Auringon Kreivikunta

Sisältö: Auringon Kreivikunta -kirja
Sivumäärä: 130
Kirjoittajat: Michael O'Brien, Mark Holsworth, Trevor Ackerly, Steve Perrin, Greg Stafford, Troy Bankert, David Hall, Jon Quaife, Mick Rowe, Mike Dawson, Philip Anderson, John Hughes
Käännös: Jaakko Kankaanpää
Julkaisija: Ace-Pelit Oy
Julkaisuvuosi: 1993
Englanninkielinen alkuteos: Sun County

Kuvaus
Auringon Kreivikunta on kampanjapaketti, joka sisältää perusteellisen kuvauksen Gloranthan Praxissa sijaitsevasta Auringon kreivikunnasta ja neljä valmista seikkailu. Kirjan aluksi käydään hiukan läpi historiaa ja kerrotaan olennaisia pointteja Auringon kreivikunnasta. Sieltä löytyvät myös numerotiedot muutamille tärkeille EPH:ille ja sanallisia kuvauksia vähemmän olennaisista. Yelmalion kulttikuvaus annetaan täyspitkänä versiona, joka antaa paljon informatiivisemman kuvan tästä uskonnosta kuin Gloranthan kulttien lyhyt pätkä.
Auringon kreivikunnan uskonnollisesta keskuksesta eli Aurinkokupolin temppelistä annetaan kartta ja tarkahkot huonekuvaukset, kuten myös tiedot sen puolustuksista, joistakin aarteista ja muista olennaisista seikoista. Auringon kreivikunnan sotilasasioista on eriksensä asiaa muutaman sivun verran, mm. kiinnostava lisäsääntö RuneQuestiin. Kohtaamistaulukoitakin annetaan, kuten myös useita hyvin omaperäisiä erikoiskohtaamisiakin. Kirjassa annetaan ohjeita, joiden avulla voidaan luoda Auringon kreivikunnasta tulevat pelihahmot, mutta mukana tulee myös kahdeksan valmista hahmoa, joita voi käyttää pelaamiseen.
Ensimmäinen seikkailu on nimeltään Karkoiran kisat. Sen juoni on yksinkertaisesti sellainen, että pelihahmot tai joku heistä ottaa osaa Karkoira-nimisen kaupungin kilpailuihin, joissa on tavoitteena saada morsian vuodeksi (tai vaikka koko loppuelämäksi) ja siinä sivussa on tarjolla maallistakin hyvää. Kilpailujen ympärille voi kuitenkin kytkeä monenlaisia sivujuonia, joten kilpaileminen ei ole välttämätöntä.
Kanihattulan kylä -nimisessä seikkailussa ideana on lähteä selvittämään mainitun kylän ongelmia. Kylän koluaminen tarjoaa aika vapaamuotoista pelailua ja useita erilaisia lähestymistapoja. Pelihahmot tuskin kuitenkaan selviävät tehtävästi ilman fyysistä väkivaltaa.
Seikkailussa Aurinkokupolin rauniot on teemana lähteä tutkimaan vanhan ja hyläten temppelin uumenia. Tämä on tosiaankin raunioiden koluamista, mutta yllätyksellistä sellaista. Viimeisessä seikkailussa eli Solinthorin tornissa tutkitaan vanhaa tornia. Kirjan lopussa tarjotaan vielä joitakin lyhyitä seikkailuideoita ja vuosittaisia tapahtumia.

Oma arvioni
Auringon Kreivikunta on parhaita suomenkielisiä seikkailukirjoja. Sen antaa todella hienon ympäristön seikkailulle ja alueskaalaa voi vielä laajentaa käyttämällä englanninkielisiä kirjoja, joiden tapahtumat sijoittuvat Auringon kreivikunnan lähialueille. Auringon kreivikunnasta annetaan pelaamista ja hahmoon eläytymistä varten runsaasti tietoa, joten se tukee aloittelijoitakin. Ehkä jonkinlaista kulttuuriperspektiiviä esiin tuovaa isän kertomusta pojalleen jäi kaipaamaan, joskin tällainen löytyy kyllä englanninkielisestä Shadows on the Borderland -kirjasta.
Kohtaamistaulukot ovat suhteellisen turhia minulle sellaisinaan, mutta niitäkin voi käyttää haluamiensa kohtaamisten ideointiin. Läpi koko teoksen näkyy rento ja omaperäinen ote ja ainakin minä olen aistivinani kirjan teksteistä sen, että niitä on kirjoitettu ilolla. Kirja onkin kyllä jossakin määrin hiukan kokoelma useiden eri ihmisten kirjoituksia, vaikka pääosassa onkin australialainen Glorantha-guru Michael O'Brien.
Karkoiran kisat on oikein mielenkiintoinen seikkailu, sillä se antaa valtavat mahdollisuudet pelinjohtajalle järjestää sosiaalista kanssakäymistä ja juonitteluja, jopa arvoitusten ratkomista. Lisänä on vielä kilpailu, johon yksi tai useampi pelihahmo voi osallistua ja pyrkiä voittamaan sen rehellisesti tai arveluttaviakin keinoja käyttäen. Karkoiran kisat voivat toimia myös ponnahduslautana pidempään kampanjaan.
Kanihattulan kylän arvoituksen ratkominen miellyttää minua myös. Se tarjoaa pelihahmoille ihmeteltävää ja kummasteltavaa ja toiminnan pitäisi vielä tapahtua yhteistyössä. Jos hommat sujuvat hyvin, niin tämän pelkän seikkailun voi laajentaa jopa pelihahmojen oman kylän johtamiseksi. Ja tämä taas tuo valtavasti pelillisesti kiinnostavia mahdollisuuksia.
Vanha aurinkokupoli ei ehkä yllä aivan kahden muun seikkailun tasolle, mutta siinäkin on runsaasti omaperäisyyttä ja rauniot vaikuttavat historiallisesti uskottavilta, eivätkä vain pelihahmojen aarteenjahtia varten kehitetyltä paikalta. Solinthorin torni taas on minusta melko ala-arvoinen ja turhan yksinkertainen seikkailu. Se ei välttämättä tarjoa yhtä paljon puuhaa kuin kolme muuta.
Kokonaisuudessaan Auringon Kreivikunta on hyvin suositeltava ostos, jos haluaa valmiin paikan, jossa peluuttaa, ja päälle päätteeksi valmiita seikkailuita ja lukuisia seikkailuideoita. Auringon kreivikunnan ihmiset ajattelevat herkullisen paljon eri tavalla kuin meidän kulttuurissamme ajatellaan, eikä esimerkiksi naisten heikkoa asemaa tai muukalaisvihaa pidetä mitenkään pahana asiana, vaan suorastaan hyvänä. Muutenkin tiukka moraalikuri ja toisaalta sen rikkominen tarjoavat hienon mahdollisuuden pelata jotakin muuta kuin nykyaikaisia länsimaisia arvoja.

Etsi Fantasiapeleistä
Pääsivu
RuneQuest
Seikkailut
Pelihahmot
Tarinat
Kartat
Lomakkeet
Käännökset
Irkkipelit
Muuta
Palaute
Vieraskirja