Glorantha: Genertela, Sankarien sotien manner

Sisältö: Glorantha kirja, Genertela kirja, Pelaajan opas Genertelaan, Genertelan kartta
Sivumäärä: Glorantha kirja 32, Genertela kirja 88, Pelaajan opas Genertelaan 48
Kirjoittajat: Greg Stafford, Sandy Petersen, (Glorantha kirja, edellisten lisäksi) William Dunn
Käännös: (Glorantha kirja) Ville Hartikainen, (Genertela kirja) Tomi Junnila, Jussi Tudeer, Lauri Tudeer, (Pelaajan opas Genertelaan) Mika-Petri Lauronen, Lauri Tudeer, Mika Laaksonen
Julkaisija: Ace-Pelit Oy
Julkaisuvuosi: 1991
Englanninkielinen alkuteos: Glorantha: Genertela, Crucible of the Hero Wars

Kuvaus
Glorantha-pakkaus sisältää kolme kirjaa, jotka tarjoavat laajan katsauksen Gloranthan maailmaan. Tämä paketti on erittäin tarpeellinen, jos haluaa perehtyä Gloranthaan, sen historiaan, sen suurimpaan mantereeseen ja paljoon muuhun.
Glorantha kirja tarjoaa aluksi yleistä johdantoa siihen, mikä Glorantha oikeastaan on ja miten se toimii. Gloranthan äärirajoista ja maailmoista annetaan myös kuvausta, joskin kuvaukset ovat melko suppeita. Gloranthan esihistoria käsitellään hyvin pintapuolisesti, mutta itse historia saa tilaa monta sivua ja sen ohessa on myös listoja eri vuosien tärkeistä tapahtumista. Kirjassa mainitaan jotakin Gloranthan ajanlaskusta ja annetaan kiitettävän kattava lista Gloranthan kielistä ja niiden keskinäisistä suhteista.
Genertela kirja on opuksista paksuin ja se sisältääkin eniten tietoa. Kirjassa kuvataan Gloranthan tärkein manner eli Genertela yhdeksään isoon alueeseen jaettuna. Jokaisesta alueesta tarjotaan asukasluku ja muut perustiedot sekä alueen kartta kaupunkeineen, jokineen ja muiden maantieteellisine paikkoineen. Jokaisesta alueesta kuvataan muutama tärkeä henkilö ja alueiden tärkeistä paikoista löytyy myös lyhyet luonnehdinnat. Läpi kirjan tekstin seassa vilisee erikoisartikkeleita alueiden asukkaista tai erikoisuuksista, kuten myös sankarien sotien ennustuksia.
Pelaajan opas Genertelaan on hahmonluontiin tarkoitettu kirjanen. Siinä on annettu neljästä kulttuurista muutaman sivun selostus kulttuurin suhteen ja lisäksi kustakin kulttuurista esimerkki, jossa isä vastaa paljon kysymyksiin erinäisistä aiheista kulttuurin oman näkemyksen mukaan. Tämän jälkeen seuraavat kulttuurin tason mukaan ryhmitellyt ammattitaulukot, joiden avulla hahmo voi saada kokemusta ammattinsa vaatimiin kykyihin kokemusvuosiensa mukaan. Lopuksi kirjasta löytyy vielä taulukot Genertelan mantereen alueista ja niiden hahmojen rodusta, ammateista, uskonnosta ja muista asioista.
Genertelan kartta on värillinen ja se antaa kelvollisen yleiskatsauksen koko mantereesta, joskin se on vähemmän yksityiskohtainen kuin Genertela kirjan aluekartat. Bonuksena kartassa näkyy kuitenkin joitakin Genertelan mantereen ulkopuolella sijaitsevia saaria.

Oma arvioni
Glorantha-paketti on kerta kaikkiaan suomenkielisten RuneQuest-tuotteiden aatelia. Se korvaa melko hyvin sääntökirjan Glorantha-puutteen ja antaa paljon ideoita oman kampanjan peluuttamiseen kaikkialla Genertelassa, jopa sellaisilla alueilla, joista ei vielä tänäkään päivänä ole juuri materiaalia saatavilla. Suoraa pelimateriaalia paketti sen sijaan ei tarjoa, mutta ainakin se aikanaan onnistui sytyttämään minussa rakkauden Gloranthaa kohtaan, joka on voimissa tänäkin päivänä entistä voimakkaampana.
Glorantha kirjan alkuosa antaa olennaista perustietoa maailman luonteesta ja se osa sopii pelaajillekin materiaaliksi. Historia puolestaan on ehkä vähemmän pelissä hyödynnettävää aineistoa, mutta saattaa toki hyvin antaa pelinjohtajalle seikkailuideoita. Ja tietysti sen tunteminen syventää myös Gloranthan tuntemusta.
Genertela kirja on ehkä paras jättää vain pelinjohtajan luettavaksi, jotta seikkailijat voivat sitten kohdata kirjoissa esiteltäviä pakkoja ja henkilöitä ilman ennakkotietoa. Alueiden kuvaukset ovat tosin sen verran pintapuolisia, että pelinjohtajan täytyy tehdä kohtuullisesti hommia valmistaakseen kampanjan näille seuduille, mutta perusainekset ovat silloin kyllä valmiina. Genertela kirja on täynnä niin maukasta Gloranthan alueellista tietoa, että se lienee minun kaikista Glorantha-kirjoistani luetuin ja kannetkin ovat irronneet jo aikoja sitten.
Pelaajan opas Genertelaan on taas nimensä mukaisesti puhtaasti pelaajien kirja. Kulttuurilliset kuvaukset ja isien vastaukset poikiensa kysymyksiin ovat todella hyödyllisiä, kun haluaa eläytyä hahmonsa aatemaailmaan ja kulttuuriin. Ammattikokemusjärjestelmä on myös hyvä apuväline, kun halutaan saada helpolla tavalla ja ammatti huomioiden hahmolle aikaisempaa kokemusta RuneQuestin kyvyissä. Genertelan alueellinen hahmonluonti täydentää tätä vielä lisää.
Minulla ei ole paljonkaan huonoa sanottavaa Glorantha-paketista. Toki se voisi sisältää tietoa vielä enemmänkin ja kuvaukset voisivat olla yksityiskohtaisempia, mutta aikaansa suhteutettuna Glorantha-paketti on todella hyvä. Gloranthasta kiinnostuneen kannattaa hankkia tämä paketti.

Etsi Fantasiapeleistä
Pääsivu
RuneQuest
Seikkailut
Pelihahmot
Tarinat
Kartat
Lomakkeet
Käännökset
Irkkipelit
Muuta
Palaute
Vieraskirja