Gloranthan olennot ja salaisuudet

Sisältö: Gloranthan olennot ja salaisuudet -kirja
Sivumäärä: 76
Kirjoittajat: Greg Stafford, Sandy Petersen
Käännös: Jaakko Kankaanpää, Jarkko Hietaniemi
Julkaisija: Ace-Pelit Oy
Englanninkielinen alkuteos: Gloranthan Bestiary, Elder Secrets of Glorantha (Secrets Book)

Kuvaus
Gloranthan olennot ja salaisuudet on hiukan kaksijakoinen kirja. Kirjasta lähes puolet on varattu Gloranthan olentojen, joita ei ole muualla kuvattu, numerotiedoille. Olentojen numerotietoja on 64 lajille, joten valinnan varaa on runsaasti, mutta kaikki olennot eivät suinkaan sovi samoille alueille.
Kirjan toinen puoli onkin sitten Gloranthan salaisuuksia varten. Lyhyitä kuvauksia tarjotaan sekä Genertelan että Pamaltelan mielenkiintoisista paikoista ja ilmiöistä, vaikkakin kuvaukset ovat vain pintapuolisia. Siitä huolimatta ne antavat hiukan ideaa siitä, minkälaisia ihmeitä Gloranthassa todella on ja niiden pohjalta pelinjohtaja voi toki itse käyttää tällaisia asioita kampanjassaan.
Yksi osa salaisuuksia on tieto lohikäärmeistä ja niiden sukulaisista. Se täydentää mukavasti Riimumestarin antamaan kuvausta dracoliskoista. Kirjassa annetaan numerotietoja Gloranthan todella mahtaville hirviöille, jotka ovat kovienkin hahmojen voimien yläpuolella. Kun olennot KOK on 2522, niin siinä ei ole paljon kovemmallakaan soturilla mahdollisuuksia. Nämä tiedot onkin tarkoitettu enemmänkin esimerkeiksi Gloranthan mahtavista voimista kuin varsinaisesti tapettaviksi vihollisiksi.
Kirjasta löytyy tietoa Gloranthan metalleista, jotka eivät ole täysin samanlaisia kuin meidän maailmassamme. Kuvaus on laajempi kuin Gloranthan kulteissa ja geologian yhteydessä kerrotaan myös taikakiristalleista ja tosikivestä, Gloranthan maagisista mineraaleista. Gloranthan taivaasta ja tähdistä on oma artikkelinsa, kuten myös säästä ja vuodenajoista. Kirjan lopusta löytyy vielä sivunmittainen pätkä sankarien polusta.

Oma arvioni
Gloranthan olentoja ja salaisuuksia voisi hyvällä syyllä luonnehtia melkoiseksi sillisalaatiksi, sillä siihen on sisällytetty aika paljon toisistaan poikkeavia asioita. Vaikka kirjassa on runsaasti olentoja, en ole läheskään kaikkia niitä tarvinnut peleissäni. Tosin ovathan ne mukavat olla olemassa, jos innostuu peluuttamaan Pamaltelassa tai muussa eksoottisessa paikassa. Jotkut numerotiedoista ovat myös tarpeen Gloranthan vanhojen rotujen hahmonluontia varten.
Sekalaiset artikkelit tuovat hyvin esiin Gloranthaa, mutta ne saattavat toisaalta aiheuttaa myös turhautumista, kun tietoa on kovin niukasti ja opuksessa vielä kehotetaan olemaan peluuttamatta tietyillä alueilla, koska niille julkaistaan lisämateriaalia. Lisäksi esimerkiksi tosikiven säännöt ovat kovin puutteelliset ja jättävät avoimia kysymyksiä, jotka täytyy täyttää itse. Valtavien hirviöiden tiedoilla taas ei ole suurtakaan käyttöä, ellei pelaa sitten todella korkean tason peliä. Sankarien polkua koskeva artikkeli on kiinnostava, mutta harmillisen suppea.
Rikkonaisesta sisällöstään huolimatta Gloranthan olennot ja salaisuudet tuo Gloranthan ominaisluonnetta hyvin esiin. Sen artikkelit avaavat lukijan silmät näkemään, miten erilainen maailma Glorantha on meidän maailmaamme verrattuna. Pelillisesti kirja ei hirveän paljon tarjoa, mutta Gloranthaan tutustumiseen siitä on apua.

Etsi Fantasiapeleistä
Pääsivu
RuneQuest
Seikkailut
Pelihahmot
Tarinat
Kartat
Lomakkeet
Käännökset
Irkkipelit
Muuta
Palaute
Vieraskirja