Outo hauta

Kuvaus
Tämä ei ole varsinainen seikkailu, vaan ainoastaan kuvaus eräästä mielenkiintoisesta haudasta, jonka innokkaat seikkailijat saattavat löytää Carmaniasta. Pelinjohtaja voi kehittää tämän haudan ympärille haluamansa juonen tai muutella tässä annettuja tietoja omiin tarkoituksiinsa sopiviksi. Julkaiseminen ilman tekijän lupaa on kuitenkin kielletty.
Haudan tutkiminen on klassista aarteiden metsästystä, eikä siinä suurempia hienouksia ole. Rankan tutkinnan palkkio on kuitenkin suuri.

Perusidea

Hauta sivusta ja ylhäältä.
Jossakin metsän keskellä, kenties vanhojen rauniotalojen joukossa, seisoo noin kahdeksan metriä korkea pyramidimainen jalusta, joka päällä on kuusi metriä korkea torni. Torni on umpikiveä, mutta se on erikoisesti viisikulmaiseksi veistetty. Tornin seiniin on kaiverrettu joitakin kirjoituksia, joista osa on saattanut tuhoutua. Pelinjohtajan päätettävissä on, mitä niissä sanotaan, saako niistä yleensä edes selvää ja ymmärtääkö kukaan kyseistä kirjoitusta. Joka tapauksessa rakennelma vaikuttaa satoja vuosia vanhalta.
Pyramidimaisen jalustan alimmassa laatassa on noin puolentoista metrin korkuinen luolan suuaukko. Sitä kautta pääsee sisälle luolaan, joka aivan ilmeisesti on toiminut joskus hautana, mutta joka on ehkä ryöstetty putipuhtaaksi.
Voit myös ladata koko tämän kuvauksen pakattuna versiona html-muodossa tai doc-muodossa!

Kartan selitykset


Poikkileikkaus haudasta.
1. Hautaluola
Tämä luola vaikuttaa tyhjältä, vaikka joitakin pikkueläinten luita ja muuta romua sieltä voikin löytää. Merkeistä päätellen jotkin eläimet ovat käyttäneet sitä pesäpaikkanaan. Ilmeisesti hautavarkaat ovat vieneet jo aikoja sitten kaiken arvokkaan.
Lähempi tutkimus (onnistunut Etsintä-heitto) paljastaa, että ohuen maalattian alla onkin mädäntyneitä puulankkuja ja nähtävästi jotakin kätkettyä. Kaikki pettävä maa-aines on mahdollista poistaa ja lankut nostaa pois. Ne ovat sen verran vanhoja, että kirveskin tehoaa niihin hyvin.

2. Taikahengen luola
Lankkujen alta paljastuu noin kolmen metrin pudotus toiseen luolaan. Tämä luola on hautakammiota ahtaampi ja sen seinät ja lattia ovat paksuja kivilaattoja. Yhdellä seinällä on vankka kivinen ovi, jonka saranat ovat myös kiveä ja ilmeisesti taikuudella vahvistettuja riimuista päätellen. Ovessa on vankka kivinen ovennuppi ja itse oveen on kaiverrettu neljä Hengen riimua. Ovi ei ole lukossa, vaan se aukeaa pienellä voimanponnistuksella eli maksimissaan työntäjän yhteenlaskettu VMA vastaan oven VMA 25. Huoneen lattialla virtaa hiukan vettä ja koska lattia viettää hiukan oveen päin, vesi valuu oven kynnyksen ali.
Yhteen huoneen kivisistä seinistä on sidottu taikahenki, joka ilmestyy heti, kun joku koskettaa huoneen lattiaa. Taikahenki heittää välittömästi tunkeilijaan Pelko-loitsun. Mikäli se onnistuu, uhri masentuu ja yrittää päästä äkkiä pakoon haudasta. Taikahenki näyttää epämääräiseltä mustalta hahmolta ja tietämätön voisi luulla sitä varjoksi.
Kulutettuaan loitsuvarastonsa loppuun, taikahenki ei kykene enää tekemään mitään. Se voidaan kukistaa myös henkitaistelussa tai käyttämällä sopivaa Hallitse-loitsua. Kiviseinän sidontariimujen tuhoaminen vapauttaa taikahengen, mutta se vaatii tarpeellisia työkaluja ja teräaseilla toteutettuna se tylsyttää niiden terät. Nuijat tai moukarit taas olisivat ihanteellisia riimujen murskaamiseen.

