Wahab Shibu

Tausta
Sinun tunnistettiin kuuluvan syntymäsi jälkeen dombainilaiseen kauppiasperheeseen, joka ei ollut erityisen varakas, mutta maineeltaan hyvä ja kohtuullisesti toimeen tuleva. Kauppiassukusi oli ensimmäisten joukossa pyrkimässä merille, kun lännen ihmisten laivat saapuivat Teshnokseen. He kävivät kauppaa kaukaisten maiden kanssa, kun sinä olit vasta pikkulapsi. Vaikka laivoja joskus menetettiin, onnistuneet matkat tuottivat hyviä voittoja, joten sukusi jätti sikseen tavallisen nappikaupan ja keskittyi eksoottisempiin tuontitavaroihin.
Sinun elämänliekkisi viittasi jo pienestä saakka kauppiaan luontoon. Olit jo nuorena etevä käymään kauppaa pikkupoikien tavaroilla: kauniilla kivillä, simpukankuorilla, narunpätkillä, puuveistoksilla, jne. Satama veti sinua myös puoleensa eloisalla vilinällään. Niinpä tulit sinuiksi sekä meren että kaupan kanssa hyvin nuorena ja looginen askel oli lähettää sinut saamaan merikokemusta suvun laivoille.
Vaikka olit yhden Shibun kauppahuoneen osakkaan toiseksi vanhin poika, sait silti aloittaa pohjalta eli tavallisena merimiehenä. Tosin kyllä useimmat kauppahuoneen henkilökuntaan kuuluvat käsittelivät sinua paremmin kuin tavallista merimiestä, sillä olisithan pian yksi sen toiminnan kulmakivistä, kun ryhtyisit johtamaan omaa laivaasi. Merimiesten keskuudessa koit avointa vihamielisyyttä, mikä ärsytti sinua. Selviydyit kuitenkin metakoista kunnialla ja opit käyttämään nyrkkejäsi. Varsinaiseksi aseeksesi omaksuit raskaan sauvan käytön - aika erikoinen ase merimiehelle.
Sinun ei tarvinnut kauankaan viettää merimiehen elämää, kun pääsit jo suurempiin hommiin eli perämieheksi ja kapteenin, setäsi, kaupankäyntiapulaiseksi. Opit niinä vuosina merenkulusta paljon ja ehkä vielä enemmän kaupankäynnistä ja kaikista sen tempuista. Matkasit setäsi mukana kaukaisiin maihin, kuten Kralorelaan, Itäisille saarille ja jopa läntiseen Esrolian maahan. Matkoilla opit vieraiden maiden tapoja ja kieliä ja siinä sivussa olit mukana kartuttamassa suvun omaisuutta.
Viimein koitti aika, jolloin sinulle uskottiin oma laiva, tosin aivan pieni ja turvallisilla vesillä Dombainista Gioon risteilevä. Tällä laivalla kuljettiin lähinnä vain tavaraa suvun varastosta toiseen, mutta pian pääsit paremmille apajille. Kaupankäynti ja purjehtiminen oli työtäsi ja pääsit risteilemään pidemmällekin aivan yksinäsi. Yksi matkoistasi suuntautui eräällä Sofalien saarista, jolla teshnoslaisten ja kilpikonnakansan suhteet oli ritualisoitu. Juuri sillä matkalla sait lahjaksi arvokkaan ja maagisen luukaulakorun.
Sinulla oli matkoillasi onnea, mutta muuten kauppahuoneella alkoi mennä huonommin. Laivoja menetettiin ja sen mukana tuli tappioita. Sukusi oli pakko supistaa toimintaansa, kun muutama laiva jäi peräkkäin sille tielleen. Laivojen mukana oli menetetty myös hyvää miehistöä ja kokeneita kapteeneja. Alalle oli tullut myös kilpailua ja teokratian tiukennetut määräykset ja maksut aiheuttivat suuria ongelmia. Kauppahuone joutui pahoihin velkoihin ja näytti olevan menossa aivan pian nurin.
Perheesi vanhin poika oli kadonnut teille tietämättömille kuljettaessaan mausteita länteen ja kun hänestä ei kuulunut vuosiin mitään, olit sinä saava haltuusi isäsi osan kauppaliikkeestä. Isäsi oli jo vanha ja huolien painama, eivätkä ajat todellakaan olleet helppoja. Kunnioitetun setäsikin elämäntuli oli jo sammunut, eikä muistakaan sukulaisista näyttänyt löytyvän pelastusta.
Etsin epätoivoissasi ratkaisua päälle painaviin velkoihin. Valitettavasti kauppahuoneenne oli laiminlyönyt hyvien yhteyksien pidon hallitseviin aatelisiin ja Somashin kulttiin, kun taas lahjuksia syytävät kilpailijat paistattelivat hallinnon suosiossa. Sinulla on hyvät suhteet ainoastaan Dormalin kulttiin, koska kohosit muutamia vuosia sitten peräti akolyytiksi.
Etsiessäsi mahdollisia tukijoita tai lisärahoittajia tutustuit erääseen outoon mieheen, joka uskoi sinulle, että kaikenlaisista luuesineistä olisi ylhäisöpiireissä kova puute, eikä kysyntää pystyttäisi tyydyttämään. Mieleesi juolahti kaukainen kilpikonnakansan saari, jonne kauppiaat eivät olleet enää pitkiin aikoihin uskaltaneet amatsonien muodostaman uhan vuoksi. Siellä asuvilla kilpikonnaheimolaisilla olisi varmasti yllin kyllin luuesineitä, kun vaihtokauppaa ei ollut käyty aikoihin.
Innostuksissasi paljastit tälle selvästi ylimyspiireistä tulevalle miehelle ajatuksesi. Hän piti sitä erinomaisen hyvänä ja lupasi toimia välikätenä sinun ja aateliston välillä - pidättäen tietysti sopivan osuuden itsellään. Miehen laskelmat olivat aika suuria ja niiden perusteella arvelit kauppahuoneen voivan selviytyä pahimman ylitse. Mies kuitenkin vaati, että hän tulisi mukaan matkalle valvomaan omia etujansa, jottet - kuten hän kohteliaasti ilmaisi - erehtyisi unohtamaan joitakin vaihtamiesi esineitä, sattuisi sitten myöhemmin löytämään ne sattumalta ja myymään ne kovalla hinnalla.
Mies vaikutti sinusta aika epäilyttävältä, mutta hyväksyit hänen ehtonsa. Mies saattoi hyvin olla jokin epäsuosioon joutunut aatelinen, joka yritti paikkailla mainettaan toimittamalla vauraalle ylimystölle ylellisyystarvikkeita ja osoittamaan rohkeutensa pitkällä merimatkalla. Toisaalta hän saattoi olla jonkin sortin roisto, joka halusi päästä vain mahdollisimman pian pakoon lain kouraa. Sehän ei kuitenkaan olisi sinun ongelmasi, koska saisit saarelta kuitenkin arvokkaita esineitä ja voisit varmasti saada ne myydyksi ilman omituisen miehen apuakin.
Miehistön kohdalla ilmeni pahoja ongelmia: kukaan ei ollut halukas riskeeraamaan nahkaansa lähtemällä pienellä laivalla keskelle amatsonien vesiä. Sait kuitenkin kaksi merimiestä pestattua, kun toinen - mies, joka väitti muka olevansa itsekin kilpikonnakansaa! - taivutteli toverinsa mukaan ja sanoi tahtovansa kovasti nähdä heimonsa jäseniä. Kaksi rivakkaa merimiestä oli sinulle välttämättömyys ja hyväksyit heidät kiireesti - jouduit tosin isomman merimiehen painostuksesta lupaamaan matkasta tuplapalkan.

