Aarnikotkien Saari

Sisältö: Aarnikotkien Saari -kirja, nippu irrotettavia pelaajien lehdykäisiä, Aarnikotkien saaren kartta
Sivumäärä: 100
Kirjoittajat: Rudy Kraft, Paul Jaquays, Greg Stafford, Sandy Petersen
Käännös: Mika Laaksonen
Julkaisija: Ace Pelit Oy
Julkaisuvuosi: 1989
Englanninkielinen alkuteos: Griffin Island

Kuvaus
Aarnikotkien Saari on kampanjakirjanen, joka tarjoaa valmiin seikkailumaaston ja useita valmiita seikkailuita käytettäväksi halutussa järjestyksessä. Itse kirjassa selostetaan aluksi kirjan periaatteita ja ehdotetaan liitteenä olevan vanhan kartan toimittamista pelihahmojen käsiin. Tämän jälkeen kuvaillaan saaren neljä linnoitusta, annetaan niiden asukasluvut ja kuvauksia tärkeistä paikoista ja asukkaista. Useista tärkeistä asukkaista on mukana myös numerotiedot.
Kirjassa annetaan muutamien Aarnikotkien saaren tyypillisten olentojen numerotietoja ja myös aarteita, jotka pelinjohtaja voi sijoittaa haluamiinsa paikkoihin. Muutama sivu löytyy ideoita yksinkertaisista tehtävistä, joilla voi opettaa RuneQuestin sääntöjä aloittelijoille. Useita lyhyitä ja epätavallisia kohtaamisia tarjotaan pelinjohtajan käyttöön, mutta tärkein seikkailuanti ovat kuitenkin kymmenkunta syvällisempää paikkakuvausta, joiden ympärille seikkailut rakentuvat.
Aarnikotkien saari ei anna pelinjohtajalle mitään suoraa ja lineaarista juonta, vaan kannustaa enemmänkin pelihahmoja tutkimaan saarta omatoimisesti. Pelinjohtaja voi tietysti ohjailla tällaista tutkimusta, kun EPH:t esittävät pelihahmoille tehtäviä ja kun pelihahmot itse keksivät kaikenlaista kiinnostavaa. Linnoitusten kuvausten ja henkilöiden kautta löytyy hyviä ideoita lisäseikkailuille ja kanssakäynti saaren asukkaiden kanssa tarjoaa valtavasti mahdollisuuksia roolin pelaamiseen.
Kirjan irrotettavissa oheislehdykäisissä on useiden saaren asukkaiden näkemyksiä vaihtelevista aiheista. Etenkin aloittelevalle pelinjohtajalle voi olla suuresti apua, kun hän voi käyttää paperien tietoja apuna EPH:jen vastaillessa pelihahmojen kysymyksiin. Paperien joukossa on myös mainioita karttoja saaren linnoituksista ja majataloista sekä suppeahko katsaus saarella asuvan primitiivisen votankihahmon luomiseen.
Aarnikotkien Saari ei ole kuitenkaan itsessään osa Gloranthaa. Senpä vuoksi siellä esiintyy örkkien kaltaisia Gloranthaan kuulumattomia olentoja ja uskonnotkin poikkeavat Gloranthan uskonnoista. Aarnikotkien saaren voi kyllä muuttaa Gloranthaan sopivammaksi, mutta se vaatii melkoisesti hommaa, ellei vain tyydy hyväksymään örkkejä ja muita kummallisuuksia osaksi omaa Gloranthaansa.

Oma arvioni
Aarnikotkien Saari on erinomainen kampanjapaketti aloittelevalle peliporukalle. Se tarjoaa paljon tukea palaamiseen, mutta kannustaa kuitenkin sosiaaliseen kanssakäymiseen eikä pakota hahmoja noudattamaan ennalta laadittua seikkailukaavaa. Pelattavaa löytyy tuntikaupalla ja pelinjohtajan on melko helppo keksiä lisäseikkailuja. Haastavuutta löytyy myös niin aloittelijoille kuin kovatasoisillekin pelihahmoille, sillä Ocklessin linnoituksen vapauttaminen örkkien vallasta vaatisi suurta sankaria. Oma Aarnikotkien saaren kampanjani oli varmasti sen ajan parhaita pelikokemuksia.
Aarnikotkien saaren minua eniten ärsyttävin asia on se, ettei se sovi saumattomasti Gloranthaan. Alun perin kirja oli nimeltään Griffin Mountain ja tällöin se todella oli osa Gloranthaa, mutta myöhemmin markkinointitaktisista syistä kirja muutettiin Griffin Islandiksi ja maailmasta riippumattomaksi kampanjaksi. Tämä kirja on siis myös suomennetun Aarnikotkien Saaren lähteenä ja alkuperäiseen Griffin Mountainiin verrattuna Aarnikotkien saari saa pahasti takkiinsa. Parannuksia taas on paljon vähemmän kuin huononnuksia.
Alkuperäisessä Griffin Mountainissa esimerkiksi örkit olivat lunarilaisia, slarkit peikkoja, alue liittyi niin kulttien kuin historiansa perusteella Gloranthaan ja sijoittui Gloranthan Balazariin ja Vanhoihin erämaihin. Pois on tippunut joitakin kiinnostavia kohtauksia ja alueen historia on karsittu armotta pois. Alkuperäisasukkaiden hahmonluontikaan ei ole yhtä hyvin kuvattu kuin alkuperäisessä kirjassa.
Aarnikotkien Saari on hyvin varteenotettava ostos, jos Gloranthalla ei ole niin väliä ja haluaa paljon hauskaa pelattavaa. Englantia sujuvasti hallitsevien kannattaa kuitenkin hankkia mieluummin Griffin Mountainin uusintajulkaisua, jos sen sisältämät englanninkielisen RuneQuestin kakkoslaitoksen numerotietoerot kolmoseen verrattuna eivät haittaa.
Lisäys 8.5.2004: Olen kirjoittanut artikkelin Kuinka sijoittaa Aarnikotkien saari Balazariin?. Se saattaa hiukan helpottaa Aarnikotkien Saaren sijoittamista Gloranthaan ja Balazariin.

Etsi Fantasiapeleistä
Pääsivu
RuneQuest
Seikkailut
Pelihahmot
Tarinat
Kartat
Lomakkeet
Käännökset
Irkkipelit
Muuta
Palaute
Vieraskirja