Anaxial's Roster: Creatures of the Hero Wars
Sisältö: Anaxial's Roster -kirja
Sivumäärä: 256+kannet
Kirjoittajat: Jamie Revell, Greg Stafford, Stephen Martin.
Julkaisija: Issaries, Inc.
Julkaisuvuosi: 2000
Kuvaus
Anaxial's Roster on Hero Warsin olentokirja, joka kuvaa yli 150 Gloranthan lajia. Sellaisena se on Hero Warsin vastine Gloranthan olennoille ja salaisuuksille, joskin olentovalikoima on vielä laajempi ja kirja keskittyy ainoastaan olentojen numerotietoihin, kuvauksiin ja myyttiseen alkuperään. Olentolajien kuvausten rinnalla kulkee myyttejä, jotka liittyvät kuvattuihin olentoihin mutta ovat kuitenkin erillisiä tarinoita.
Kirjan lajit annetaan Hero Warsin standardiformaatissa. Aluksi luetellaan lajin nimet, jumaltietäjien antama tieteellinen nimi, olennon esiintymisaikakaudet, esiintymisalue (Gloranthan seutu), elinalue (maastotyyppi), olennon vapaamuotoinen kuvaus, aseet ja panssari, merkittävät kyvyt, luontaiset maagiset kyvyt, mahdollinen myrkky ja taktiikat. Alussa on selostettu tämä formaatti ja muuta yleistä kirjan olennoista. Yhden aukeaman verran annetaan myös tietoa tuonpuoleisesta, erityisesti olentojen suhteen.
Kirjan olennot on jaettu 16 kappaleeseen ja osa niistä vastaa Anaxialin, suuren darahappalaisen sankarin, arkin kansia; tämän vuoksi luokittelu on lähinnä darahappalaisten näkemys ryhmittelystä. Kappaleet ja niiden sisältämät olennot ovat:
Yläpuolen olennot: Aepyornis (puolilintu), augner, kotkat, aarnikotka, harpyija, hippogriippi, nar sylla (tuulen lapsi), strutsi, roc, savanger (verilintu), vrok, zarur (taivashärkä).
Kotieläimet: Alynx, kissat, nauta, koirat, gern (laumaihminen), vuohet, hevoset, aasi, kyreming (Paviksen seepra), muuli, seepra, torahammaskarju.
Villit saaliseläimet: Alkuhärät, biisoni, hirvet, elefantit, jänikset, korkea laama (alticamelus), impala, sika, sarvikuonot, sapeliantilooppi, satyyri, yksisarvinen, veruferar (bololisko).
Villit petoeläimet: Karhut, punailves, ketut, hyeena, leijona, manticore, nakasa, nur-san, pantterit, sakkar (sapelihammaskissa), tiikerit, sudet.
Alapuolen olennot: Jättiläismuurahainen, jättiläislepakko, bazak (rauniojuoksija), krokotiilit, gargoilit, karkar (mäkikonna), Karrgin kuoriainen, lavala (kivilisko), quenlarg (jättiläismato), jättiläisskorpioni, kuristajakäärme, myrkkykäärme, jättiläisampiainen, vahtikuoriainen.
Vesiolennot: Jättiläisrapu, hylkeet, ludok, ouori, zabdamar.
Hirviöarmeija: Embyli (keltahaltia), mreli (ruskohaltia), vronkali (viherhaltia), rönsyt, keijut, savimostali, ahmatti, jolanti, öiviir, aramiitti (yön ratsastaja), paviaani, kentauri, durulz (ankka), minotauri, morokanthi, liskolainen, sedrali (koiraihminen), waertagi.
Jättiläisolennot: Brotard (apatosaurus), darvan (triceratops), gangan (ankylosaurus), tosijättiläinen, dringi, vuoristojättiläinen, grotaron, hrimthur.
Hirviöt: Tosilohikäärme, lohikäärme (unilohikäärme), itäinen lohikäärme, dracolisko, magisaurus, pikkulohikäärme (wyrmi), wyvern, uzko (yöpeikko), enlo (peikkolainen), uzdo (suurpeikko), romal (luolapeikko), uzhim (lumipeikko).