Luonteenpiirteet
Olet luonteeltasi avoin ja rehellinen ja kohtelet ihmisiä sen mukaan. Inhoat kaikenlaista valehtelua ja kieroilua - sellainen ei sovi merille, eikä kaupankäyntiin. Olet kaupankäynnissä hyvin kohtelias ja hymyilet paljon ihmisille. Tämän vuoksi jotkut ovat erehtyneet luulemaan sinua tyhmäksi, mutta ovatkin katuneet sitten jälkikäteen aliarvioituaan sinun taitosi. Kaikenlaista petkutusta inhoat syvästi ja jos joku kauppias yrittää sinua huiputtaa, pyrit antamaan hänelle takaisin samalla mitalla.
Kaupankäynti ja merenkulku ovat sinulle tärkeitä, etkä jaksa välittää mistään pienistä ulkoisista seikoista. Oletkin aika käytännöllinen ja pohdit käytännön hyötyä, etkä kaunista ulkokuorta. Et sorru helposti mihinkään heräteostoihin, vaan pystyt puntaroimaan eksoottisiakin esineitä sen mukaan, paljonko voit saada niistä jossakin muualla voittoa. Sinua eivät myöskään paljon paina sellaiset pikkuseikat kuin parta, vaatteet tai muu vastaava. Olet siksi aika suvaitsevainen myös erilaisuutta kohtaan - aika välttämätön ominaisuus kaukokauppiaalle.
Onni on suosinut sinua jokseenkin hyvin, sillä sinun matkasi ovat aina onnistuneet vähintäänkin kohtalaisesti. Tappiota et ole tuottanut ainoallakaan matkallasi, jolla itse olet ollut kapteenina. Kauppahuoneen vaikeudetkin ovat muun suvun epäonnesta peräisin ja ehkä mukana on ollut myös ripaus huonoa arvostelukykyä kapteeneita ja miehistöä valittaessa. Dormal ja Calyz ovat siunanneet sinua, etkä näe mitään syytä, miksi et pääsisi onnesi avulla eroon myös näistä vaikeuksista.
Uskollisuus sukua kohtaan on tärkeä hyve. On isäsi ansiota, että sisässäsi palaa elämänliekki ja siksi sinun tulee olla hänelle ehdottoman lojaali - vaikka hän onkin jo vanha, eikä hänen arvostelukykynsä ole aivan terävimmillään. Sinun tehtäväsi on koettaa hienovaraisesti neuvoa häntä, mutta siten, ettei isäsi koe neuvojasi loukkaaviksi. Isäsi hyväksyi tämän uuden suunnitelmasi, kun olit selittänyt sen etuja, joten ilmeisesti hänkin jo arvostaa sinua, vaikka sureekin yhä vanhimman poikansa menetystä.
Olet vielä naimaton, mutta varmasti pian isäsi järjestää sinulle sopivan naimakaupan, koska olet hänen seuraajansa ja suvun jatkuvuus on saatava turvattua. Seksi on silti Calyzin keksimä ilo, eikä sitä ole tarkoitettu ainoastaan aviovuoteeseen. Käytät kohtuullisen laadukasta bordellia miehisten himojesi tyydyttämiseksi ja yleensäkin pidät laadukkaammista naisista, jotka eivät kulje kaduilla tyrkyttämässä itseään. Kapteenina sinun velvollisuutesikin on näyttää sitkeältä ja taipumattomalta ja sellaiselta, jota kuka tahansa nainen ei voi viekoitella.

