Imperial Lunar Handbook, volume 1: The Lunar Empire

Sisältö: The Lunar Empire -kirja
Sivumäärä: 72+kannet
Kirjoittajat: Mark Galeotti, Martin Laurie, Wesley Quadros
Julkaisija: Issaries, Inc.
Julkaisuvuosi: 2003

Kuvaus
Imperial Lunar Handbook 1: The Lunar Empire on nimensä mukaisesti kirja, joka kuvailee yleisellä tasolla lukuisia Lunarin imperiumin alueita ja kansoja. Se on sarjassaan ensimmäinen kirja ja ensimmäinen kunnollinen kokonaisesitys Lunarin imperiumista. Toinen saman sarjan kirja tulee joskus tulevaisuudessa kuvailemaan lunarilaisten uskontoa ja kolmas puolestaan laajemmin Dara Happaa.
Kirjan alussa on jonkin verran yleistä selostusta Lunarin imperiumista ja myös aikajanat imperiumin historian vaiheista. Wanen käsitekin selvitetään. Yleistä asiaa on niin hallinnosta, laeista, rahasta, taloudesta, temppeleistä, matkustamisesta, kuuveneistä, sankareista että tietysti armeijasta monenlaisine termeineen ja osastoineen. Mukana on myös vajaan sivun kokoinen yleiskartta, jossa näkyvät tärkeimmät paikat.
Seuraavaksi tulee kirjan pääanti: muutaman sivun kuvaukset imperiumin alueista. Kuvauksessa annetaan aina HeroQuestia varten avainsanoja alueelle ja muuta sääntötermistöä, jotka varmasti auttavat kyseisen kulttuurin pelaamisessa HeroQuestin säännöillä. Myös asukasluku kerrotaan ja sen ohessa on prosenttiluku siitä, minkälaisista etnisistä ryhmistä väestö muodostuu. Alueen kuvauksen yhteydessä kuvaillaan muutamia kaupunkeja tai muuten tärkeitä paikkoja. Pieneltä kartalta näytetään aina, missä päin imperiumia alue sijaitsee. Alueelliset kuvaukset ovat imperiumin Ydinalueen maista Ensiksi siunatusta, Kostaddista, Sylilasta, Darjiinista, Doblianista, Oroninista, läntisiltä alueilta (Carmaniasta), Hopeavarjosta, Karasalista ja Orayasta. Lisäksi yksi kuvaus kertoo Lunarin provinsseista ja siinä Balazarin, Sartarin ja Torkin kaltaiset erikoisalueet saavat maininnat.
Kirjan lopussa on vielä muutama sivu sankaripoppoista ja kahden valmiin sankariporukan kuvauksetkin. Myös muutamia skenaarioideoita tarjotaan esimerkkinä kuvatun auringonpalvojien perinteisen liittouman (association) esimerkkikuvauksen yhteydessä. Aivan viimeisenä on ilmeisen kattava sisällysluettelo.

Oma arvioni
Lunarilaiskirjaa on odotettu Glorantha-harrastajien keskuudessa pitkään ja hartaasti. Kun se nyt vihdoin ja viimein on ilmestynyt, odotukset täyttyvät minusta melko mukavasti, kun huomioi, että kirja on tosiaankin vain 72-sivuinen, eikä siihen siksi mahdu muuta kuin pintaraapaisu imperiumin kansojen ja alueiden koko kirjosta. Uutta tietoa on tarjolla aika paljon, vaikka jonkin verran siitä sisältyy jo Hero Warsin Glorantha-kirjaan. Imperial Lunar Handbookin etuna Sartar-kirjoihin verrattuna on kuitenkin se, että Lunarin imperiumista on käsittääkseni julkaistu paljon vähemmän tietoa kuin Sartarista, eikä kirjalle asetu näin ollen suurta historian painolastia.
Kaikkiaan kirja vaikuttaa minusta ihan mukavalta, vaikka hiukan häiritsee se, että avainsanat ja muut sääntötekniset jutut vievät tilaa muulta kuvaukselta. Puhdasta ja sääntöteknisesti aika neutraalia kuvausta on sen verran paljon, että kirjan soveltaminen RuneQuestiin on luullakseni melko vaivatonta. Kirja antaa ideoita lunarilaisista, vaikka ei tarjoakaan valmista skenaariomateriaalia. Luonteeltaan se on siksi selvästi lähdekirja. Kirjan pohjalta uskoisin olevan ihan sujuvaa tarjota uskottavaa taustaa esimerkiksi Sartarissa kohdattaville lunareille tai lunarilaishahmoille, vaikka kirja ei alueelliseen pelaamiseen annakaan valtavasti pohjaa.
Kirja on Issariesin ensimmäinen teos, jossa on myös Steve Jackson Gamesin logo. Se on tullut Issariesin solmiman sopimuksen kautta ja sama tulee olemaan jatkossa muissakin kirjoissa. Toivoa sopii, että tuo sopimus antaisi vähäisen rahoituksen parissa painivalle Issariesille lisäpotkua. Mainittakoon kirjasta vielä pikanttina yksityiskohtana, että minäkin olen osallistunut kirjan rahoittamiseen liittymällä The Glorantha Trading Associationin (GTA) noviisiksi. Tämän johdosta minun nimeni löytyy toisen sivun alareunasta GTA:n noviisien joukosta.

Etsi Fantasiapeleistä
Pääsivu
RuneQuest
Seikkailut
Pelihahmot
Tarinat
Kartat
Lomakkeet
Käännökset
Irkkipelit
Muuta
Palaute
Vieraskirja