Sons of Kargzant

Sisältö: Sons of Kargzant -kirja
Sivumäärä: 64+kannet
Kirjoittajat: Wesley Quadros, Martin Laurie, Simon Bray, Mark Galeotti, Brand Robins
Julkaisija: Unspoken Word
Julkaisuvuosi: 2004

Kuvaus
Sons of Kargzant on Unspoken Wordin julkaisema lähdekirja char-unien hevospaimentolaiskansasta, joka asuu Lunarin imperiumin pohjoispuolella Erigian maassa. Kirja tarjoaa tietoa char-unhahmojen luomiseen mutta myös peluuttamiseen Erigiassa. Secrets of the Char-Un -niminen kirja tulee liittymään läheisesti tähän kirjaan ja tarjoamaan pelattavaa materiaalia.
Aluksi kirjassa esitellään char-unit ja kerrotaan heidän alkuperästään. Char-unien heimot listataan ja jokaisesta heimosta kerrotaan lyhyesti jotakin olennaista. Samassa yhteydessä kuvataan char-unien ylikuningas ja hänen kolme poikaansa. Sanallisen kuvauksen ohella heistä annetaan myös HeroQuestin numerotiedot.
Artikkelien ohessa on aina pieniä tai hiukan isompia tummennettuja laatikoita, joissa on oppineen char-unien tutkijan Penkratoksen Promantiksen huomioita. Myös osassa muita artikkeleita kirjoittajana on kyseinen henkilö. Itse asiassa Sons of Kargzant on Gloranthassa hänen kuuluisan tutkimussarjansa nimi ja se käsittelee char-uneja Promantiksen kenttätutkimuksen pohjalta.
Kirjassa on jo RuneQuestin kirjoista tyyliltään tuttu Mitä isäni minulle kertoi -tyyppinen artikkeli char-uneista, joka kuvaa heidän elämäänsä varsin subjektiivisesta näkökulmasta. Sen jälkeen kerrotaan char-unien vuodenkulusta ja tärkeistä riiteistä. Mukana on myös selostusta heidän kielestään ja reilun sivun verran jopa sanastoa.
Koska char-unit ovat varsin sotainen kansa, sodankäynti saa tilaa useampia sivuja. Char-unien taktiikoiden ohella käsitellään myös heidän suhdettaan Lunarin armeijaan ja luetellaan lyhyesti char-unien erityisiä rykmenttejä. Tämän perässä tulee sitten selostus hautajaisriiteistä ja Kuupalosta, suuresta maagisesta rituaalista, jonka avulla char-unit polttivat haltiametsän. Samassa yhteydessä annetaan pari lyhyttä tarinaa ja niihin liittyviä skenaarioideoita.
Kirjan maantieteellinen osuus sisältää kuvauksia Erigian tärkeistä paikoista. Mukana on niin kaupunkeja (joita tosin Erigiassa on vain muutamia), jokia, vuoria kuin muitakin paikkoja, joiden yhteydessä annetaan usein myyttisiä tietoja; siinä mielessä kuvaukset muistuttavat Dragon Pass -kirjan kuvauksia. Paikat löytyvät kirjan takakannessa olevasta värillisestä kartasta ja Unspoken Word on myös aikeissa julkaista saman kartan A3-kokoisena versiona.
Seuraava osa käsittelee hahmonluontia. Mukana on HeroQuestin kotimaa-tyyppinen kahden sivun kuvaus, jossa annetaan avainsanat, esimerkkinimiä ja uskontoja. Lisäksi tarjotaan joitakin yhteisöjä, joihin char-unit voivat kuulua ja jotka voivat tarjota taikuutta. Hahmonluontiin kuuluvat myös laajemmat uskontokuvaukset, jotka jakautuvat pääasiassa miesten palvomaan Tulen polkuun, pääasiassa naisten palvomaan Maan polkuun ja Aamunkoiton ja iltahämärän polkuun, jonka jumaluudet eivät kumpaankaan ensiksi mainituista. Polkujen yhteydessä kuvataan sen keskeisiä jumalia avainsanoineen ja taikoineen.
Viimeinen osa kirjasta tarjoaa enemmän pelattavaa materiaalia. Kolmisivuinen char-unien aikuisuusriitti sopii aloitteleville pelihahmoille ja sen ohessa kuvataan hyvin pintapuolisesti valmis char-unklaani Laguros. Klaani kuvataan tarkemmin lisäosassa Secrets of the Char-Un. Kirjan lopussa annetaan tietoja Erigian eläimistä ja muista olennoista. Osa olennoista löytyy HeroQuestista tai Anaxial's Rosterista, mutta mukana on myös ahman, erigialaisen kuolemamadon (Erigian Death Worm) ja hautakumpuratsun (Barrow Steed) kaltaisia epätavallisia olentoja.
Aivan viimeisenä on sivun mittainen sisällysluettelo.