Henkilökohtaiset suhteet
Halo on monoteisti Ambovomben saarelta, jolla olet pari kertaa käynyt. Hän on selvästi kiihkeämpi kuin muut saarelaiset, joiden kanssa voi käydä kauppaa heidän omituisista uskomuksistaan huolimatta. Ambovomben saaren asukkaat palvovat vain yhtä ainoaa jumalaa, jota ei voi lainkaan nähdä, vaan joka ilmoittaa tahtonsa pyhien ihmisten kautta. Tällaiseksi he väittävät myös uskonnon perustajaa, Valkaroa.
Halo tuli mukaan viime tipassa, etkä olisi varmastikaan huolinut häntä miehistöösi, ellei se olisi ollut pelottavan pieni lukumäärältään. Yhdestä kokeneesta merimiehestä on suuresti apua, vaikka hän olisikin yhtä omituinen kuin Halo. Halo on kaiken lisäksi jonkinlainen waertagi, vaikka selvästi vaaleampi kuin ne harvat sinun näkemäsi waertagit. Ehkä hän on jotakin toista waertagirotua, vaikka et ole sellaisesta koskaan kuulutkaan. Halo väittää palvovansa Dormalia, mutta nimittää häntä pyhimykseksi. Sinusta tuo on aika omituista.
Mirza on epäilyttävä tyyppi, mutta hänen kauttaan saatat ehkä onnistua myymään pian hankkimasi luutavarat. Jos hän on huijari, niin markkinoita löytyy varmasti siitä huolimatta. Joka tapauksessa ehkä kallistut enemmän sen puolelle, että hän on vain epäsuosioon joutunut aatelinen, joka koettaa paikkailla mainettaan. Hänestä ei ole varmasti matkalla yhtään mitään hyötyä, mutta itsepä hän vaati päästä mukaan. Kohtelet Mirzaa silti melko varovasti, koska hänestä voi riippua se, saatko tuotteista parhaan hinnan.
Sundar on Solfin palvoja, mutta silti kelpo merimies. Hän käyttää huumeita ja saattaa toisinaan menettää aivan malttinsa, mutta et ole koskaan kuullut hänen uhmanneen kapteenin valtaa. Sundar on iso ja voimakas mies, joten hänestä on apua myös taistelussa.
Tari on Sundarin homoilutoveri, mutta se ei ole mitään ihmeellistä merillä. Sundar on onnistunut nappaamaan ihan hyvän pojan, joka tosin on aika suulas. Merimiehenä Tari näyttää olevan aivan kohtuullinen ja ehkä hän osaa käytellä keihästäänkin taistelussa. Poika on joka tapauksessa kaikin puolin kunnollinen ja hän osaa viihdyttäviä merimiestarinoita.

