Dorastor: Land of Doom

Sisältö: Dorastor-kirja, The Talastar Papers -lehtinen, Dorastorin kartta
Sivumäärä: Dorastor-kirja 128+kannet, The Talastar Papers 16
Kirjoittajat: Sandy Petersen, Ken Rolston, Greg Stafford, Troy Bankert, Oliver Jovanic, Finula McCaul, Paul Reilly
Julkaisija: The Avalon Hill Game Company
Julkaisuvuosi: 1993

Kuvaus
Dorastor: Land of Doom on kirja, joka kuvailee kaoottista Dorastorin maata. Se sisältää aluksi hyvin kattavaa ja yksityiskohtaista historiaa sekä Dorastorista että sen lähialueilta. Tämän jälkeen kuvaillaan Dorastorin muutama merkittävä kansa ja se, mitä tavalliset ihmiset näistä kansoista tietävät. Kansojen jälkeen kuvaillaan useita Dorastorin tärkeitä paikkoja, joskin joidenkin osalta kuvaukset ovat aika lyhyitä.
Reilun kolmannes kirjasta on varattu monenlaisten Dorastorin asukkaiden numerotiedoille, joiden yhteydessä on toki tekstiäkin heistä. Näitä tietoja edeltävät kohtaamistaulukot Dorastorin eri alueille. Dorastorin olentojen joukossa on esimerkkejä hyvin tavallisista Dorastorin hirviöistä, mutta erikoiskohtaamisessa kuvataan paljon oudompia olentoja, hännän huippuna Dorastorin brookeisari ja puolijumala Ralzakark.
Kirjassa on myös kokonainen valmis kampanja alhaisen ja keskitason hahmoille ja tämä kampanja sijoittuu aivan Dorastorin naapuriin Riskimaahan (Riskland). Kampanjan teemana on eläminen Riskimaan orlanthien parissa ja sitä kautta tutustuminen Dorastorin kummajaisiin. Siinä on yhteensä kuusi osaa ja lopussa lupaus lisäseikkailuista kirjassa Riskland: Further Adventures in Dorastor. Tätä kirjaa tosin ei sitten koskaan ilmestynyt. Kampanjaa ei ole tarkoitettu pelkästään hirviönlahtaukseen, joten siinä sosiaalinen kanssakäyminen nousee helposti tärkeään rooliin. Seikkailun yhteydessä on myös esitelty Riskimaata ja sen ainoaa kaupunkia Vaaralinnoitusta (Hazard Fort).
Dorastor-kirjassa on kaksi pitkää kulttikuvausta: maajumalatar Dorastasta ja susien isästä Telmorista. Jonkinlaisena kulttikuvauksena voisi pitää myös artikkelia valaistumisen polusta, jossa on paljolti samaa asiaa kuin Kauhun ja pimeyden kulttien Nysalorin/Gbajin kulttikuvauksessa, mutta aikaisempaa laajemmin.
The Talastar Papers on ohut läpyskä, joka sisältää gloranthalaisten ihmisten näkökulmista laadittuja asiakirjoja ja raportteja. Niitä voi käyttää pelihahmojen lähdemateriaalina ja ne saattavat innostaa hahmoja tutkimaan Dorastoria tekstien antamien tietojen pohjalta.
Dorastorin kartta on värillinen ja 4A-kokoinen paperi, josta näkyvät Dorastorin tärkeimmät maantieteelliset paikat ja lisäksi sen lähiseutuja.

Oma arvioni
Dorastor-kirja on oma suosikkini kaiken Glorantha-materiaalin joukossa. Dorastor on hieno paikka, jolla on syvällinen ja merkittävä historia, mutta sen nykyinen kaoottinen tila tarjoaa valtavan kiinnostavan seikkailuympäristön. Historiaosuus on herkullisen kattava ja se sisältää myös koko Gloranthaan suuresti vaikuttaneita tapahtumia.
Dorastorin kansat ovat kiinnostavia ja mielenkiintoiset paikat saavat mielikuvituksen lentämään. Harmi vain, että paikat on välillä kuvattu turhan ylimalkaisesti ja niinpä pelinjohtaja joutuu itse kehittämään materiaalia niihin liittyen. Telmorien kulttuurin kuvaus ansaitsee sen sijaan erikoismaininnan ja sen pohjalta voisi olla mahdollista jopa peluuttaa telmorikampanjaa.
Dorastorin hirviöt ovat hyvin kiinnostavia, vaikka jotkut niistä vaikuttavat vähän tusinatuotteilta ja pelkältä tykinruoalta, jonka ei tarvitsisi viedä niin paljon tilaa kuin se vie. Erikoiskohtaamisten olennot puolestaan ovat omaperäisiä ja mainioita osoituksia siitä, mitä kaikkea Gloranthasta voi löytyä. Itse Ralzakarkin numerotiedot ovat hiukan vaisut voimatasoltaan, mutta niitä voi toki muutella halujensa mukaan.
Riskimaakampanja on minun nähdäkseni oikein kelvollinen pelattavaksi, vaikken ole vielä sitä itse peluuttanut läpi (vaikka irkkipeli siitä on meneillään). Kampanja tarjoaa kanssakäymistä Riskimaan muiden asukkaiden kanssa ja se auttaa myös pelaamaan nimenomaan orlanthikulttuuria ja eläytymään siihen. Kampanjan episodeissa on melko mahdotonta pärjätä pelkästään raa'alla voimalla, mikä kannustaa käyttämään nokkeluutta ja ihmissuhdetaitoja. Ikävää vain on, ettei tähän kampanjaan koskaan tullut jatkoa, joka olisi tarjonnut korkeamman tason seikkailua.
Dorastan ja Telmorin kultit ovat hyödyllisiä Dorastoriin, mutta valaistumisartikkeli on minusta vielä kiinnostavampi. Se antaa aivan uutta tietoa Kauhun ja pimeyden kulttien kuvaukseen verrattuna ja korostaa nimenomaan valaistumista roolipelillisenä elementtinä, ei vain pelimekaniikkana, jonka avulla voi kahmia voimaa.
Talastar-lehtinen on mukava lisä ja gloranthalaisten näkökulmat tuovat mukavan persoonallista leimaa teksteihin. Dorastorin kartta on myös aivan kelvollinen ja sen avulla voi vaikkapa koettaa houkutella pelihahmoja Dorastoriin.

Etsi Fantasiapeleistä
Pääsivu
RuneQuest
Seikkailut
Pelihahmot
Tarinat
Kartat
Lomakkeet
Käännökset
Irkkipelit
Muuta
Palaute
Vieraskirja