Omenakuja

Sisältö: Omenakuja-kirja
Sivumäärä: 52
Kirjoittajat: Greg Stafford
Käännös: Jussi Tudeer, Lauri Tudeer
Julkaisija: Ace-Pelit Oy
Julkaisuvuosi: 1988
Painopaikka: Kangasalan Kirjapaino
Englanninkielinen alkuteos: Apple Lane

Kuvaus
Omenakuja on ohuehko kirjanen, joka tarjoaa kuvauksen Gloranthan Sartarissa sijaitsevasta kylästä ja sen asukkaista sekä kaksi aloittelijoille sopivaa seikkailua. Kirjan molemmilla sisäkansilla on kartat, joissa kuvataan Omenakujan lähiympäristöä.
Omenakujasta annetaan ensiksi sen rakennusten ja asukkaiden kuvauksia. Asukkaiden numerotiedot taas löytyvät kirjan lopusta. Kirjasta löytyy myös kartta, joka kuvaa Omenakujaa ja esittää rakennusten sijainnin. Sivunmittainen kuvaus antaa selityksen siitä, kuinka hahmot voivat olla omenakujalaisia ja käydä läpi aikuistumisjuhlan.
Kirjan ensimmäinen seikkailu Gringlen panttilainaamo on suorastaan klassikon maineen saavuttanut seikkailu. Siinä Gringle, omenakujalainen kauppias, palkkaa pelihahmot vartioimaan talo vihollisilta. Kirjan keskiaukeamalta irrotettavissa oleva Gringlen talon kartta tarjoaa pelaajille hyvän mahdollisuuden laatia puolustusstrategioitaan ja hahmottaa yleensäkin taisteluympäristöä. Vaikka seikkailu vaatii melko varmasti taistelua, hahmojen välinen yhteistyö edellyttää hahmojen välistä vuorovaikutusta. Seikkailu on hyvää myös hyvää harjoitusta aloittelijoille taistelukykyjen suhteen.
Kirjan toinen seikkailu Sateenkaarikummut on hiukan kliseisempi luolantutkimusseikkailu, jossa pelihahmot lähtevät jahtaamaan rikollisporukkaa tämän tukikohtaan. Luolissa on tosin muutama yllätys luvassa, eikä senkään tarvitse olla pelkkää vihollisten lahtaamista.

Oma arvioni
Omenakuja on vanha kirja, eikä sen kuvaama Sartar kuvaa välttämättä erityisen hyvin nykypäivän Gloranthaa. Siitä huolimatta Gringlen panttilainaamo on lähellä sydäntäni, koska se oli ensimmäinen peluuttamani kunnon seikkailu. Pelihahmojen yhteistoiminta Gringlen taloa puolustettaessa saattaa tuoda esiin roolipelillisiä elementtejä ja taistelun eteneminen voi aiheuttaa pelihahmoille yllätyksiä ja tarvetta reagoida. Itse Gringle ja hänen ankka-apulaisensa Vaakkujaakko ovat kyllä kerrassaan klassisia ja hauskoja hahmoja.
Sateenkaarikummut ei ole minusta läheskään Gringlen panttilainaamon veroinen seikkailu. Luolien koluaminen ja sieltä löytyvät yllätykset kyllä toimivat, mutta seikkailussa on minusta turhan paljon aarteenmetsästyksen makua. Silti seikkailu kelpaa kyllä taistelukykyjen harjoitteluun.
Omenakujan heikkoutena on se, että Gloranthan maailmasta saa kovin ylimalkaisen käsityksen ja Omenakujan ottaminen tyypilliseksi esimerkiksi sartarilaisesta elämänmenosta ei ehkä parhaiten tuo Sartarin ominaispiirteitä esiin. Toki Omenakuja kuitenkin sopii mainiosti myös muuhun maailmaan kuin Gloranthaan.

Etsi Fantasiapeleistä
Pääsivu
RuneQuest
Seikkailut
Pelihahmot
Tarinat
Kartat
Lomakkeet
Käännökset
Irkkipelit
Muuta
Palaute
Vieraskirja