Tavoitteet
Tärkein päämääräsi on auttaa kauppahuone nykyisten velkavaikeuksien ylitse. Siihen kelpaisi ratkaisuksi tämä matka kilpikonnaheimon saarelle ja paluu paljon luuesineitä mukana. Olet sijoittanut tähän yritykseen varoja niin paljon kuin kauppahuoneesta olet vielä saanut irti ja mitä sukulaisesi vain ovat suostuneet antamaan. Et saa missään tapauksessa pettää heidän odotuksiaan antamalla amatsonien tai muiden merirosvojen tehdä tyhjäksi hanketta. Muuten sinun vielä luultaisiin livahtaneen pakoon ja sukusi maine olisi tahriutunut ikuisiksi ajoiksi.
Kauppiaana haluat tietysti nyhtää mahdollisimman paljon voittoa, mutta se ei ole mikään ainoa ja tärkein tavoite. Tavattoman tärkeää on säilyttää myös rehellinen maine ja luotettavuus miehistön keskuudessa. Sinun täytyy näyttää taipumattomalta ja päätösten tulee lähteä sinusta itsestäsi. Toisten - jopa tavallisten merimiesten - ajatuksia on hyvä kuunnella, mutta niihin ei pidä myöntyä. Muuten huomaat vielä menettäneesi koko laivan. Sen sijaan hyvät ajatukset täytyy tuoda myöhemmin esiin mainitsematta niiden alkuperäistä esittäjää. Siten auktoriteetti säilyy, mutta hyvät ajatukset toteutuvat. Se on velvollisuutesikin Dormalin akolyyttinä.

Salaisuudet
Kauppahuone on aivan velkainen ja tuhoutumassa, jollei matkasi onnistu. Olet laskenut isäsi kanssa, että maksuja voisi juuri ja juuri venyttää siihen asti, kun palaat matkalta luuesineitä mukanasi. Tieto kauppahuoneen ongelmista ei ole onneksi vielä vuotanut, mutta se saattaa olla vain ajan kysymys. Kauppahuoneen henkilökunta on hyvin lojaalia, vaan kun palkkoja ei ala kuulua, muuttuu suukin jo paljon höllemmäksi.
Olet käynyt aikaisemminkin kilpikonnaheimon saarella ja osaat kohtuullisesti heidän kieltään. Saari on hyvin rauhanomainen paikka, eivätkä sen asukkaat pelkää teshnoslaisia kuten kilpikonnaihmiset yleensä. Saarella on kolme kilpikonnakylää, joiden kaikkien kanssa voit tehdä kauppaa. Kaupat hierotaan yleensä rannalla, joka on koko saaren ainoa maihinnousukelpoinen paikka.

