Griffin Mountain

Sisältö: Griffin Mountain -kirja, Player Handout -vihko
Sivumäärä: Griffin Mountain 256+kannet, Player Handout 12
Kirjoittajat: Rudy Kraft, Paul Jaquays, Greg Stafford, Sandy Petersen, Steve Perrin
Julkaisija: A Moon Design Publication
Julkaisuvuosi: 2001 [ensimmäinen painos 1981]

Kuvaus
Griffin Mountain on uusintajulkaisu samannimisestä kirjasta. Kirja kirjoitettiin alun perin kuvaukseksi erämaasta, jolla ei ollut mitään tekemistä Gloranthan kanssa. Greg Stafford kuitenkin innostui Rudy Kraftin käsikirjoituksesta ja niin se muutettiin sopimaan Gloranthaan.
Griffin Mountain on varsin laaja ja yksityiskohtainen kuvaus Balazarin ja Vanhojen erämaiden alueista Lunarin imperiumin itäpuolella. Se sisältää varsin paljon erilaista materiaalia, myös paljon numerotietoja, jotka ovat RuneQuestin kakkosversion muodossa.
Kirjan alussa on parin sivun mittainen sisällysluettelo. Heti sen jälkeen tulevat kirjan toimittajan Rick Meintsin, Rudy Kraftin, Paul Jaquaysin ja Greg Staffordin esipuheet, joissa he valottavat Griffin Mountainin syntyä. Puheiden jälkeen on pieni kartta Genertelasta.
Griffin Mountainin ensimmäinen varsinainen luku kuvaa aluksi lyhyesti Gloranthaa yleensä. Sen jälkeen annetaan hiukan tietoa Balazarin ja Vanhojen erämaiden lähiseuduista ja viimein noista kahdesta itsestäänkin. Tämän jälkeen seuraa vähän asiaa säästä ja Balazarin säätaulukko. Seuraavaksi selostetaan Balazarin historiaan noin kolmen sivun verran ja annetaan lyhyesti skenaarioideoita. Luvun lopussa on Balazarin kartta.
Toinen luku käsittelee sitten Balazaria lähemmin. Balazarin klaaneista annetaan lista ja myös balazarilaisten klaaneja, yhteiskuntajärjestystä, kilpailuja, sotaa aseita ja kieliä selostetaan. Koirista ja metsästyksestä on melko pitkä selostus ja sen jälkeen annetaan ohjeita balazarilaisen hahmon luomiseen. Seuraavaksi kuvataan lyhyehkösti Balazarin kultteja. Niiden jälkeen on kaksi pidempää kulttikuvausta: Löytölapsen ja Cacodemonin. Lopuksi vielä annetaan lyhyitä skenaarioideoita paikallisille pelihahmoille.
Kolmas luku koskee Balazarin linnoituksia, joita on kolme: Trilus, Elkoi ja Dykene. Aluksi kerrotaan linnoitusten taustaa ja esitellään kohdattaviksi sopivia hahmoja. Sen jälkeen esitellään yksityiskohtaisesti kolme linnoitusta, joista annetaan ensiksi historiaa, sitten asukastietoja, saapumista ja linnoituksessa toimimista koskevaa tietoa, kohtaamistietoa, linnoituksen tärkeiden henkilöiden kuvauksia ja lopuksi tärkeitä paikkoja. Linnoituksen kuvauksen ohessa on myös aina sen kartta. Lopuksi vielä annetaan kolmen sivun verran ideoita linnoituksissa seikkailemiseen.
Neljännessä luvussa käsitellään Balazarin johtajia ja muita tärkeitä henkilöitä. Osasta heistä annetaan numerotiedot, kun taas osa on kuvattu vain sanallisesti Johtajien kuvausten jälkeen annetaan EPH-lomake, joka on tarkoitettu auttamaan pelinjohtajaa EPH:n pelaamisessa. Siinä on mukana kaikenlaisia perustietoja hahmosta, mutta myös luonteenpiirteitä ja kiinnostuksenkohteita. Seuraavaksi annetaan joitakin mahdollisia tehtäviä, jotka liittyvät tärkeisiin henkilöihin, ja muita seikkailuideoita. Luvun lopussa on kuvaus/skenaario Elkoin kryptasta.