Haudan taikahenki
ÄLY
MHT  
14     
16
TP: 16
Riimutaikuus (110%): Pelko x12 (kertakäyttöisiä).

3. Haamuhuone
Oven takaa paljastuu äkkijyrkkä pudotus, joka päättyy yhdeksän metriä oven kynnyksen alapuolella. Varomaton putoaja kärsii 3d6 pistettä putoamisvahinkoa. Huone itsessään on lähes kahdentoista metrin korkuinen ja sen katto, seinät ja lattia on valmistettu tiukasti toisiinsa liitetyistä kivilaatoista. Tässäkin huoneessa on kivestä valmistettu ja helposti aukeava riimuton ovi, jossa on kiviset saranat, mutta oven nuppi on hopeaa. Sen voi saada ehjänä irti ovesta lyömällä sen aseella irti tai nykäisemällä väkisin (VMAx3-heitto). Nupin arvo on muutama kymmenen lunaria. Kivilattia on vetinen ja viettää ovea kohti.
Luolaa suojaa kolmen pisteen Vartiointi, joka ulottuu kolmen metrin korkeudelle ilmaan ja aiheuttaa 3d3 pistettä vahinkoa satunnaiseen osumapaikkaan. Köyden varassa laskeutuva törmää siihen ja joutuu heittämään onnistuneen Kiipeily-heiton, jottei irrottaisi otettaan köydestä. Muutoin hän kärsii d6 pistettä putoamisvahinkoa. Vartiointi-loitsun sauvat ovat huoneen nurkissa ja ne ovat noin 30 sentin pituisia pronssikeppejä, jotka on työnnetty kivilattiaan porattuihin koloihin. Yhdenkin sauvan poistaminen poistaa loitsun, mutta sen koskettaminen laukaisee Vartioinnin vahingon. Vartioinnin lauetessa ensimmäistä kertaa alkaa kuulua vaikertavaa ulinaa.
Vartiointi ei ole luolan ainoa suoja, vaan jokaiseen neljään seinään on sidottu yksi haamu. Ne hyökkäävät he lattiaan koskettavan hahmon kimppuun joko käyttämällä loitsujaan tai suoraan henkitaistelussa. Lähimmän seinän haamu ilmestyy ensimmäisenä ja kunkin muun ruumiillistuminen kestää d6+1 meleevuoroa. Uhrin riivatessaan haamu pakottaa hänet tekemään itsemurhan tai komentaa hahmon käymään toisia luolaan saapuvia henkilöitä vastaan. Sidontalumoukset voidaan tuhota samalla tavalla kuin aikaisemmassa luolassakin.

Haamu 1.
ÄLY
MHT  
12     
18
TP: 18
Henkitaikuus (100%): Haava, Parannus 1, Terävyys 2, Suoja 1.
Ilmestymismuoto: Ilmestyy laihana (KOK 12) ja mitäänsanomattomannäköisenä miehenä, joka vaikertaa hiljaa.

Haamu 2.
ÄLY
MHT  
12     
16
TP: 16
Henkitaikuus (88%): Hämäännys (2), Parannus 2, Suoja 4.
Ilmestymismuoto: Ilmestyy kiljuvana ja mustapartaisena miehenä (KOK 16).

Haamu 3.
ÄLY
MHT  
14     
16
TP: 16
Henkitaikuus (90%): Masennus (2), Parannus 2, Suoja 2, Terävyys 2, Torjunta 2.
Riimutaikuus (110%): Berserkki x1, Havaitse totuus x2, Kilpi x2, Paranna vamma x3, Tosimiekka x1 (kertakäyttöisiä).
Ilmestymismuoto: Ilmestyy yksikätisenä naisena, jolla on miekka (KOK 15).

Haamu 4.
ÄLY
MHT  
17     
15
TP: 15
Velhokyvyt (vapaa ÄLY 12): Intensiteetti 62, Kantomatka 47, Kestoaika 57, Moniloitsu 42.
Velholoitsut: Halvaus 47, Havaitse elämä 42, Lento 62, Lisää VMA 57, Vahingon lisäys 67.
Ilmestymismuoto: Ilmestyy vanhana miehenä (KOK 10), jolla on Taikuuden riimuja vaatteissa.