Taktiikat
Taistelu ei ole kovin hedelmällinen vaihtoehto, koska se tarkoittaa, että neuvottelu ei onnistu, eikä tällöin ole kuvassa minkäänlaista kaupankäyntiäkään. Silti merillä vaanii vaaroja, joista ei aina neuvottelemalla selviä. Onneksi olet kokenut taisteluitakin ja selvinnyt niistä kunnialla. Kun miehistön keskuudessa vallitsee hyvä henki ja sinä johdat heitä, pystytte torjumaan jopa ylivoimaisen vihollisenkin.
Käytät lähitaistelussa aseenasi painavaa pronssikeppiäsi, johon olet heittänyt Tehonuija-loitsun. Panssareitasi tehostat Suoja-loitsulla ja torjut sauvallasi, joka on kestänyt koviakin kolhuja. Sauvasi on koitunut kohtaloksi monille merirosvoille, jotka ovat luulleet sinua vain surkeaksi kauppiaaksi, joka ei osaa puolustaa itseään.
Osaat ampua myös kohtuullisesti jalkajousella, joka on laivasi raskaampi aseistus. Erityisen tehokasta on sytyttää jalkajousen nuoli palamaan ja ampua sen merirosvolaivaan. Konnien laivat ovat yleensä kohtuullisen kevyitä ja huonokuntoisia, joten ne leimahtavat herkästi palamaan ja sitten paloa on enää vaikea saada sammumaan. Ainakin merirosvoille tulee jotakin muuta tekemistä kuin sinun laivasi ryöstäminen. Muutoin suosit pakenemista, jos merirosvot uhkaavat. Ellei tämä onnistu, pitää tarjota valtaajilla ainakin mahdollisimman huonot asemat, kun he yrittävät tunkeutua laivaasi.

Ulkonäkö
Olet parrakas ja tummatukkainen mies. Partasi on kunnioitettavan rehevä, koska et viitsi hoitaa sitä ollenkaan. Ja onhan merellä aivan hyväkin olla parta, joka suojaa kylmiltä viimoilta. Hiuksesi ovat samaten aika sekaiset ja käsket jonkin merimiehen leikkaamaan niitä vasta sitten, kun ne häiritsevät sinua aivan käytännön askareissa. Muuten kasvosi ovat ahavoituneet ja siniset silmäsi ovat harjaantuneet ulapan tähyilyyn.
Jostakin syystä pidät sinisestä ja paksusta viitasta sekä paksuista nahkavaatteista. Ainakin ne suojaavat hyvin kylmyyttä vastaan ja ovat käytännölliset. Paksut vaatteet suojaavat myös jonkin verran vihollisten nuolilta, vaikkeivät niin kovin tyylikkäiltä monien sukulaistesi mielestä näytäkään. Pääsi pidät mieluiten paljaana, jotta merituuli pääsee hulmuttamaan hiuspehkoasi ja jotta voit tuntea meren suolaiset roiskeet. Tosin käytännöllisenä miehenä vedät sateen tullen viitan hiustesi suojaksi, jottet vilustuisi.

Roolipelaamishuomiot
Wahabia kannattaa pelata rehellisenä ja myös jokseenkin hyväuskoisena kauppiaana ja kapteenina, joka on kuitenkin tarkka, kun on kyse kaupankäynnistä tai merenkulusta. Hän on kohtuullisen hyvä johtaja ja kohtelee toisia ihmisiä oikeudenmukaisesti, mutta haluaa käskyjänsä toteltavan. Wahab ei myöskään pidä julmuuksista, mutta tappaa kyllä tarpeen tullen puolustaakseen itseään, miehistöään tai omaisuuttaan.

RuneQuest
Irkkipelit
Ohjeet
Säännöt
Ehilmin valo
Hullu Prax
Karhunkaato
Riskimaa
Tulen maa
Yövalon varjossa
Palaute
Vieraskirja

Wahab, ihminen, mies, ikä 31, Dormalin akolyytti ja Calyzin noviisi

VMA   13   O jalka      01-04   01-03   2/5       Liike: 3
R-R 13 V jalka 05-08 04-06 2/5 Väsymys: 19
KOK 14 Vatsa 09-11 07-10 2/5 Kestopisteet: 14
ÄLY 14 Rinta 12 11-15 2/6 Taikapisteet: 17+25 (luukoru) = 42
MHT 17 O käsi 13-15 16-17 2/4 NPP IH: 3
NPP 14 V käsi 16-18 18-19 2/4
ULK 15 Pää 19-20 20 0/5

Aseet ja panssari: Kokonaistaakka = 7. Väsymys = 19 (26 - 7).
Paksut nahkavaatteet (4,5 enc), raskas pronssinen sauva, tikari. Wahab ei kanna jalkajousta mukanaan, vaikka pitääkin sitä laivassa aina lähettyvillään.

