristien edustaja. Arkatin ilmestyminen epäonnistuu [tWGT].
1616 AA Noloksen herttua Ariston kuolee. Hänen pojastaan Mullium Anteliaasta tulee Noloksen uusi herttua. Hän käyttää Laivanrakentajien killalta perimäänsä valtavaa aarrettaan palkatakseen maitaan tuhonneet palkkasotilaat [G:CotHW#2]. Otkorion tuo Sigolf Pilvenmurskaajan Lankstista. Naskorionin herttua Rainard de Faucille julistautuu Argan Argarin ketjun jäseneksi [tWGT].
1617 AA Harrek Berserkki johtaa puolet Yggin saarten väestöstä etelään ryöstellen Etelä- ja Länsi-Genertelan rannikoita ennen kuin he asettuvat asumaan Kolmen askeleen saarille [G:CotHW#2]. Naskorion hankkii osia Delelasta ja Pohjois-Sentanoksesta [tWGT].
1618 AA Mullium Antelias, Noloksen herttua, johtaa palkkasotilasarmeijan Seshnelan kuninkaan maita vastaan [G:CotHW#2]. Zorakarkatin rakentaminen alkaa [tWGT].
1619 AA Arkatin ilmestyminen epäonnistuu ja Sigolf Pilvenmurskaaja tuhoaa Sentanoksen armeijan [tWGT, G:CotHW#2].
1620 AA Guy, Estaurenicin kreivi, valloittaa Dangimin kreivikunnan Seshnelan kuninkaalle sen jälkeen, kun kreivi Lodreuse saa surmansa [tWGT, G:CotHW#2]. Kreivi Foyalfine alkaa solmia ehdollisia puolustusliittoja muiden prinssien kanssa Seshnelaa vastaan. Zorakarkat on valmis [tWGT].
1621 AA Janus de Chevaliar, Kustrian turnajaiskuningas, menee naimisiin Galinin kreivittären kanssa [tWGT].

Lähteet:
BCG: Broken Council Guidebook.
C#2: Codex #2.
D:LoD: Dorastor: Land of Doom.
DW#24: Different Worlds #24.
FS: The Fortunate Succession.
G:CotHW#1: The Glorantha Book of the Genertela: Crucible of the Hero Wars -pakkaus.
G:CotHW#2: The Genertela Book of the Genertela: Crucible of the Hero Wars -pakkaus.
G:CotHW#3: The Players Book of the Genertela: Crucible of the Hero Wars -pakkaus.
GDx#y: Glorantha Digest Volume x, # y.
LTDAS#1: La Toile D'Arachnee Solara #1. Tämä fanilehti on ranskankielinen ja minun ranskani on kammottavaa, joten muista tämä varoitus!
KoS: King of Sartar.
LoT: Lords of Terror.
tWGT: The World's Greatest Tournament.
TCB: Troll Gods -pakkauksen Troll Cults Book.
ToTRM#13: Tales of the Reaching Moonin numero #13
UL: Trollpak-pakkauksen The Uz Lore Book.
USG: The University of Sog City Conference Guide.

Huomiot

Rokarien ekklesiarkki vuonna 1198 AA?
Innokkaana selvittämään Vandervassen suvun väitteisiin sisältyvän historiallisen ristiriidan Nick Brooke salakuunteli perhettä. Seuraava dialogi kirjattiin muistiin:
Isä: "Neljä sataa vuotta sitten esi-isämme sir Henrag Vandervasse oli ekklesiarkin ylineuvonantajana."
Poika: "Mutta isukki... Olen kuullut vanhan velho Marletin sanovan, että kaikki ekklesiarkit ennen paavi Mardron Hyvää olivat toivottomasti hukassa harhaopeissa ja erheissä..."
*läimäys!*
Isä: "Meidän esi-isämme olivat hyviä rokarilaisia, poika! Eivätkä he koskaan kyseenalaistaneet vanhempiaan eivätkä parempiaan."

