Borderlands & Beyond

Sisältö: Borderlands & Beyond -kirja
Sivumäärä: 304+kannet
Kirjoittajat: Greg Stafford, Steve Perrin, John E. Boyle, Yurek Chodak, Tony Fiorito, Lisa Free, Mark Harmon, Reid Hoffman, Janet Kirby, Rudy Kraft, Charlie Krank, Harold Moe, Sandy Petersen, Ken Rolston, Lynn Willis, Elizabeth Wolcott, William R. Keyes.
Julkaisija: A Moon Design Publication
Julkaisuvuosi: 2006

Kuvaus
Borderlands & Beyond on Gloranthan Classics -sarjan neljäs ja viimeinen teos. Se on noin 300-sivuinen kirja, jonka pääsisällön muodostaa RuneQuestin kakkosversiolle ilmestynyt Borderlands-kampanjakirja. Lisäksi kirjaan on liitetty taikaesinekuvauksia sisältävä Plunder ja 45 riimutason hahmon lyhyet kuvaukset ja numerotiedot sisältävä Runemasters. Muutama taikaesinekuvaus on ilmestynyt myös Pegasus-lehdessä ja ne ovat myös netissä luettavissa.
Kirjan alussa on sen laatijan esipuhe. Sen lisäksi kirjaan on laitettu kaikkien siihen sisältyvien kirjojen alkuperäiset esipuheet. Borderlandsin kartat on liitetty kirjan sivuille sopiviin kohtiin. Myös niiden kansikuvat ovat kunkin osion alussa, joskin mustavalkoisina.
Borderlands-osion alussa on tiivis historiikki Praxin alueesta. Sen jälkeen kuvataan kampanjan tärkeimpiä paikkoja, henkilöitä ja hahmojen pestaamista herttua Raus Ronen palvelukseen. Hupaisana yksityiskohtana mainittakoon saaliinjakokaava: Orlanthien menetelmän mukaan johtaja saa suurimman osuuden ja jakaa loput toisille sen mukaan, mitä arvioi näiden ansaitsevan. Yelmin metodissa taas johtaja pitää koko saaliin mutta voi oman mielensä mukaan olla armollinen ja jakaa siitä muillekin. Seikkailijoiden tyyli taas voi olla aika sekava, mutta siitä pitäisi pitää jatkossa kiinni, mitä ikinä sovitaankaan.
Seuraavassa osiossa kuvataan Praxin asukkaita. agimoreja, broita, ankkoja, morokantheja, liskolaisia ja yön ratsastajia. Agimorien kuvaus on varsin perusteellinen, joskin sama tieto lienee saatavissa myös hajallaan RuneQuestin kolmosversion kirjoista. Valmiita numerotietoja annetaan eräistä kampanjassa mahdollisesti kohdattavista olennoista. Sen jälkeen kuvataan henkikultin rakenne ja annetaan esimerkki Jokihevosen henkikultista. Selostusta on myös verkon käyttämisestä ja annetaan muutamia valmiiksi tehtyjen hahmojen numerotietoja.
Itse kampanja koostuu seitsemästä skenaariosta, jotka kieltämättä ovat melkoisen taistelupainotteisia ja luolien koluamiseen kannustavia. Viimeinen skenaario tarjoaa mahdollisuuden yhdistää kampanja Balazar-kampanjaan. Valmiin kampanjarakenteen pääidea on se, että hahmot toimivat herttua Raus Ronen palveluksessa ja suorittavat annetut tehtävät.
Skenaarioiden jälkeen tulee kohtaamistaulukko satunnaiskohtaamisille ja kohdattavien olentojen numerotietoja melkoinen määrä. Mukana on monenlaisia otuksia paimentolaisista villieläimiin. Yhtenä erikoisuutena on Ikuinen taistelu (The Eternal Battle), jota ei sentään voi kohdata satunnaisella nopanheitolla vaan pelinjohtajan päätöksellä.
Seuraavaksi tulee Plunder-osio. Siinä on kaikkiaan reilut 50 virallista taikaesinettä, jotka on kuvattu tietyn kaavan mukaan: esineen kuvaus, siihen liitetyt kultit, tieto esineestä, sen historia, voimat ja arvo. Esineitä on maukkaan keiton joka keittokerralla tarjoavista soppaluista happea tuottaviin sammakkonaamioihin ja eräästä Auringon kreivikunnan seikkailusta tuttuihin häntäpalloihin. Mukana on myös pari taulukkoa, joista voi heittää jalokiviä (esim. erittäin hyvä jalokivi, arvoltaan täsmälleen 411 lunaria) ja erikoisia esineitä.
Runemasters-osiossa annetaan aluksi ohjeita riimutason hahmojen luomiseen persoonallisuuttakaan unohtamatta. Sen jälkeen seuraa riimutason hahmojen numerotietoja aina kolme kustakin kultista, jotka ovat Daka Fal, Myrskyhärkä, Waha, Eiritha, Humakt, Seitsemän äitiä, Pavis, Yelmalio, Issaries, Chalana Arroy, Lankhor Mhy (ja juuri noin kirjoitettuna), Orlanth, Kyger Litor, Zorak Zoran ja Aldrya. Ilmeisesti alkuperäisestä kirjasta poiketen jokaisen hahmon mukaan on liitetty myös vähän taustakuvaustakin, vaikka numerotiedot vievät suurimman osan tilasta.
Teoksen lopussa on muutaman sivun sisällysluettelo. Lisäksi pitkin kirjaa on kaikenlaisia lyhyitä kirjoituksia, jotka kuvaavat Praxin ilmiöitä ja asioita. Kirjassa on osittain vanhaa ja muistakin julkaisuista tuttua kuvitusta, mutta myös aivan uusia kuvia on mukana. Kuvittajista mainittakoon komean kansikuvan tehnyt Dario Corallo, Simon Bray - ja ainoa kirjan suomalainen Juha Harju.