4. Portaikko
Nämä portaat ovat kiviset ja niitä pitkin virtaa vettä. Vesi tekee ne liukkaiksi ja siksi laskeutuminen portaita pitkin vaatii NPPx5-heiton. Epäonnistuminen tarkoittaa, että hahmo liukastuu portailla, kierii niitä pitkin alas ja kärsii 2d6 pistettä vahinkoa satunnaiseen osumapaikkaan. Panssari suojaa.
Portaiden päässä on jälleen kivinen ovi. Sen nuppi on kiveä ja oveen on kaiverrettu Epäkuoleman riimuja, joiden varoituksen nokkela pelihahmo saattaa arvata. Ovi on sinetöity umpeen ja sen avaaminen vaatii voimakasta työntämistä eli maksimissaan kahden henkilön täytyy voittaa oven VMA 30. Homma voi helpottaa sörkkimällä jollakin ohuella esineellä oven reunojen sinetöintimassaa. Tällöin vastustava VMA on vain 20.

5. Harpyijaluola
Oven takaa paljastuu valtava viidentoista metrin pudotus. Mahdollinen putoamisvahinko on 5d6 pistettä. Luolan lattialla on nilkkaan asti vettä ja sitä tippuu hiljakseen ylhäältä. Seinät, katto ja lattia ovat kaikki kivilevyistä valmistettuja ja huoneen yhdellä seinällä on kivinen ovi. Sen nuppi on myös kiveä. Ovi ei ole tiukassa, vaan se aukeaa aivan normaalilla potkullakin.
Luola ei ole kuitenkaan tyhjä, vaan sitä vartioi kahdeksan zombeiksi muutettua harpyijaa. Ne seisovat kukin huoneen seinillä olevilla tasanteilla kymmenen metrin korkeudessa. Ne lähtevät lentämään, kun tunkeilija on päässyt laskeutumaan niiden tasolle asti. Harpyijazombit yrittävät pudottaa alas laskeutuvan henkilön ja kynsivät häntä raa'asti. Kullakin harpyijalla on tasanteellaan kolme kiveä, jotka ne pudottavat maahan ehtineiden tunkeilijoiden päälle 12 tai 9 metrin korkeudesta. Harpyijat jatkavat taistelua, kunnes vihollinen on kuollut tai poistunut huoneesta tai kunnes ne itse ovat tuhoutuneet.

Tyypillinen harpyijazombi
 
VMA  
R-R
KOK
ÄLY
NPP
ULK
18    
18
7
6
16
2
O jalka  
V jalka
Vatsa
Rinta
O siipi
V siipi
Pää

01-02  
03-04
05-07
08-09
10-13
14-17
18-20
01
02
03-06  
07-11
12-15
16-19
20
1/4     
1/4
1/5
1/6
1/5
1/5
1/5
Liike: 0/7 (lento)
Väsymys: 36
Kestopisteet: 13
Taikapisteet: 10
NPP IH: 2
Ase
Kynnet   
Kivi
IH  
8
2
Hyö  
80
80
Vahinko
d6+d4+sairaus
d6/3 metriä

Huomio: Jokaisella harpyijazombilla on jokin sairaus, jolle uhri altistuu. Ruumiiden vanhuuden vuoksi altistumiseen on kuitenkin vain 50%:n mahdollisuus.


Harpyijazombi 1.   Harpyijazombi 2.   Harpyijazombi 3.
O jalka  
V jalka
Vatsa
Rinta
O siipi
V siipi
Pää
1/4   
1/4
1/5
1/6
1/5
1/5
1/5
VP: 36
KP: 13
TP: 10
      O jalka  
V jalka
Vatsa
Rinta
O siipi
V siipi
Pää
1/4   
1/4
1/5
1/6
1/5
1/5
1/5
VP: 36
KP: 13
TP: 10
      O jalka  
V jalka
Vatsa
Rinta
O siipi
V siipi
Pää
1/4   
1/4
1/5
1/6
1/5
1/5
1/5
VP: 36
KP: 13
TP: 10
Kannettu sairaus:
Heikkouskuume.
  Kannettu sairaus:
Heikkouskuume.
  Kannettu sairaus:
Aivokuume.
 