Oma arvioni
Sons of Kargzant on varsin kattava kirja char-unien elämästä. Vaikka se ei sisällä juurikaan valmista pelimateriaalia, tuleva PDF-muodossa julkaistava Secrets of the Char-Un sisältää enemmän sellaista: uuden skenaarion, historiaa ja kuvausta Laguroksen klaanista, klaaninluontisysteemin, valmiita hahmoja ja muuta vastaavaa. Toisaalta myös Sons of Kargzantissa on varsin paljon ideoita, joiden pohjalta pienellä vaivannäöllä saisi varmasti kampanjan pystyyn. Vaikka numerotiedot ovat HeroQuestille, ei kirjan käyttäminen RuneQuestin säännöillä olisi varmastikaan valtavan työn takana.
Aluksi kirja tuntui hiukan hajanaiselta, koska tuntui, että siinä on vain artikkeleita artikkelien perään ilman mitään selkeää jaottelua. Loppua kohden rakenne tuntui kuitenkin selkeytyvän ja char-uneista alkoi saada laajemman kokonaiskuvan. Lukuisat tummennetut laatikot häiritsevät hiukan lukemista ja kertojan putkahtaminen esiin artikkeleista voi olla hiukan hämmentävää.
Melko epätavallinen idea on laittaa char-unien kieltä mukaan kirjaan. En ole aivan varauksettoman ihastunut siihen, vaikka joissakin kohden ne valottavat esimerkiksi nimien taustaa ja char-unien ajattelua. Ehkä huvittavin esiin noussut char-unien ilmaus on pahapuu (badtree), joka viittaa kaikkiin aldryamien ilmenemismuotoihin. Char-unien ja haltioiden vastakkainasettelu vaikutti muutenkin varsin kiinnostavalta.
Erigian paikkojen kuvaukset olivat varsin kiehtovia. Ne herättivät heti ideoita, joita voisi hyödyntää char-unkampanjassa. Myös Erigian olennot vaikuttivat käyttökelpoisilta ja oli hienoa nähdä, että mukana olivat myös pöllöleijonat, jotka muistan hyvin Loren Millerin muinaisesta Carmania-materiaalista. Luultavasti teoksen käyttöarvo lisääntyy entisestään, kun Secrets of the Char-Un tarjoaa enemmän pelattavaa materiaalia. Jossakin määrin kirjasta saattaisi olla apua sopivasti soveltaen myös Pentissä peluuttamiseen, sillä char-unit ovat alun perin Pentistä.
Sons of Kargzantin kansikuva on komea ja sen tyyli ja ornamentit tuovat jotenkin venäläisen vaikutelman. Sisäkuvitus on paljolti samantyylistä ja melko hyvää, joskin painojälki tuntuu olevan kehno. Useat kuvat ja jumalien yhteydessä olevat riimut ovat epätarkkoja. Niin tai näin, pieni epätarkkuus ei kuitenkaan teosta pilaa.
Kokonaisuutena Sons of Kargzant on erinomainen kirja niille, jotka ovat kiinnostuneita char-uneista tai haluavat pelata Erigiassa. Koska Erigian suunnasta ei ole olemassa paljonkaan materiaalia, Sons of Kargzant on kiinnostava ja hyvin toteutettu avaus Gloranthan pohjoisten seutujen kartoittamiseen.

Etsi Fantasiapeleistä
Pääsivu
RuneQuest
Seikkailut
Pelihahmot
Tarinat
Kartat
Lomakkeet
Käännökset
Irkkipelit
Muuta
Palaute
Vieraskirja