Kuningattaren tarina

Kuvaus
Tämä ei ole mikään täydellinen seikkailu, vaan muutama kehitelty skenaarioidea, joiden keskipisteenä on erikoinen skorpionikuningatar Piikkikirves. Lyhyiden ideatekstien lisäksi on tarjolla kyseisen kuningattaren kirjoittama tarina, joka ehkä joutuu seikkailijoiden käsiin. Myös skenaarioihin liittyvien tärkeimpien henkilöiden tiedot annetaan, kuten myös itse kuningattaren.
Näitä skenaarioita voi sijoittaa omaan Dorastor-kampanjaan ja niitä voi muokata haluamikseen. Tapahtumat voi ehkä sijoittaa jonnekin muualle kuin Dorastoriin (esim. Autiomaahan Tunnelikukkuloiden lähettyville), mutta silloin ne vaatisivat muutoksia. Oletus on kuitenkin, että seikkailut sijoittuvat Dorastoriin ja läheisille orlanthialueille.
Bagogin kultin loitsut pohjautuvat Lords of Terrorin kulttikuvaukseen, mutta myös Gloranthan kulttien lyhyempi versio ajaa saman asian. Lhankor Mhyn loitsut pohjautuvat River of Cradlesin kulttikuvaukseen, mutta jälleen myös Gloranthan kulttien lyhyempi versio kelpaa. Alun perin runsaasti ideoita on otettu Lords of Terrorista. Myös Dorastor: Land of Doom on Dorastorin kampanjoiden ja seikkailuiden vetämiseen melko välttämätön kirja.

Kuningattaren tarina
Tämän tekstin on kirjoittanut skorpionimieskuningatar Piikkikirves ja se joutui monien mutkien kautta Häränpään Lhankor Mhyn temppeliin. Temppelin harjoittelija (maallikkojäsen) Theran Sinikirja on tehnyt siihen omat huomautuksensa tekstin selvennykseksi. Huomautukset kuvastavat nuoren miehen käsityksiä eri asioista, mutta sisältävät myös enemmän tai vähemmän oikeita johtopäätöksiä.
Tämä asiakirja voi tavalla tai toisella joutua kampanjan aikana seikkailijoille ja he kenties kiinnostuvat siitä ja sattuvat tapaamaan tarinassa esiteltyjä henkilöitä. Alla annetaan kolme skenaarioideaa, joiden avulla tarinasta ja sen henkilöistä voi saada jotakin mielenkiintoista aikaan. Pelinjohtajan on syytä lukea ensiksi Kuningattaren tarina ja sitten vasta skenaarioideat ja niissä esiintyvien henkilöiden tiedot.

Skenaarioidea 1:
Kadonnut kaulakoru

Piikkikirves arvelee tarinassaan vieraiden skorpionimiesten varastaneen hänen arvokkaan kaulakorunsa, jossa oli korvaamaton loitsumatriisi. Siinä hän oli oikeassa, sillä Lunarin oppiin kääntyneet skorpionimiesveljekset Zkertzk ja Rkezkt tosiaankin käyttivät tilaisuutta hyväkseen ja katosivat kaulakorun kanssa. Zkertzk opetteli käyttämään sitä ja sai opetusta velhokykyjen käytössä, vaikka hänen vapaa ÄLY:nsä onkin varsin rajallinen.
Tällä hetkellä veljekset on palkattu lunarilaisen kauppiaan vartijoiksi. Tämä ennakkoluuloton miekkonen, Nefriz Kulta, päätti osoittaa vartijavalinnallaan, ettei hän pelkää kaaosta, kun Jumalatar on johdattanut sen oikeille teille. Lisäksi isokokoiset ja vahvat skorpionimiehet ovat hyviä taistelijoita, eikä heitä pelota edes Tuomion maa, Dorastor.
Seikkailijat saattavat kohdata seurueen jossakin lähellä Dorastoria tai kulkemassa kauppareittiä pitkin Raliokseen päin. Kenties he näkevät myös sattumalta korun ja osaavat lukemansa tarinan perusteella päätellä, keitä nämä kaksi outoa vartijaa ovat. Jos seikkailijat löytävät Piikkikirveen skorpionimiesheimon ja palauttavat korun hänelle, he saavat olla varmoja kiitollisuudesta. Piikkikirves ei ole unohtanut Lhankor Mhyn oppeja ja hän kunnioittaa totuutta, vaikka se saattaa omituiselta vaikuttaakin. Palkkiona voi olla rahaa, aarteita tai tietoa Dorastorista.

