Imperial Lunar Handbook, volume 2: Under the Red Moon

Sisältö: Under the Red Moon -kirja
Sivumäärä: 112+kannet
Kirjoittajat: Greg Stafford, Mark Galeotti, Martin Laurie, Wesley Quadros, Roderick Robertson
Julkaisija: Moon Design Publications
Julkaisuvuosi: 2006 (Tentaclesin erikoispainos kesäkuussa, varsinainen julkaisu luultavasti heinäkuussa)

Kuvaus
Under the Red Moon on järjestyksessään toinen Lunarin imperiumia kuvaava HeroQuestin lähdekirja. Ensimmäinen osa kuvasi lähinnä alueita ja kansoja, mutta toinen osa keskittyy paljolti Lunarin imperiumin uskonnolliseen puoleen, erityisesti varsinaisiin lunarilaisiin uskontoihin erotuksena darahappalaisista.
Kirjan alussa on sivun mittainen johdanto kirjan sisältöön. Sen jälkeen kuvataan muutaman sivun verran Punaista Kuuta ja sen vaikutuksia. Yksi kokonainen sivu on omistettu Punaisen Jumalattaren erilaisten nimien selityksille.

Sen jälkeen kuvataan uusia lunarilaisia ammatteja HeroQuestin säännöillä, kuten gladiaattori, kurtisaani, orjakauppias ja demagogi. Uskonnollisia ryhmittymiä esitellään varsin laajasti. Kokonaisen sivun verran kuvataan esimerkiksi Keisarillista lunarin yliopistoa ja erikoisemmissa instituutioissa luetellaan mm. tikkakilpailut ja Glamourin Hirveä eläintarha, joka on tuttu myös A Rough Guide to Glamour -kirjaan tutustuneille.

Seuraava luku on omistettu kokonaisuudessaan Lunarin opin selittämiselle. Siitä selviää myös lunarilainen arvojärjestys, jossa korkeimmalla on luonnollisesti itse Sedenya. Lunarin taikuutta ja sen erikoisuuksia selvitetään tarkemmin kuin ehkä missään aikaisemmassa julkaisussa. Lunarin oppiin liittyy läheisesti seuraava luku, joka käsittelee valaistumista. Mukana on vanhoja tuttuja valaistumiseen liittyviä ominaisuuksia, mutta valaistumisprosessin korkeimpana huippuna esitetään enlightenment-nimellä viitattu tila, jossa henkilö ei ole enää yksilö vaan palvottu voima. Se saavutetaan sääntöteknisesti voittamalla 10W15:n vastus. Kirjan mukaan tällaisen tilan saavuttanut hahmo "poistetaan aktiivisesta pelistä ja hänestä tulee kertojan hahmo".

Under the Red Moon kuvailee lunarilaisten oman kalenterin, joka koostuu 42 seitsenpäiväisestä viikosta. Näitä viikkoja kutsutaan kuiksi (moons). Neljä viikkoa muodostaa taas yhden kuukauden (month) ja pyhän ajan kaksi viikkoa jäävät vielä yli. Lunarilaisten päivien nimetkin poikkeavat theyalalaisista ja ne ovat lesilpäivä, gerrapäivä, rahsopäivä, ulurpäivä, nathapäivä, zaypäivä ja veripäivä Sedenyan muotojen mukaisesti. Luvussa selostetaan lisäksi lunarilaisille tärkeitä päiviä.

Seuraava luku vie lähes kaikki loput sivut kirjoista, sillä siinä annetaan lunarilaisten jumalien lyhyehköjä kulttikuvauksia. Erilaisia kultteja tai jumaluuksia on yli 60, joten niissä on melkoinen erilaisuuden kirjo. Mukana on jo Gloranthan kulttien jumalalistasta tuttuja, kuten Punainen Lepakko, Danfive Xaron, Deezola, Etyries, Irippi Ontor, Jakaleel, Nysalor, Teelo Norri ja Yanafal Tarnils. Ainakin uusia jumaluuksia taas ovat mm. kaoottinen alkemisti Eyzaal, vaununajajien jumalatar Gortania, lukujenlaskemisen taitava Oskholoveth ja kurtisaani Senthera.