Harpyijazombi 4.   Harpyijazombi 5.   Harpyijazombi 6.
O jalka  
V jalka
Vatsa
Rinta
O siipi
V siipi
Pää
1/4   
1/4
1/5
1/6
1/5
1/5
1/5
VP: 36
KP: 13
TP: 10
      O jalka  
V jalka
Vatsa
Rinta
O siipi
V siipi
Pää
1/4   
1/4
1/5
1/6
1/5
1/5
1/5
VP: 36
KP: 13
TP: 10
      O jalka  
V jalka
Vatsa
Rinta
O siipi
V siipi
Pää
1/4   
1/4
1/5
1/6
1/5
1/5
1/5
VP: 36
KP: 13
TP: 10
Kannettu sairaus:
Tärinätauti.
  Kannettu sairaus:
Vapina.
  Kannetut sairaudet:
Vapina ja heikkouskuume.
 
Harpyijazombi 7.   Harpyijazombi 8.
O jalka  
V jalka
Vatsa
Rinta
O siipi
V siipi
Pää
1/4   
1/4
1/5
1/6
1/5
1/5
1/5
VP: 36
KP: 13
TP: 10
      O jalka  
V jalka
Vatsa
Rinta
O siipi
V siipi
Pää
1/4   
1/4
1/5
1/6
1/5
1/5
1/5
VP: 36
KP: 13
TP: 10
Kannettu sairaus:
Heikkouskuume.
  Kannettu sairaus:
Tärinätauti.


6. Käytävä
Tässä käytävässä virtaa vettä suunnilleen nilkkoihin asti. Käytävän päässä on kivinen ovi, johon on kaiverrettu Jään ja Kylmyyden riimu. Kaiverruksissa on jäähilettä, joka saa ne näyttämään valkoisilta. Oven nuppi on kuparista valmistettu ja niin kylmä, että sitä koskettanut hahmo kärsii d6 pistettä vahinko nuppia koskettaneeseen osumapaikkaan ja ainoastaan nahkapanssarit suojaavat. Ovi on jäänyt kiinni ja se vastustaa avaamista voimalla 25.

7. Hollrin luola
Tämä luola on viitisentoista metriä korkea ja sen seinät, katto ja lattia on valmistettu kivilevyistä. Ne ovat kuitenkin kaikki jään peitossa ja katosta roikkuu suuria jääpuikkoja. Huoneessa on niin kylmä, että ilman lämpimiä varusteita kulkevat hahmot joutuvat vähentämään kyvyistään 30% ja alkavat menettää yhden kokonaiskestopisteen joka minuutti. Huoneen yhdellä seinustalla on kivinen ovi, jonka nuppi on kiveä. Ovi on jäätynyt kiinni ja vastustava voima on 25.
Huone on Huurre-nimisen hollrin majapaikka. Haudan rakentajat vangitsivat hänet tänne muinoin, eikä hän ole voinut paeta haudassa ja sen ulkopuolella vallitsevan lämmön vuoksi. Huurre on kasvattanut vuosien myötä mahtiaan ja odottaa kärsivällisesti sitä päivää, jolloin kylmyys, lumi ja jää valtaa nämäkin metsäiset seudut ja jolloin jäädemonit saapuvat Valindin jäätiköltä eteläisemmille seuduille. Huurre on sekä Valindin että Himilen pappi ja kulkenut jopa hiukan sankarien polkua kylmentäen kaikki lämpimät olennot huurteisella hengityksellään.
Hollri ei pidä tunkeilijoista, vaan yrittää kukistaa heidät välittömästi. Hän ei ole erityisen älykäs, mutta hallitsee kohtuullisesti yökieltä ja hänen kanssaan voisi ehkä neuvotella. Valindia tai Himileä palvovat henkilöt voisivat onnistua siinä hyvinkin, kun taas Lämmön ja Valon kulttien jäsenille tämä olisi paljon hankalampaa. Lämpöön liittyvä taikuus voi olla hollrille tuhoisaa.