Viides luku kuvaa karavaaneja ja matkustamista. Ensiksi annetaan yleistä tietoa matkustamisesta ja karavaanien aikatauluista. Sen jälkeen kuvataan Joh Mithin karavaani ja sen henkilöt numerotietoineen. Samassa yhteydessä annetaan yleinen hintataulukko ja Joh Mithin myyntihinnat. Sen jälkeen kerrotaan kyseisen karavaanin reiteistä. Myös muutamista muista karavaaneista annetaan lyhyemmin tietoa. Lopuksi tarjotaan kolmen sivun verran ideoita tehtäviin, joita eri henkilöt voivat tarjota
Kuudes luku on varattu tiedolle, jota pelihahmot voivat saada paikallisilta asukkailta tai jota heillä voi olla, mikäli he itse ovat paikallisia. Luvussa kuvataan erityisesti maantieteellisiä paikkoja ja annetaan myös Vanhojen erämaiden kartta. Seuraavaksi kerrotaan tiedon saamisen hinnoista ja lähteistä. Tiedonantojen hinnat on yksilöity tarkasti ja mukana on myös useita Balazarin ihmisten piirtämiä karttoja. Parilla sivulla luetellaan kaikkiaan 94 erilaista huhua, jotka voivat olla vääriä tai oikeita.
Seitsemäs luku on omistettu kohtaamisille. Luvussa selostetaan ensin maastotyyppejä ja annetaan kohtaamistaulukko, josta voi alueen mukaan heittää kohtaamisia. Myös kohdattujen reaktioille on oma taulukkonsa. Sen jälkeen seuraa peräti 50 sivua kohdattavien henkilöiden ja olentojen numerotietoja aina dinosauruksista lunarilaisiin partioihin. Sitten kuvataan 32 erikoisempaa kohtaamista, jotka ovat esineitä, paikkoja tai tapahtumia.
Kahdeksas luku tarjoaa tietoa kiinnostavista paikoista. Aluksi on lyhyet yleiskatsaus ja paikkojen lyhyet esittelyt. Sen jälkeen esitellään paikat, jotka ovat Kaaoksen pyhä maa, Dracoliskojen paasi, Dryadin lehto, Firshalan vankila, Jättiläismaa, Gondo Holstin karavaani, Aarnikotkavuori, Kirottujen joki, Peikkohauta ja Vesiwyrmisaari. Lyhimmät kuvaukset ovat vain parin sivun mittaisia, kun taas pisin eli Jättiläismaa on 12 sivun pituinen. Kuvauksissa on mukana myös karttoja, jotka havainnollistavat paikkaa; myös muutama ylimääräinen tarkemmin määrittämätön kartta tarjotaan pelinjohtajan vapaaseen käyttöön.
Kahdeksan luvun jälkeen seuraa kahdeksan sivua aakkosellisia sisällysluetteloja. Pääluettelon ohella on listattu kuvitus, kartat ja kaaviot piirtäjineen ja taulukos, listat ja lomakkeet. Näiden listan jälkeen on laitettu vielä parin sivun verran selostusta siitä, miten Greg Stafford ja Rudy Kraft itse kokivat Griffin Mountainin pelaamisen tasolla. Teoksen päättää Greg Staffordin kuuden sivun opastusteksti Glorantha-kampanjan peluuttamiseen.

Oma arvioni
Griffin Mountain on omasta mielestäni parhaita pelikirjoja, joita Gloranthaan on kirjoitettu. Se tarjoaa erinomaisen kampanjaympäristön, monia valmiita skenaarioita ja lukuisia skenaarioideoita. Griffin Mountain tarjoaa mahdollisuuden perinteiseen "seikkailemiseen", mutta erinomaiset henkilökuvaukset mahdollistavat myös vahvasti henkilöiden välisiin suhteisiin perustuvan kampanjan peluuttamisen.
