Sartar Rising, volume 1: Barbarian Adventures

Sisältö: Barbarian Adventures -kirja
Sivumäärä: 72+kannet
Kirjoittajat: Greg Stafford, Robin D. Laws, Roderick Robertson, Jeff Kyer, David Millians, Ian Cooper, Bruce Ferrie, Dave Camoirano, Merlin Cox, David Dunham, Mark Galeotti, John Hughes, Andre Jarosch, Martin Laurie, Stephen Martin, Wesley Quadros, Bryan Thexton.
Julkaisija: Issaries, Inc.
Julkaisuvuosi: 2001

Kuvaus
Barbarian Adventures on ensimmäinen osa Sartar Rising -kampanjakirjasarjaa. Kirjan tarkoitus on antaa pelimateriaalia, jolla saa käyntiin kampanjan Sartarin orlanthien eli heortilaisten parissa. Näin ollen materiaali on suunnattu aloitteleville sankareille, kun taas sarjan toinen osa Orlanth is Dead! tarjoaa eeppisempää ja korkeamman tason materiaalia.
Barbarian Adventuresin alussa on lyhyesti selostettu Sartarin historiaa ja kuvattu yhden tai kahden kappaleen mittaisilla selostuksilla kaikki Sartarin heimot ja heimojen väliset organisaatiot. Kartta osoittaa, missä päin Sartaria minkäkin heimon alue sijaitsee. Tämän luvun lopussa kerrotaan matkustamisesta ja Sartarin majataloista lyhyesti.
Seuraavat kaksi lukua tarjoavat pelaajille ja kertojalle materiaalia. Pelaajalle tarjotaan suppeat luonnehdinta perheestä, ruokakunnasta, verisuvusta ja klaanista ja muutamia geneerisiä numerotietoja klaanin jäsenille, erilaisille klaaniringeille, temppeleille ja neuvostoille. Viidelle tärkeälle johtajalle annetaan numerotiedot johtajalomakkeissa. Kertojalle puolestaan tarjotaan heortilaisten ja lunarilaisten ihmisten numerotietoja ja kuvauksia käytettäväksi pelissä; kahdesta tärkeästä johtajasta annetaan johtajalomakkeet. Joitakin esiteltyihin henkilöihin liittyviä skenaarioideoita on myös mukana.
Neljäs luku käsittelee klaanin toimintaa. Siinä esitellään klaanikäräjiä, karjavarkauksia ja Sartarin kapinaa. Myös erilaisia episodeja ja skenaarioideoita tarjotaan peliä varten.
Kirjan loppuosan muodostavat kolme laajempaa skenaariota: A Year of Chaos, Blood Feud ja These Women Need Help. A Year of Chaos on nimensä mukaisesti skenaario, jonka olennaisimpana osana on kaaos. Skenaario on siinä mielessä harhaanjohtava nimitys tälle, että A Year of Chaos tarjoaa tapahtumia kokonaisen vuoden ajalle. Blood Feud laittaa sankarit selvittelemään klaanien välistä kostonkierrettä. These Women Need Help -skenaariossa puolestaan sankarien tehtävänä on auttaa parantajia ja suojella heitä.
Kirjan lopussa on aakkosellinen hakemisto. Barbarian Adventuresiin on myös saatavissa muunnosohjeet HeroQuestiin (koska kyseessä on Hero Warsin säännöillä kirjoitettu kirja) ja virhelista.

Oma arvioni
Barbarian Adventures on kirja, josta on varmasti apua peluutettaessa heortilaisten parissa klaanipohjaista kampanjaa. Se ei loista suuresti mutta ei ole huonokaan. Skenaariot ja skenaarioideat lienevät klaanipohjaisissa kampanjoissa toimivia ja sen verran väljästi kirjoitettuja, että niiden muuntelu omiin tarkoituksiin onnistuu helposti. Tosin väljyys tarkoittaa myös sitä, ettei skenaariota ehkä voi tuosta vain peluuttaa ilman omaa valmistelua.
Sartarin heimojen kuvaukset ovat minusta kirjan kiehtovinta antia. On mielenkiintoista lukea, kuinka paljon erilaisia heimoja Sartariin mahtuukaan, puhumattakaan ankkojen ja petoihmisten kaltaisista ei-ihmiskansoista. Harmillista on kuitenkin, että kuvaukset ovat varsin suppeita, jolloin heimosta saa varsin hataran käsityksen. Peliä varten lieneekin tarpeen joko itse kehittää lisää yksityiskohtia tai etsiä lisätietoa netistä tai kirjoista.
Lunarin armeijan yksiköt ovat jokseenkin kiinnostavia, kun mukana on Ukkossuiston linkomiesten kaltaisia sotureita. Silti tuntuu, että numerotietoja on annettu ehkä liikaakin omaperäisemmän sanallisen kuvauksen sijaan. Pari outoa hahmoa - Vaskimuulikauppias ja Bundalini ja hänen luurankojoukkonsa - pelastavat sentään päivän erikoisuudellaan.
Kirjan kuvitus on vaihtelevaa. Itse pidän erityisestä King of Dragon Passista otetuista kuvista, joskin osa niistä on vähän turhan tummia. Eräät pienemmät kuvat sen sijaan eivät ole minusta erityisen hyviä, mutta toiset taas toimivat hyvin. Kuvitusta ei ole häiritsevän runsaasti ja kuvat tukevat hyvin tekstiä, jonka lähellä ne ovat. Kansikuva on melko hieno.
Kokonaisuutena Barbarian Adventures on kohtuullinen paketti klaanielämän pelaamista varten. Klaaninluontimekanismi olisi sopinut paremmin tähän kirjaan lisäksi kuin Orlanth is Dead!:iin, mutta Thunder Rebels antaa kyllä jonkin verran tukea siihen. Niinpä Thunder Rebels on hyödyllinen hankinta, jos hyödyntää Barbarian Adventuresin materiaalia. Jos haluaa siirtyä Barbarian Adventuresin kautta eeppisempiin tapahtumiin, jatko-osa Orlanth is Dead! on suositeltava.

Etsi Fantasiapeleistä
Pääsivu
RuneQuest
Seikkailut
Pelihahmot
Tarinat
Kartat
Lomakkeet
Käännökset
Irkkipelit
Muuta
Palaute
Vieraskirja