Huurre, hollri, Himilen ja Valindin pappi
 
VMA   
KOK
ÄLY
MHT
NPP
ULK
34    
32
5
38
13
12
O jalka  
V jalka
Vatsa
Rinta
O käsi
V käsi
Pää

01-04  
05-08
09-11
12
13-15
16-18
19-20
01-03  
04-06
07-10
11-15
16-17
18-19
20
23     
23
23
28
18
18
23
Liike: 2
Jääpisteet: 70
Taikapisteet: 38
NPP IH: 3
Ase
Jääkeihäs
Jääpuikko
Huurrehengitys   
IH  
4
3
3
Hyö/Tor  
98/91
93/-
78/-
Vahinko
d10+1+3d6   
d8+3d3
erikoinen
ENC/PP
0.0/20
0.0/-
0.0/-

Henkitaikuus (215%): Haava, Salamanuoli, Sammutus 1, Terävyys 2.
Riimutaikuus (125%): Kilpi 2, Käske hollria 2, Laske lämpötilaa 5, Loitsun opetus (Himile), Loitsun opetus (Valind), Lumi 2, Palvo Himileä, Palvo Valindia, Pilvikutsu 3, Tosikeihäs, Venytys 5, Vilu 3 (uusiutuvia).
Kyvyt: Väistö 11, Havaitse 65.
Kielet: Yökieli 31/-.
Erikoiskyky: Huurre on saanut sankarimatkalla kyvyn hengittää jäätävää ilmaa vihollisiaan kohti. Jokainen henkäys maksaa yhden taikapisteen ja se aiheuttaa satunnaiseen osumapaikkaan d6 pistettä jäätymisvahinkoa, jolta panssari ei suojaa.
Huomio: Kun osumapaikkaan lyödään, asetetaan tehty vahinko osumapaikan jääpisteitä vastaan. Jos vahinko voittaa, kyseinen osumapaikka hajoaa. Jääpisteiden voittaessa lyönti ei vaikuta. Vahingon täytyy olla enintään yhdeksän pistettä pienempi kuin jääpisteiden, jotta osumapaikka voisi tuhoutua. Myös Huurteen keihäs on jäätä ja sillä on jääpisteitä panssaripisteiden sijaan.


8. Vesikäytävä
Tämä lyhyt käytävä viettää hiukan sen toiseen oveen päin, joka on kivestä tehty ja siihen on kaiverrettu Veden ja Epäkuoleman riimut. Oven nuppi on alumiinia, eikä erityisen arvokas. Ovi sinetöity tiukasti epämääräisellä tummalla mönjällä ja sen avaamiseksi täytyy voittaa oven voima 40. Toinen mahdollisuus on hakata koko ovi hajalle. Sillä on 13 panssaripistettä, joten oven tuhoaminen ei ole mahdotonta, mutta se onnistuu vain murskaavilla aseilla. Käytävän lattialla on vettä suunnilleen nilkkaan saakka.

