Riimumestarin kirja

Sisältö: Riimumestarin kirja
Sivumäärä: 68
Kirjoittajat: Steve Perrin, Greg Stafford, Lynn Willis, Sandy Petersen, Steve Henderson, Warren James
Käännös: Lauri Tudeer, Jyrki Tudeer
Julkaisija: Ace Pelit Oy

Kuvaus
Riimumestarin kirja on tavallaan täydennys RuneQuestin peruspakkauksen Pelaajan kirjalle ja Pelinjohtajan kirjalle. Kirjassa annetaan jonkin verran uusia sääntöjä tiettyihin tilanteisiin, siitä löytyvät päivitetyt ja perussääntöjä laajemmat ase- ja panssaritaulukot ja loitsujakin tarjotaan aimo annos lisää. Erittäin hyödyllinen on myös rituaalitaikuuden kuvaava luku, jossa annetaan olennaisia eväitä pappistason taikuutta varten.
Riimumestarin kirjassa annetaan neljän sivun kuvaus dracoliskoista, Gloranthalle ominaisesta rodusta. Katsaus on perin suppea, eikä varmasti anna tarpeeksi eväitä dracoliskojen kulttuurin ymmärtämiseen eikä siksi heidän roolipelaamiseenkaan. Dracoliskojen numerotiedot, aseet ja loitsut voivat kuitenkin olla avuksi pelinjohtajalle, jos hän hyödyntää dracoliskoja pelissä.
Pelinjohtajan kannalta Riimumestarin kirjan tärkein anti on iso kasa olentojen numerotietoja, vaikka niidenkin joukossa on jonkin verran Gloranthaan luontaisesti kuulumattomia otuksia. Olennot on kuvattua myös irrallaan Gloranthasta, mikä voi aiheuttaa hiukan ongelmia Gloranthassa peluutettaessa. Lopuksi kirjassa on olentojen osumapaikkoja lueteltuina ja kopioitava laivalomake.

Oma arvioni
Riimumestarin kirja on erittäin tarpeellinen täydennys RuneQuestin perussäännöille, vaikka siitä saisi minusta löytyä enemmänkin peruskirjasta uupuneita sääntölisäyksiä. Olen alusta asti käyttänyt nimenomaan Riimumestarin kirjan ase- ja panssaritaulukoita ja juuri nämä kohdat lienevät omassa kirjassani eniten luettuja. Tarjotut lisäloitsut ovat myös erittäin hyvää tavaraa ja rituaalitaikuus on tarpeellinen lisäys, vaikka sen kuvaus on hiukan epäselvää ja puutteellista.
Olennoissa minua ärsyttää suuresti Gloranthan puute, sillä sellainen tieto, kuinka olennot elävät ja käyttäytyvät Gloranthassa, olisi ollut oikein tarpeellista aloitellessani pelaamista. Silti kaikissa olennoissa näkyy se RuneQuestin hieno piirre, että olennot ovat tosiaan enemmän kuin vihollisia, eikä niistä ole mahdotonta luoda edes pelihahmoja.
Riimumestarin kirjan sääntöjen ja peruspaketin sääntöjen yhdistäminen yhdeksi kirjaksi olisi tietysti ollut käyttäjän kannalta mukavinta, mutta kyllä erillisillä kirjoillakin pärjää. Ainakaan aikoinaan ihmiset eivät joutuneet osamaan melkein samoja sääntöjä uudelleen, vaan saivat kätevän lisäopuksen.

Etsi Fantasiapeleistä
Pääsivu
RuneQuest
Seikkailut
Pelihahmot
Tarinat
Kartat
Lomakkeet
Käännökset
Irkkipelit
Muuta
Palaute
Vieraskirja