Luonnottomat olennot: Bagogi (skorpionimies), basiliski, brindithum (kaaosvuohi), broo, do-karal (halvauskarhu), kaaoksen etana, gorp, huan to, pienhydra, krarshtpentu, ogre, limahirvi, suurmato, urgarugar (roikkupää), waknath (kaaoskäärme), walktapus.
Daimonit: Altinae, certamus (soturienkeli), destixin (kuuflamingo), kultaleijona, hollri (jäädemoni), kilin (itäinen yksisarvinen), umbroli, urothtrorol (pilvipässi).
Olevaiset: Alkeisvoimat, eskaval, kivis (tulikarhu), luathat, memovore (amnesiahenki), monoceros (suuryksisarvinen), punalakki.
Ruumiillistuneet henget: Luontohenget, dryad, oread, potameid, suberiad (riivajainen).
Tuonpuoleisen henget: Sairaushenget, haamu, parannushenget, tunnehaamut, tunnehenget.
Demonit: Ghoul, hellion, jukhar (nappaajademoni), kon-kon (chonchon), animoitu luuranko, zombi
Epätavalliset olennot: Kömmeli (boggle), lunemari, tilnta (rakkausdemoni).
Jotkut lajit jakautuvat vielä alalajeihin ja joidenkin lajien yhteydessä annetaan numerotietoja myös lajeihin liittyviin henkiin tai daimoneihin. Sairaushenkien yhteyteen on liitetty Hero Wars -sääntöjä sairauksille.
Kirjan lopussa on kattava sisällysluettelo, josta löytyvät kaikki kirjan olennot alalajeineen. Issaries on laittanut sivuilleen kirjasta pois jäänyttä materiaalia ja virhelistan.
Oma arvioni
Anaxial's Roster on olentokirjana erinomaisen kattava, sillä suuri osa Pelinjohtajan kirjan, Riimumestarin kirjan ja Gloranthan olentojen ja salaisuuksien Gloranthassa asuvista olennoista on päässyt kirjaan ja mukana on sellaisiakin olentoja, joita ei ole aikaisemmin ilmestynyt missään tai jotka ovat harvinaisemmista lähteistä peräisin.
Toisaalta edellä mainittuja RuneQuestin kirjoja omistava ei kovin paljon kirjan annista kostu, vaikka olentojen mytologiset taustat ja uudet olennot ovatkin kiinnostavia. Uusia olentoja voisi hyvin muuntaa RuneQuestiin, mutta se vaatisi runsaasti työtä, koska systeemit ovat keskenään niin erilaiset. Hero Warsin tai HeroQuestin pelaajalle kirja on varmasti hyvä apuväline, mikäli perussääntökirjan olennot tuntuvat riittämättömiltä. Sen sijaan jos erilaisia olentoja ei hirveästi tarvitse kampanjassaan, kirja voi tuntua vähän turhalta ja tarpeettoman laajalta.
Kirjan rakenne miellyttää minua. Sen sulauttaminen Anaxialin arkin järjestykseen tuntuu hauskalta ja tarjoaa mielenkiintoisen darahappalaisen näkökulman eläinkuntaan. Tekstin lomassa olevat myytit ja selitykset tukevat hyvin rakennetta. Kuvitus on varsin niukkaa ja harvat kuvatkaan eivät ole mitään suuria mestariteoksia. Silti ne täyttävät tehtävänsä olentojen ulkonäön esittäjinä, enkä pidä kuvitusta erityisen tärkeänä tekijänä, vaikka kuvien vähyys saattaa tehdä tekstin raskaaksi. Kansikuva on minusta varsin onnistunut ja sopivan myyttinen. Kirjan pieni koko sen sijaan on häiritsevä.
Yhteenvetona voisi sanoa, että Anaxial's Roster on jokseenkin mielenkiintoinen kirja koko Gloranthan eläinkunnasta kiinnostuneelle, mutta pelitarkoituksissa kovin hyödylliseksi sitä ei voi sanoa. Issariesilla olisi ollut varmasti tähdellisempiäkin kirjoja julkaistavaksi ennen Anaxial's Rosteria.
Etsi Fantasiapeleistä
|
|