Ase IH   Hyö/Tor   Vahinko    ENC/PP
Raskas pronssisauva    6 83/75 d10+d4 2.0/10
Tikari 8 57/25 d4+2+d4 0.5/6
Nyrkki 8 67/- d3+d4 0.0/-
Raskas jalkajousi 3 59/22 2d6+2 8.0/10

Henkitaikuus (98% -ENC = 91%): Ajatuspuhe 1, Esiintyminen 2, Kaukonäkö 3, Liima 3, Parannus 3, Sammutus 1 (matriisissa tatuoinnissa) Suoja 3, (matriisissa sauvassa) Tehonuija 3.
Riimutaikuus (113 -ENC = 106%): Ennusta sää 2, Henkikilpi 2, Kellu 2, Kysymys 2, Palvo Dormalia, Paranna vamma 3, Poista taikuus 3, Pyhitys (uusiutuvia).
Velhotaikuus (vapaa ÄLY 0): Avaa meri 100.

Kyvyt ja bonukset:
Ketteryys +2: Heitto 59, Kiipeily 90, Uinti 65, Veneily 47, Väistö 12
Kommunikointi +10: Puhetaito 47, Suostuttelu 79, Tinkiminen 80
Tieto +4: Ammatti - puuseppä 52, Arvon arviointi 90, Ensiapu 25, Ihmistieto 72, Laivankäsittely 100, Yleistieto 57
Taikuus +13: Seremonia 82
Manipulointi +10: Laadi 47
Havainto +9: Etsintä 60, Havaitse 66
Salavihkaisuus -7:

Kielet: Ylhäinen teshna 88/80, kauppakieli 74/52, melibi 68/45, kralori 50/36, esrolia 37/-, trowjangi (amatsonikieli) 36/-, tulipuhe 34/-, cetoi 34/-, meripuhe 31/-, sofali 31/-, tanyen 30/-, prax 18/-.
Taikaesineet: Wahab pitää kaulassaan luista kaulakorua, jossa on suuri 25 pisteen taikapistematriisi. Tämä oli lahja, jonka hän sai vuosia sitten sofalikansalta ystävyydenosoituksena ja henkilökohtaisena lahjana.
Wahabilla on oikeassa käsivarressa haarniskaa kuvaava tatuointi. Haarniskassa näkyy riimuja, jotka todellisuudessa ovat matriisi Suoja-loitsulle. Loitsumatriisissa ei ole mitään rajoituksia, mutta sitä on erityisen vaikea huomata juuri matriisiksi, koska se näyttää pelkältä tatuoinnilta.
Wahabin sauva on valmistettu pronssista ja sen päähän on lumottu matriisi loitsulle Tehonuija 3. Loitsua voivat käyttää ainoastaan Dormalin kultin jäsenet.
Muut esineet: Kirjoitusvälineet, muutamia merikarttoja, navigointivälineet, nahkavyö, jonka sisään on kätketty 100 hopearahan varakassa, tikari vyöllä, rahapussi vyöllä, rahapussissa 37 hopearahaa, 13 pronssirahaa ja kaksi timanttia (arvo 50 hopearahaa kpl). Wahab omistaa kokonaisen laivan ja laivaan on varastoitu lisäksi paljon tavaraa, myös perinteinen Dormalin patsas.


Shibun lilja
Pituus 15 m     Runkotyyppi kauppalaiva
Leveys 4 m Miehistö 3 merimiestä
Kapasiteetti 6 tn Merikelpoisuus 15
Kannen korkeus   1 m Rungon laatu 8
Syväys 2 m Rakennepisteet   27

Rahti: Wahab on lastannut laivaansa paljon kaikenlaisia metallisia tarve-esineitä, rihkamakoruja, kankaita, pronssisia aseenteriä, jne. vaihdettavaksi kilpikonnaheimolaisten kanssa. Lisäksi mukana runsaasti säilöttyä ruokaa sekä juomavesitynnyreitä.