Aivan kirjan lopussa on kattava sisällysluettelo.


Oma arvioni
Under the Red Moon oli minulle positiivinen yllätys, parempi kuin osasin odottaakaan. Se on laaja paketti tietoa Lunarin imperiumista ja erityisesti sen uskonnollisesta puolesta. Lunarin imperiumin monimuotoisuus nousee vahvasti esiin ja kirjan lukemalla alkaa ymmärtää, monista erilaisista ryhmistä imperiumi uskonnollisesti koostuu. Samalla muissa julkaisuissa jokseenkin epämääräisenä näyttäytynyt Lunarin imperiumin hierarkia saa uutta valaistusta.
Under the Red Moonissa erityisesti valaistumista koskevat luvut olivat antoisaa luettavaa, ja myös uudet jumaluudet onnistuivat herättämään kiinnostukseni. Uudet jumaluudet eivät tuntuneet väkisin väännetyltä vaan asettuivat sujuvasti vanhojen tuttujen jumalien seuraan. Epäilemättä niitä voisi kohtuullisen helposti soveltaa myös RuneQuestin säännöille. Esimerkiksi Punaisen Kuun kaaospuolta edustava Tafamarulf tarjoaa salaisuuden, joka muistuttaa paljolti jo Gloranthan kulteista tuttua Alkukaaoksen Kaaoottista ominaisuutta Kaaoslahjaa, ja Tafamarulfin taikuudeksi kävisivät Hämäännys, Havaitse kaaos, Hallitse/Käske kaaosolentoa, Hulluus, Ajatusisku ja jokin kaaostahran kätkevä loitsu.

Ulkoasultaan Under the Red Moon on minusta varsin hieno, erityisesti kansikuva. Kirjan kuvituksesta ja kuvittajien nimistäkin näkyy, että japanilaisia piirtäjiä on ollut mukana aikaisempaa enemmän. Kirjassa on myös vanhoista julkaisuista tuttuja kuvia. Ainoana miinuksena osa kuvista on vähän himmeitä ja ainakin yhden kartan tekstit ovat turhan sumeat.

Kirjan ehkä huvittavin kuva kuvateksteineen on sivulla 92. Siinä on kuvattu Teelo Norri kuvatekstin mukaan "kralorelalaisella tyylillä, joka on suosittu Glamorin [sic] nuorten tyttöjen keskuudessa". Kuvassa Teelo Norrilla on suuret silmät ja ilmeisesti kuva on japanilaista työtä... :) Huumoriakaan ei ole siis kirjassa unohdettu.

Kokonaisuutena Under the Red Moon on erittäin suositeltava ostos, jos on vähääkään kiinnostunut lunarilaisista ja heidän uskonnostaan. Pelihahmojen taustamateriaalina kirja on hyvin suositeltava, vaikka kaikkea tietoa tuskin voi yhteen pelihahmoon sellaisenaan soveltaa. Suoranaista pelimateriaalia siinä ei ole, mutta kirja antaa varmasti ideoita kampanjoihinkin, sen verran värikästä ja kiinnostavaa sen sisältö on.

Under the Red Moon on Moon Design Publicationsin ensimmäinen HeroQuest-julkaisu ja nostaa odotuksia myös tulevista julkaisuista. Jos seuraavatkin julkaisut yltävät samalle tasolle, Glorantha-harrastajia totisesti hemmotellaan pitkän julkaisemattoman kauden jälkeen.


Etsi Fantasiapeleistä
Pääsivu
RuneQuest
Seikkailut
Pelihahmot
Tarinat
Kartat
Lomakkeet
Käännökset
Irkkipelit
Muuta
Palaute
Vieraskirja