RuneQuest

Sisältö: Pelaajan kirja, Pelinjohtajan kirja, viisi noppaa
Sivumäärä: Pelaajan kirja 84, Pelinjohtajan kirja 68
Kirjoittajat: Steve Perrin, Greg Stafford, Lynn Willis, Sandy Petersen, Steve Henderson, Warren James
Käännös: Lauri Tudeer, Jussi Tudeer
Julkaisija: Ace Pelit Oy
Julkaisuvuosi: 1992 (toinen laitos)

Kuvaus
RuneQuestin suomenkielinen peruspaketti sisältää kaksi sääntökirjaa, toinen pelinjohtajalle ja toinen pelaajalle. Pelaajan kirjassa käydään läpi pelin säännöt aina siitä lähtien, mitä roolipelaaminen on ja mitä siinä on ideana. Eri taikuuslajit ja loitsut vievät suuren osan sääntöjen osuudesta, mutta oman lukunsa ovat saaneet myös taistelusäännöt ja kyvyt.
Pelinjohtajan kirjassa puolestaan annetaan useiden olentojen numerotiedot RuneQuestiin. Tosin sellaiset olennot kuin puolituinen ja örkki eivät esiinny Gloranthassa, mutta ne on annettu muita maailmoja varten. Kirjassa kerrotaan myös pelinjohtamisen periaatteista, tarjotaan kohtaamis- ja hintataulukoita, annetaan säännöt laivoille ja lopuksi on seikkailu nimeltä Rahapuu. Kirjan välissä on myös kaksi hahmolomaketta kopioitaviksi ja pelissä hyödyllisiä taulukoita.
Paketin mukana tulevat nopat ovat nelisivuinen (d4), kuusisivuinen (d6), kahdeksansivuinen (d8), kymmensivuinen (d10) ja kaksikymmentäsivuinen (d20). Ne ovat väriltään valkoisia ja ovat ainakin minun ankarassa käytössäni kestäneet hyvin.

Oma arvioni
Sääntöjen osalta RuneQuestin peruspaketti on melko hyvä kokonaisuus, sillä se tarjoaa eväät pelin aloittamiseen suhteellisen selkeästi ja melko hyvällä suomen kielellä. Täytyy tosin sanoa, että joitakin ikäviä virheitä sääntöihin on tullut ja ne ovat omiaan aiheuttamaan harmeja pelissä. Esimerkiksi riimuloitsuissa luokittelua yleisiin ja erityisiin riimuloitsuihin ei ole tehty, vaikka vastaava löytyy RuneQuestin englanninkielisen version kolmannesta laitoksesta kyllä.
Ehkä RuneQuestin peruspaketin pahin puute on minusta se, että kirjoissa ei kuvata käytännössä ollenkaan Gloranthaa, fantasiamaailmaa, jota monet käyttävät RuneQuestin yhteydessä. Joitakin satunnaisia viittauksia Gloranthaan löytyy ja monet asiat ovat tämän maailman kanssa yhteensopivia, mutta siitä ei ole paljon iloa pelaajalle, joka haluaisi aloittaa Gloranthassa pelaamisen. Erityisesti annetut velhosäännöt sotivat erittäin pahasti Gloranthan velhousperiaatteita vastaan ja puolituiset ja örkit aiheuttavat Glorantha-puristeille harmaita hiuksia.
Pelinjohtajan kirjan aloitusseikkailu Rahapuu ei ole suorastaan huono seikkailu, vaan oikein sopivakin aloitteleville pelaajille sääntöjen harjoitteluun. Valitettavasti vain viittaukset Sartariin ja Lunarin imperiumiin jäänevät käsittämättömiksi ihmisille, jotka eivät ole vielä Gloranthaan tutustuneet. Toisaalta seikkailu on sen verran yleispätevä, että sen voi toki vähällä vaivalla sijoittaa muihinkin maailmoihin kuin Gloranthaan.
Kokonaisuutena RuneQuestin peruspaketti on järkevä ostos, jos haluaa suomenkielisen roolipelin säännöt ja pitää selkeästi ominaisuuksiin ja kykyihin pohjautuvasta mallinnuksesta. Riimumestarin kirja on oikein suositeltava hankinta perussääntöjen ohelle ja Glorantha-paketti on järkevä hankinta, jos haluaa peluuttaa RuneQuestia Gloranthassa.

Etsi Fantasiapeleistä
Pääsivu
RuneQuest
Seikkailut
Pelihahmot
Tarinat
Kartat
Lomakkeet
Käännökset
Irkkipelit
Muuta
Palaute
Vieraskirja