Griffin Mountainin kuvaaman Balazarin sijainti on herkullinen: sen voi yhdistää erinomaisesti niin Praxissa, Lunarin imperiumissa kuin Tarshissakin peluutettavaan kampanjaan. Samalla Balazar on silti sen verran syrjässä, että pelihahmot voivat tehdä siellä suuriakin tekoja horjuttamatta sankarien sotien virallista historiaa. Syrjäisenä rajaseutuna Balazar antaa mahdollisuuden erämaahenkisiin seikkailuihin ja vanhojen rotujen tapaamiseen. Balazarilaisen hahmon luominen on myös hyvä mahdollisuus pelaajalle, joka ei tunne Gloranthaa: tietämättömän balazarilaisen tutkiessa Gloranthaa myös pelaaja itse oppii koko ajan lisää.
Balazarilaista kulttuuria kuvataan kirjassa kohtalaisesti, vaikka enemmänkin sitä voisi olla. Linnoitusten kuvaukset ovat sitten perusteellisempia ja niiden henkilöiden kuvaukset ovat erinomaisia. Numerotietoja viljellään liiankin paljon minun makuuni, mutta se on ymmärrettävää, koska kirja on sen verran vanha, ajalta, jolloin vähän kaikki mitattiin sääntöteknisesti numeroissa. Erityisesti kohtaamisiin uppoaa hurja määrä sivuja, joilla voisi olla parempaakin käyttöä.
Olen pelannut suurimman osan Griffin Mountainin skenaarioista peluuttaessani kampanjaa suomenkielisestä Aarnikotkien saaresta. Sen perusteella voin sanoa, että skenaariot toimivat hyvin, ainakin tavalliselle seikkailijaporukalle. Niiden voimataso on tosin aika korkea, joten pelihahmoja ei kannata ihan aluksi heittää Aarnikotkavuorelle tai Kivirapujen saarelle. Jättiläismaa-skenaario on ehkä suosikkini, joskaan sitä en ole koskaan peluuttanut. Se tarjoaa upealla tavalla mahdollisuuden olla tekemisissä jättiläisten kanssa.
Se, että kirjan numerotiedot ovat RuneQuestin kakkosversiolle, saattaa hiukan haitata kolmosversiolla peluuttavaa. Mikäli omistaa Aarnikotkien saari -kirjan, voi osan numerotiedoista saada RuneQuestin kolmosversion muodossa pienin muokkauksin. Numerotiedot tuskin kuitenkaan ovat kovin ylivoimainen este kirjan hyödyntämiseen.
Griffin Mountainin kansikuva on upea, Dario Corallon käsialaa. Muukin kirjan kuvitus on erinomaista. Ilmeisesti joukossa on alkuperäisen Griffin Mountainin kuvitusta mutta myös täysin uusia kuvia. Taitto on tehty hyvin ja kuvat tukevat tekstisisältöä. Kartatkin ovat selkeitä ja informatiivisia, joskin Balazarin ja Vanhojen erämaiden kartat ovat aika karuja.
Kaikkiaan Griffin Mountainia voi suositella pelinjohtajalle, joka peluuttaa RuneQuest-kampanjaa ja haluaa saada valmiin ympäristön, skenaarioita ja peli-ideoita. Se toimii parhaiten kampanjamateriaalina, mutta pelkän tiedonjanon vuoksikin Griffin Mountainin voi hyvin ostaa. Hinta tosin on varsin korkea, mutta sillä saa kyllä todella laadukkaan kirjankin, joka luultavasti pistää alkuperäistä paremmaksikin.

Etsi Fantasiapeleistä
Pääsivu
RuneQuest
Seikkailut
Pelihahmot
Tarinat
Kartat
Lomakkeet
Käännökset
Irkkipelit
Muuta
Palaute
Vieraskirja