Sanasto vieraista käsitteistä
Amatsonit Villi naisheimo, joka asuu Trowjangin saarella. He ovat pelättyjä merirosvoja, jotka tekevät kaikille käsiinsä joutuneille miehille mitä kammottavimpia asioita.
Autiomaa Teshnoksesta länteen sijaitseva maa, jossa ei ole juurikaan kasvillisuutta. Sitä asuttavat julmat barbaarit, jotka ratasatavat monilla erikoisille eläimillä. He ovat vihollisianne. Olet kuullut, että Autiomaa oli joskus ennen vihannoiva maa, mutta nykyään se ei sitä ainakaan ole.
Calyz Somashin poika ja ihmisten suuri ystävä. Calyz opetti ihmisille ruoanlaittoa, seksiä ja metallinvalmistusta. Calyz on erittäin suosittu jumala ja sinäkin arvostat häntä suuresti.
Cetoi Ludokien ja ouorien puhuma merikansakieli.
Dombain Suuri satamakaupunki ja Calyzin koti. Täältä sukusi on peräisin ja täällä on kauppahuoneen pääkonttori.
Dormal Mies lännestä, joka mursi meriä vaivanneen kirouksen ja josta tuli tekojensa tähden jumala. Olet Dormalin akolyytti ja hänelle saat olla kiitollinen jokaisesta matkasta, jonka teet kaukaisiin maihin. Ilman Dormalin tekoja et olisi koskaan päässyt merillä.
Esrolia Maa kaukana lännessä. Jostakin sieltä tulivat myös ne miehet, jotka opettivat teillekin merenkulun salat ja perustivat Melibin saarelle Dosakayon kaupungin. Olet käynyt Esroliassa ja se on suuri ja viljava maa, kuten Teshnoskin, mutta he viljelevät riisin sijasta kauraksi kutsumaansa viljaa. Esrolia on siitä kummallinen paikka, että naiset ovat siellä hallitsijoina, vähän niin kuin amatsonit, mutta Esroliassa on kyllä miehiäkin.
Gio Toinen suuri satamakaupunki, jossa kauppahuoneella on myös paljon toimintaa. Juuri sinne pitäisi luuesineetkin sitten toimittaa.
Itäiset saaret Idässä sijaitseva satojen ja tuhansien saarien joukko. Olet käynyt useilla näistä saarista ja ne ovat toinen toistaan erikoisempia.
Kralorela Pohjoisen ikivanha keisarikunta, joka väittää hallitsijansa olevan aito lohikäärme. Kralorit kunnioittavat suuresti dracoliskoja ja lohikäärmeitä. He ovat ovelia kauppiaita ja kulkeneet ympäri maailmaa. Kralorelan markkinat ovat suuret, mutta niille ei tavallinen kauppias pääse lainkaan.
Ludokit Merikansan edustajia, joilla on ihmismäinen ylävartalo, mutta delfiinimäinen alavartalo. He ovat melko ystävällisiä ihmisiä kohtaan, kunhan heitä ei loukata.
Meripuhe Kieli, jota merikansa käyttää juhlallisemmissa tilaisuuksissa ja uskonnollisissa menoissa.
Ouorit Mursumaista merikansaa. He ovat rumia ja kurttuisia, mutta ihmisille hyvin ystävällisiä, joskin perin ujoja. Sanotaan, että jos kerran voittaa ouorin ystävyyden, se kestää niin pitkään kuin ihminen ei riko sitä.
Prax Kieli, jota Autiomaan barbaarit puhuvat.
Shibun kauppahuone Sukusi omistama kauppahuone, joka varustaa laivoja ja tekee kauppamatkoja eksoottisiin maihin. Sen pääkonttori sijaitsee Dombainissa, mutta myös Giossa on suuri varasto.
Sofalien saaret Teshnoksesta itään sijaitseva suuri saarijoukko. Niillä asustaa sofalien kilpikonnakansaa, keltahaltioita ja pelottavia amatsoneja.
Sofalit Kilpikonnakansaa, joka väittää polveutuvansa Sofalista, suuresta kilpikonnahengestä.
Solf Tulen jumala ja Somashin nuorempi veli, joka teki muinoin pohjoiset vuoret. Sittemmin hän rappeutui ja häntä palvovat nykyään turmeltuneet elostelijat. Sundar on juuri Solfin palvoja
Somash Tulenjumala ja aurinko. Somashia palvovat hallitsijat, soturit, parantajat ja runoilijat.
Tanyen Yleinen kauppakieli Itäisillä saarilla, jota useimpien saarien asukkaat ymmärtävät. Sen avulla pystyt käymään kauppaa saarella kuin saarella.
Tulipuhe Tulen pappien käyttämä kulttikieli.


Tulen maan pääsivu