Player's Guide to Glorantha

Sisältö: Player's Guide to Glorantha -kirja (kovakantinen)
Sivumäärä: 96 + kannet + tyhjät välilehdet
Kirjoittaja: Bryan Steele
Julkaisija: Mongoose Publishing
Julkaisuvuosi: 2006

Kuvaus
Player's Guide to Glorantha on nimensä mukaisesti pelaajille suunnattu kirja Gloranthasta. Kirja on tarkoitettu täydennykseksi Mongoosen RuneQuestin peruskirjalle ja sääntölisäkirjoille, jotka eivät ole varsinaisesti kytkettyjä Gloranthaan.
Kahden sivun mittaisen johdannon jälkeen tulevassa ensimmäisessä luvussa käydään läpi Gloranthan erityispiirteitä, jotka erottavat sen muista fantasiamaailmoista. Painospiste on siinä, mitä pelaajien tulee pitää mielessä roolipelatessaan gloranthalaista pelihahmoa. Kerrottuja asioita ovat mm. se, että Gloranthassa kaikki voivat käyttää taikuutta, jakoa hyviin ja pahoihin ei ole, antautuminen ja lunnaiden maksaminen on varteenotettava vaihtoehto, ja Glorantha muuttuu jatkuvasti.
Kirjan toinen luku tarjoaa uusia kulttuurillisia taustoja Mongoosen RuneQuestin peruskirjan mukaisella tavalla. Kunkin kulttuurin alla annetaan joitakin yhteiskunnallisia asemia, jotka ovat potentiaalisia pelihahmoille. Luvussa käsitellyt kulttuurit ovat jumaltietäjät, Wyrmien ystävien imperiumi, orlanthit, perinteiset malkionit, pelorialaiset, Autiomaan ja Pentin paimentolaiset, kralorelalaiset, teshnoslaiset, vithelalaiset, pamaltelalaiset, haltiat, peikot, kääpiöt, timinitit, ankat, kentaurit, minotaurit, hsunchenit ja waertagit.
Seuraavassa luvussa annetaan edellä mainituille kulttuureille uusia ammatteja. Kunkin kulttuurin kohdalla mainitaan myös suositellut vanhat ammatit ja rajoitetut vanhat ammatit. Ammattien joukossa ovat mm. jumaltietäjien tiedonetsijä, WYI:n dinosaurustenkasvattaja ja orlanthien lohikäärmeentappaja.
Kirjan neljäs luku tarjoaa Gloranthan rotujen numerotietoja. Vaikka melkein kaikki löytyvät hiukan suppeammassa muodossa Monsters-kirjasta, Player's Guide to Gloranthan näkökulma on pelihahmojen luominen ei-ihmisroduista. Luvussa käsitellyt rodut ovat haltiat, dracoliskot, hsunchenit, minotaurit, timinitit ja waertagit. Kullekin rodulle tarjotaan erikoissääntöjä, kuten waertagien kohdalla taistelua veden alla.
Viides luku käsittelee uusia legendaarisia kykyjä. Jälleen kyvyt on jaeoteltu kulttuurien mukaan. Sama jaottelu esiintyy myös seuraavan luvun uusissa gloranthalaisissa loitsuissa, jotka ovat kaikki Mongoosen RuneQuestin riimutaikuutta (rune magic). Loitsuluvun jälkeen tarjotaan kuvauksista eri kulttuurien erikoisista esineistä aina jumaltietäjien astrolabista wyrminystävien taikuutta vahvistavaan heppatti-juomaan ja vithelalaiseen sumukelloon. Lopuksi tarjotaan kuvauksia vielä aivan erityisistä esineistä, kuten lohikäärmetaikuudelle immuuniksi tekevästä Darudan jaderiipuksista ja alkupeikkojen nuijista.
Kirjan viimeinen luku käsittelee Gloranthan kansantaikuutta, jollaista voi olla jopa lapsilla ja joka kytkeytyvät ammattiin ja kulttuurilliseen taustaan.

Oma arvioni
Player's Guide to Gloranthan Glorantha-selostus lienee suunnattu aloittelijoille, joille Gloranthan periaatteet eivät ole tuttuja. Asiat väännetään suorastaan rautalangasta. Voisin kuvitella, että lähestymistapa olisi hyvä esimerkiksi D&D:ia pelanneita varten, koska Glorantha on niin omanlaisensa fantasiamaailma. Gloranthaa tunteville selostus saattaa näyttää vähän naurettavalta: "Pelaajan täytyy ymmärtää, ettei hahmoa voi arvostella ulkonäön perusteella[.] Se, että näkee pitkähiuksisen, tynnyririntaisen miehen, jolla on valtava miekka, ei tarkoita, etteikö mies olisi koko maan paras velho".
Kulttuuritaustojen ja ammattien numerotiedot vievät melko suuren osan kirjasta. Numerotietojen vastapainoksi mukana on kuitenkin mielenkiintoisia kuvauksia ammateista ja kulttuuritaustoista. Jos aikoo luoda hahmoja toisen ajan Gloranthaan ja pelaa Mongoosen RuneQuestin säännöillä, niistä epäilemättä on paljon apua. Kulttuurit tuntuvat myös melko hyvin valituilta, sillä ne kattavat Gloranthan toisen ajan merkittävät kulttuurit. Tosin yhteiskunnalliset asemat ja ammatit ovat vain valikoimia, eivät kulttuurien koko kirjo.
Legendaariset kyvyt vaikuttavat melko yhdentekeviltä, vaikkakin ne sopivat paremmin Gloranthaan kuin muualla luetellut kyvyt. Uudet loitsutkaan eivät näyttäisi olevan ihan huonoimmasta päästä. Gloranthalaiset esineet ovat ehkä kaikkein kiinnostavin osa kulttuurillisista lisistä. Etenkin jumaltietäjille esineet sopivat erinomaisesti.
Kansantaikuus on ihan mukava lisä Mongoosen RuneQuestin taikuuteen. Sen kautta perustellaan entistä vahvemmin se, että Gloranthassa tavallisillakin ihmisillä on taikuutta. Kansantaikuuden arkisuus on myös plussaa mahtavien taisteluloitsujen sijaan.
Kirjan kuvitus on melko mitäänsanomatonta eikä erityisen hyvin Glorantha-tunnelmaa tuovaa. Tosin ala-arvoisiakaan kuvia ei juuri ole, mitä nyt sivun 95 ankat näyttävät kookkaudessaan aika irvokkailta. Kirjankansikuva on samaa sarjaa: ei mitenkään huono muttei mitenkään innostavakaan.
Kokonaisuutena Player's Guide to Glorantha jää selvästi mielenkiintoisuudessaan jälkeen toisen ajan Glorantha-kirjasta ja muista Mongoosen parhaimmista Gloranthaa käsittelevistä opuksista. Kirjasta on selvää hyötyä hahmonluonnissa, joskin olisi kuvitellut, että tällaisen kirjan olisi pitänyt ilmestyä jo aikaisemmin. Muille kuin Mongoosen RuneQuestia pelaaville tai toisen ajan kulttuureista kiinnostuneille kirjalla ei ole paljonkaan annettavaa.

Etsi Fantasiapeleistä
Pääsivu
RuneQuest
Seikkailut
Pelihahmot
Tarinat
Kartat
Lomakkeet
Käännökset
Irkkipelit
Muuta
Palaute
Vieraskirja