9. Vesihuone
Oven takaa paljastuu suuri huone, jonka seinät ja katto ovat jälleen kivisiä levyjä. Lähes kynnyksen korkeudelta alkaa vesi, joka on kymmenen metrin syvyinen. Katto ylettyy kahdentoista metrin korkeuteen. Kiviseinistä voi erottaa ikivanhoja maalauksia ja kaiverruksia, joita aika ja huoneen kosteus ovat kuitenkin vaurioittaneet. Kuvien ja kaiverrusten perusteella voisi kuitenkin päätellä, että tämä on varsinainen hautakammio.
Huoneen vartijana on kuuden kuutiometrin kokoinen kattoon sidottu sylfi, joka hyökkää välittömästi, kun ovi aukaistaan. Sen taktiikkana on painaa uhrinsa syvälle veteen ja hukuttaa heidät.
Hautakammion vartijoina on myös kolme haita, jotka ovat kuolemattomia, eivätkä tarvitse ravintoa. Haudan rakentajat lumosivat ne vartioimaan hautaa, joka itse asiassa sijaitsee veden alla. Hait eivät näyttäydy pinnalla, vaan pysyttelevät pohjassa seinien vierustoilla, joten niitä on hyvin vaikea huomata vedestä, joka tosiaankaan ei ole erityisen kirjasta. Kun pahaa-aavistamaton uimari astuu veteen, hait lähtevät salamannopeasti liikkeelle ja raatelevat hänet. Haiden tappaminen on vaikeaa, mutta ne olisi ehkä mahdollista myrkyttää tai houkutella pinnalle elävällä syötillä.
Jos joku viitsii ja uskaltaa sukeltaa veteen ja tutkia koko pohjan, huoneen perimmäisestä päästä veden alta löytyy valtava pronssilla ja läpinäkyvällä lakalla päällystetty puuarkku. Sen nostaminenkin on jo työ sinänsä, sillä arkun paino on suunnilleen 300 kiloa. Arkku on sinetöity tiukasti kiinni, joten sen avaaminen veden alla on mielettömän vaativaa. Sen sijaan nostettuna arkun kannen saa hakattua helposti rikki. Pronssikuoreen on kaiverrettu riimuja, mutta niillä ei ole mitään merkitystä.
Arkun sisällä on ikivanha ruumis, joka on säilynyt kohtuullisessa kunnossa suojaavan lakka- ja pronssikuoren ansiosta. Se on silti hauras ja murtuu helposti. Ruumiista ei ole tosiaankaan enää mitään vaaraa, eikä se herää muumiona tai luurankona. Ruumiin yllä on suuri rautainen ja lumottu levyhaarniska. Haarniskaan on kaiverrettu Suoja taikuudelta -matriisi, jota vain koko haarniskan käyttäjä voi hyödyntää.
Ruumiin vieressä lojuu lumottu hopeinen isomiekka, jossa on matriisit loitsuille Vahingon lisäys ja Lisää VMA, sekä lumottu rautainen leveä miekka, jossa on 15 pisteen taikapistematriisi miekan kantajaa varten. Ruumiin alla on rautainen ja lumottu suuri kilpi, jossa on matriisi loitsulle Suoja vahingolta. Ruumiin jalkopäässä on lumottu ja rautainen jalkajousen kaari, jossa on matriisi Tartunta-loitsulle. Kaaren vieressä on kymmenen lumottua rautavasamaa ja kaksi lumottua ja rautaista tikaria, joista toisessa on Uuvutus- ja toisessa Halvaus-matriisi.
Rautaisen haarniskan sisälle salaiseen soppeen on kätketty pieni pussi, joka murenee kosketuksesta. Sen sisällä on 38 säkenöivää jalokiveä, joista kunkin arvo on d50+50 lunaria. Lisäksi pussissa on pieni kivi, joka on itse asiassa palanen tosikiveä. Siihen on säilötty viisi Luo haamu -loitsua.

Vesihuoneen sylfi
VMA
KOK
MHT  
57
6 m
3     
23
Liike: 10
KP: 21
TP: 23


Tyypillinen hai (kolme metriä pitkä)
 
VMA  
R-R
KOK
ÄLY
MHT
NPP

27    
16
27
2
10
10
Pyrstö
Takaosa  
Etuosa
O evä
V evä
Pää
01-03  
04-08
09-13
14
15
16-20
5/7     
5/9
5/9
5/6
5/6
5/7
Liike: 10
Väsymys: 43
Kestopisteet: 22
Taikapisteet: 10
NPP IH: 3
Ase
Puraisu   
Evä
IH  
6
9
Hyö 
81
51
Vahinko
2d6+2d6
2d3

Kyvyt: Haista veri 80.
Erikoiskyky: Nämä hait eivät tarvitse lainkaan ravintoa, mutta ne tappavat kyllä raivokkaasti kaikki reviirilleen tunkeutuvat henkilöt.


Hai 1.   Hai 2.   Hai 3.
Pyrstö
Takaosa  
Etuosa
O evä
V evä
Pää
5/7   
5/9
5/9
5/6
5/6
5/7
VP: 43
KP: 22
TP: 10
      Pyrstö
Takaosa  
Etuosa
O evä
V evä
Pää
5/7   
5/9
5/9
5/6
5/6
5/7
VP: 43
KP: 22
TP: 10
      Pyrstö
Takaosa  
Etuosa
O evä
V evä
Pää
5/7   
5/9
5/9
5/6
5/6
5/7
VP: 43
KP: 22
TP: 10


© Copyright Matti Järvinen