Oma arvioni
Kokonaisuutena Borderlands & Beyond on minusta ihan komea kampanjapakkaus, vaikkei se yllä Pavis & Big Rubblen tai Griffin Mountainin tasolle. Pavis & Big Rubblen kanssa käytettynä siitä saisi varmasti eniten irti ja toisaalta liittäminen Griffin Mountainiin toimii varmasti myös joustavasti.
Skenaarioiden taistelupainotteisuus on minusta miinusta, mutta kaipa taistelusta pitävät pelaajat voivat hyödyntää niitä varsin hyvin. Ja täytyyhän muistaa, että Borderlands on ilmestynyt alun perin jo vuonna 1982, joten hirveän modernia menoa ei voi odottaakaan. Epäilemättä skenaarioita voisi kehittää myös luovempaan suuntaan kuin pelkkään vihollisten mätkimiseen.
Taikaesineet tarjosivat ehkä kirjan herkullisimman annin, sillä niitä on helppo hyödyntää muissakin kampanjoissa. Lisäksi niissä on todellakin Glorantha-tunnelmaa, joka antaa kivasti väriä tylsään (?) kampanjaan. Valmiita riimutason hahmojen numerotietoja taas en pitäisi yhtä hyödyllisinä, mutta kaipa niistäkin laiska pelinjohtaja saa nykäistyä hyvin ei-pelihahmoja, kun tilanne sellaisia vaatii
Kannattaako Borderlands & Beyond hankkia? Siihen tuskin voi antaa yksiselitteistä vastausta. Jos haluaa saada taistelupainotteisen kampanjan, joka sijoittuu Kehtojoen ympäristöön, kirjan hankkiminen kannattaa ehdottomasti. Jos haluaa lisää taustamateriaalia alueelta, kirja saattaa olla hyvä ostos. Jos haluaa tutustua klassiseen RuneQuest-kampanjamateriaaliin, jota on 1980-luvulla ilmestynyt, Borderlands & Beyond on ehdoton ostos. Jos taas ei välitä nostalgiasta vaan haluaa jotakin uudelta tuntuvaa, Borderlands & Beyond ei ehkä ole sitä. Joka tapauksessa Borderlands & Beyond on viimeinen komea kokoelma julkaisemisen arvoisesta RuneQuestin kakkosversion materiaalista.

Etsi Fantasiapeleistä
Pääsivu
RuneQuest
Seikkailut
Pelihahmot
Tarinat
Kartat
Lomakkeet
Käännökset
Irkkipelit
Muuta
Palaute
Vieraskirja