Sartar Rising, volume 3: Gathering Thunder

Sisältö: Gathering Thunder -kirja
Sivumäärä: 80+kannet
Kirjoittajat: Martin Hawley, Jeff Kyer, Bryan Thexton, David Dunham, Ron Edwards, Ian Cooper, Greg Stafford, Martin Laurie, Patrik Sandberg, Jane Williams, Mark Galeotti, Stephen Martin, Roderick Robertson.
Julkaisija: Issaries, Inc.
Julkaisuvuosi: 2004

Kuvaus
Gathering Thunder on kolmas osa Sartar Rising -kampanjakirjasarjaa. Se tarjoaa kuusi skenaariota, jotka antavat mahdollisuuden jatkaa aikaisempien osien pohjalta peluutettavaa kampanjaa.
Kirjan alussa on lyhyt johdanto, jossa valitetaan hiukan kirjan suhdetta muihin Sartaria käsitteleviin HeroQuest-kirjoihin.

Kirjan varsinainen sisältö ovat valmiit skenaariot. Osa skenaarioista edellyttää jo melko voimakkaiksi kehittyneitä hahmoja, erityisesti eeppinen The Sky Ship, joka tempaa Orlanth is Dead! -kirjan Jäämaan taistelun tapaan pelihahmot mukaan suuriin tapahtumiin. Ne jatkavat Sartarin kapinan teemaa mutteivät ole suoraan sidoksissa toisiinsa.

Skenaarioista ensimmäinen on The New Breathers, joka tarjoaa jatkoa Jäämaan taistelulle. Sheep, Coulds, Thunder -skenaariosta nimi kertoo jo paljon siitä, mistä on kyse. The Other Side of the Dragon vie hahmot Ruohomaille. Final Days at Skullpoint käsittelee orlanthiyhteisön sisäisiä ristiriitoja. Orane's Spindle sijoittuu Ylämaan suon tienoille ja on itse asiassa julkaistu aikaisemmin myös Issariesin sivuilla. The Sky Ship päättää skenaatio-osuuden ja antaa pelihahmoille tilaisuuden seurata Kallyr Tähtikulmaa Taivasvaltakuntiin. Skenaariossa ovat tietysti mukana Kallyrin päivitetyt numerotiedot.

Skenaarioiden jälkeen annetaan numerotietoja ja kuvauksia mahdollisesti skenaarioissa käytettäville ei-pelihahmoille. Niiden jälkeen seuraa vielä sisällysluettelo.


Oma arvioni
Gathering Thunder tarjoaa pelimateriaalia Sartar-kampanjoihin ja on aikaisempia kirjoja tiukemmin skenaarioihin keskittyvää. Pidän sitä positiivisena asiana, koska valmiiksi luodut numerotiedot eivät ole yhtä antoisaa sisältöä.
Valitettavasti skenaarioiden välinen koherenssi tuntuisi olevan vähäisempää kuin aikaisemmissa kirjoissa ja niiden kaikkien käyttäminen kampanjassa ei välttämättä toimi oikein hyvin. Erityisesti roolipeliteoreetikkona tunnetun Ron Edwardsin Final Days at Skullpoint tuntuu hiukan huonolta kampanjaan kytkettynä, kun taas yksittäisenä peluutettuna pelinä se voisi olla hyvinkin kiinnostava.

Skenaarioista on vaikea sanoa mitään peluuttamatta niitä, mutta lukemisen perusteella ne vaikuttaisivat kelpo materiaalilta Sartariin sijoittuvaan kampanjaan. Erityisesti The Sky Ship kaappasi Jäämaan taistelun tavoin mielenkiintoni ja pitäisinkin sitä kirjan parhaana pelillisenä antina. Sen lisäksi, että skenaario tarjoaa eeppisiä pelimahdollisuuksia, se antaa myös uutta tietoa Gloranthan Taivasmaailmasta.

Kuvitusta Gathering Thunderissa on suhteellisen vähän ja vain muutama on minusta erityisen onnistunut, kuten sivulla 58 oleva kuva Taivasvaltakunnasta ja tietysti hieno kansikuva, joka liittyy The Sky Ship -skenaarioon. Toisaalta mitään häiritsevän huonoakaan kuvitusta kirjasta ei löydy. Harvat kartat ovat selviä ja miellyttävät silmäänikin.

Gathering Thunder on ostamisen arvoinen kirja, jos peluuttaa Sartariin sijoittuvaa kampanjaa jo melko korkealla voimakkuustasolla ja jos Barbarian Adventures ja Orlanth is Dead! miellyttävät. Kirjan skenaariot sijoittuvat oletuksena aikaisempien kirjojen kuvaan ajan jälkeiseen aikaan, mutta ainakin osan voisi peluuttaa varmasti muutenkin. Ylettömän suuria hankaluuksia ei pitäisi olla peluuttaa skenaarioita RuneQuestin säännöilläkään.


Etsi Fantasiapeleistä
Pääsivu
RuneQuest
Seikkailut
Pelihahmot
Tarinat
Kartat
Lomakkeet
Käännökset
Irkkipelit
Muuta
Palaute
Vieraskirja