Dragon Pass: Land of Thunder

Sisältö: Dragon Pass -kirja, Lohikäärmesolan maiden kartta
Sivumäärä: 72+kannet
Kirjoittajat: Greg Stafford ja kumppanit
Julkaisija: Issaries, Inc.
Julkaisuvuosi: 2003

Kuvaus
Dragon Pass: Land of Thunder kuvailee nimensä mukaisesti Lohikäärmesolan aluetta ja erityisesti sen maan tieteellisiä paikkoja. Kirjan alussa on lyhyt johdanto Lohikäärmesolaan ja sen historiaan. Lohikäärmesolan tienoon tärkeimmät ihmisten alueet - Ruohomaat, Heortinmaa, Sartar ja Tarsh - kuvataan myös lyhyesti; Ruohomaista, Sartarista ja Tarshista annetaan pienet alueelliset kartatkin.
Kirjan pääsisältö ovat kuitenkin Lohikäärmesolan paikkojen lyhyet kuvaukset, joita on laskujeni mukaan 376. Paikat ovat aakkosjärjestyksessä, ja niistä annetaan aina ensimmäisenä nimi, sitten paikan lyhyt määrittely (esimerkiksi Alda-churista määritelmä "Kaukaisen pääkaupunki"), sijainnin koordinaatit kirjan kartalla, mahdollisesti viittaus muihin kirjan paikkakuvauksiin, kuvauksen tiedon lähde ja lopuksi sanallinen kuvaus, jossa voi olla mukana niin myyttistä, historiallista kuin nykyhetkistäkin tietoa paikasta. Joidenkin paikkakuvausten yhteydessä on myös kartta, kuva tai muuta siihen liittyvää tietoa.
Kuvausten rinnalla on myös monenlaista paikkoihin varsinaisesti kuulumatonta tietoa tummennetuissa laatikoissa, kuten selostusta Sartarin kuninkaallisista teistä, Hehkulinjasta, kukkulalinnoituksista ja Lohikäärmesolan lohikäärmeistä.
Kirjan lopussa annetaan selitykset kuvauksissa viitatuille lähteille ja tarjotaan sanasto, josta voi katsoa kuvauksissa käytettyjen termien, henkilöiden tai yhteisöjen selityksiä. Liiteosiona on vielä lista Lohikäärmesolan kuninkaista ja hiukan tietoa Kuoleman perhekunnasta ja Sartarin korkeasta neuvostosta. Viimeisillä sivuilla on sisällysluettelo, josta löytyy paikoista sekä viittauksia sivunumeroihin että kartan koordinaatteihin. Piirroksille on oma sisällysluettelonsa.
Kirjan mukana tulee värillinen kartta Lohikäärmesolan maista. Se on noin A3-kokoinen ja se ulottuu pituussuunnassa Käärmepiipun syvänteestä Karseen ja leveyssuunnassa Ruohomaista Praxin rajoille. Kartasta löytyvät kirjassa listatut paikat, mutta siinä näkyy sellaisiakin paikkoja, joita kirjassa ei ole kuvattu. Kaupungit on merkitty koon mukaan erilaisilla symboleilla ja myös tärkeimpien vanhojen rotujen paikat erottuvat riimuilla.

Oma arvioni
Dragon Pass on loistava lähdekirja Lohikäärmesolasta ja minusta eräs parhaista Issariesin julkaisemista kirjoista. Kirjassa on herkullisella tavalla yhdistelty uutta ja vanhaa tietoa: esimerkiksi Geon majatalojen kuvaus perustuu suoraan Tales of the Reaching Moonin numerossa 3 ilmestyneeseen artikkeliin. Kirjassa on käytetty myös lukuisia vanhoista julkaisuista otettuja karttoja, jotka tarjoavat erinomaista näkökulmaa ison kartan rinnalla. Vanhaa ja nostalgista kuvitustakin on käytetty, kuten sivulla 24 oleva kuva Kääpiökaivoksesta, joka ilmestyi RuneQuest Adventuresin numerossa 5.
Kuvattuja paikkoja on todella paljon, vaikka kaikki eivät saakaan kovin pitkää selostusta. Pelaapa Sartarissa millä heimolla tahansa, voi olla melkein varma, että kirjasta saa jotakin hyödyllistä tietoa irti heimon alueesta. Laatikoissa annetut tiedonsirpaleet voivat myös tarjota kiinnostavia yksityiskohtia ja näkökulmia elämään Lohikäärmesolassa. Toisaalta vaikka kaikki tieto ei omaa kampanjaa varten olisikaan tarpeellista, siitä voi saada hyviä ideoita ja tietysti yleistietoa Lohikäärmesolan maagisuudesta ja paikkojen moninaisuudesta. Huvittavia yksityiskohtiakin löytyy, kuten Varjotasangolla huhuttu outo ihmisheimo, joka ratsastaa kameleiksi kutsutuilla olennoilla.
Dragon Pass on varsiin systeemivapaa kirja, sillä se keskittyy sanalliseen kuvaukseen. Tämän vuoksi kirja sopii aivan mainiosti Lohikäärmesolan alueelle sijoittuvaan peliin sääntösysteemistä riippumatta; onhan osa tiedosta ollut jo RuneQuestin aikaisissa kirjoissa ja lehdissä. Mukana on tosin Hero Warsin ja HeroQuestin tuomia jumalia, mutta ne tuskin aiheuttavat ongelmia. Pintapuolisen lueskelun perusteella silmiini ei sattunut kirjasta mitään pahoja tai karkeita greggauksia vanhaan materiaaliin verrattuna.
Kokonaisuutena Dragon Pass on vankka maantieteellinen tietopaketti Lohikäärmesolasta. Se on luonteeltaan selvästi taustamateriaalia, mutta paikkakuvaukset tarjoavat varmasti ideoita seikkailuihinkin. Kirja on kiistämättä tähän mennessä yhtenäisin ja kattavin katsaus Lohikäärmesolasta ja ostamisen arvoinen, jos kyseinen alue yhtään kiinnostaa.

Etsi Fantasiapeleistä
Pääsivu
RuneQuest
Seikkailut
Pelihahmot
Tarinat
Kartat
Lomakkeet
Käännökset
Irkkipelit
Muuta
Palaute
Vieraskirja