Ane Vanha
"Kuningas Ane, Jorundin poika, taisteli Tanskan kuningas Dan Suurta vastaan ja hänet pakotettiin pois Uppsalasta elämään maanpaossa Länsi-Götanmaassa 20 vuotta. Hän oli ollut Uppsalan kuninkaana 20 vuotta ennen kuin hänet häädettiin. Lopulta kuningas Halvdan (tanskalaisen kuninkaan pojanpoika) kuoli sairauteen Uppsalassa ja kuningas Aun palasi Uppsalaan kuudenkymmenen ikäisen ja suoritti suuren uhrauksen Odinille ja uhrasi poikansa. Tehdessään niin hän sai Odinilta vastauksen, että hänen pitäisi elää toiset kuusikymmentä vuotta. Ane hallitsi vielä 20 vuotta, kun Ale Fridleivinpoika pakotti hänet pois Uppsalasta, jälleen maanpakoon Länsi-Götanmaahan, jossa hän vietti 20 vuotta, kunnes Starkad Vanha tappoi Alen.
Ane palasi Uppsalaan ja hallitsi vielä 20 vuotta. Kun hänen luvattu elinaikansa lähestyi loppuaan, hän suoritti toisen suuren uhrauksen ja antoi toisen poikansa Odinille. Odin lupasi hänelle, että hänen elämänsä jatkuisi niin pitkään kuin hän uhraisi yhden poikansa joka kymmenes vuosi. (jonkin verran tekstiä siitä, että kunkin pojan uhrattuaan hänen pitäisi antaa yksi kylä kyseisen pojan nimissä)
Kun hän uhrasi seitsemännen poikansa, kuningas Ane ei pystynyt enää kävelemään, vaan häntä oli kannettava tuolissa ja kahdeksannen poikansa uhraamisen jälkeen hän makasi koko ajan vuoteessaan, yhdeksännen poikansa uhraamisen jälkeen häntä oli juotettava sarvesta kuin sylilasta. Nyt Anella oli enää yksi poika jäljellä ja hän halusi antaa myös hänet Odinille ja antaa itse Uppsalan Odinille ja kutsua sitä Tiundalandiksi (Kymmenysmaaksi, maisema lähellä Uppsalaa), mutta Svear (hänen kuningaskuntansa) kielsi sen, eikä uhrausta suoritettu. Niin kuningas Aun kuoli ja hänet haudattiin suureen hautakumpuun Uppsalaan. Tästä lähtien vanhuksen kuolemaa on kutsuttu Anenkuolemaksi."
Jörg Baumgartner on mukaillut tämän kaiken Heimskringlan norjankielisestä käännöksestä.

Nralar vai Nepur?
Lähteiden mukaan on Seshnelan vanhalle kuninkaalle on kaksi eri nimeä. Glorantha-kirjan aikajana väittää, että kuningasta kutsuttiin Nralar Vanhaksi. Breakout #34 nimeää seshnelalaisen kuninkaan vuonna 580 AA olevan Nepur Vanha, jota noudattaa myös the University of Sog City Guidebook. Lisänimi osoittaa, että kyseessä on sama henkilö. Tilannetta sumentaa vielä se, että Nralar sattuu myös olemaan Ralioksen Felster-järven muinainen nimi (vrt. Uz Lore ja RQ-Con Compendiumin Lore Auction Transcripts)! Olen valmis laskemaan tämän joko aksenttieroksi tai yhden lähteen virheeksi (tai mahdollisesti molemmiksi!).

Lakipätkät: Glorantha on Greg Staffordin luomus. Runequest (TM) on the Avalon Hill Game Companyn tuotemerkki sen fantasiaroolipelille.
Kommentit, kehut ja kritiikki Peter Metcalfelle.


Teksti copyright © Peter Metcalfe.
Käännös copyright © Matti Järvinen.
In English


Pääsivu
RuneQuest
Seikkailut
Pelihahmot
Tarinat
Kartat
Lomakkeet
Käännökset
Irkkipelit
Muuta
Palaute
Vieraskirja