Skenaarioidea 2:
Kadonnut rakastettu

Entinen Lhankor Mhyn noviisi, nykyinen akolyytti Doron Harmaaviitta katosi Häränpään temppelistä hieman "Wenranin" katoamisen jälkeen. Hän lähti etsimään naista, johon tunsi olevansa palavasti rakastunut. Doron sai vääriä tietoja ja etsi "Wenrania" kaukaa etelästä. Mitään ei tietenkään löytynyt, mutta vähitellen Doron kohosi akolyytiksi, kun kaukaisessa Pyhässä maassa hänen tietojensa arvo tunnustettiin.
Lopulta Doron joutui palaamaan pettyneenä vuosien turhan etsinnän jälkeen. Palattuaan nyt noviisiksi kohonnut Theran Sinikirja sattui vahingossa mainitsemaan jotakin Kuningattaren tarinasta. Hän ei tosin muistanut enää, että se koski jollakin tavalla Doronia, mutta akolyytti itse etsi tarinan käsiinsä kaikessa hiljaisuudessa. Sen lukeminen järkytti Doronin mieltä valtavasti, kun todellisuus hänen rakastetustaan paljastui.
Aikansa asiaa mietiskeltyään (ja luettuaan tarinan kymmeniä kertoja läpi) Doron päätti etsiä "Wenranin" käsiinsä, olipa tämä sitten millainen tahansa. Kuitenkin uskaltautuminen yksin Dorastoriin ja Pahalaakson maille olisi suorastaan itsemurha, joten akolyytti tarvitsee kokeneita taistelijoita saattajikseen. Tämä tarkoittaa tietysti seikkailijoita.
Kun (jos) seurue pääsee perille ja löytää Piikkikirveen, mitkä ovat Doronin reaktiot? Haluaako hän ehkä päästää rakastettunsa irti kaoottisesta olemassaolosta tappamalla tämän? Vai onko rakkaus kaaoksenpelkoa voimakkaampi? Kuinka Doron reagoi nähtyään oman tyttärensä, joka muistuttaa paljon häntä itseään? Niin tai näin, mutta Piikkikirves on joka tapauksessa taistelussa suorastaan ylivoimainen useimmille riimutason sotureillekin, eikä Doron varmastikaan voi voittaa häntä. Piikkikirves ei ole unohtanut Lhankor Mhytä, vaan etsii väsymättömänä tietoa Dorastorista. Kuinka on käyvä?

Skenaarioidea 3:
Vallanhaluinen kuningatar

Piikkikirveen heimon naapuriheimoa johtaa vallanhaluinen ja Humaktia palvova kuningatar K'Rana (kts. Lords of Terror), joka on myös alun perin ihminen. Piikkikirves on alkanut pelätä oman heimonsa ja itsensä puolesta, sillä kuulemiensa huhujen perusteella hän uskoo K'Ranan havittelevan myös hänen heimoansa ja sen maita itselleen.
Piikkikirves inhoaa sotaista ja hänen mielestään sivistymätöntä naapuriaan, joka ei ole kiinnostunut tiedosta, vaan vallasta. Kuitenkin avoin sota olisi liian vaarallista, sillä Piikkikirveen heimo on heikko ja vailla K'Ranan heimon sotataitoja ja tehokkaita aseita. Myös suora haaste kuningattarelle olisi arvaamatonta, koska humaktilainen tunnetaan vaarallisena soturina.
Seikkailijoista voisi siis olla apua. Piikkikirves haluaisi hankkia parempia aseita ja panssareita, jotta hänen heimonsa voisi puolustautua naapureitaan vastaan. Itse hän ei muodonmuutoskaulakorunsa hukuttuaan voi siihen ryhtyä. Palkkio voi olla suuri, mutta niin on riskikin: Etyriesin kultti pitää kaikkea kauppaa Dorastorissa monopolinaan, eikä suvaitse yksityisyrittelijöitä.
Lopuksi sota heimojen välillä saattaa puhjeta ja seikkailijat voivat hyvästä palkkiosta auttaa Piikkikirvestä. Mahdolliset uudet varusteet voivat ratkaista sodan lopputuloksen ja se saattaa huipentua skorpionikuningattarien titaaniseen kaksinkamppailuun. Voittajasta riippuu molempien sotivien heimojen herruus ja seikkailijoiden kohtalo sodan jälkeen.

Loppusanat
Mahdollista olisi myös jollakin tavalla yhdistää kaikki kolme skenaarioideaa. Tämä minikokoinen skorpionimieskampanjan voisi sisältää rämpimistä Dorastorissa ja taistelua sen kauhuja vastaan. Mukaan kuvioihin saattaisivat tulla myös lunarilaisten juonet. Ehkä seikkailijat voivat löytää liittolaisia Tuomion maan outojen olentojen joukosta. Lisää hyviä ideoita ideoiden laajentamiseen kampanjaksi löytyy Lords of Terror -kirjasta.
Kaaoksen kanssa veljeileminen on useimpien ihmisten mielestä tuomittavaa. Tämän vuoksi seikkailijoiden pitäisi olla hieman eri tavalla suuntautuneita. Valaistuminen on tähän hyvä menetelmä, sillä valaistuneet (ainakin suurin osa) tietää, että kaaos ei ole sinänsä pahaa, jos kaoottiset olennot pääsevät irti itseään riepottelevasta vihasta ja tuhoamisenvimmasta. Toinen keino voi olla välttämättömyys esimerkiksi Vaaralinnoituksen johtajan, Renekot Kiven, valtuuttamina suojelijoina tai neuvottelijoina. Kolmas mahdollisuus olisi suorastaan kaoottinen kampanja…


Voit myös ladata koko jutun pakattuna versiona html-muodossa tai doc-muodossa!
RuneQuest Seikkailut Pääsivu Kuningattaren tarina Piikkikirve Kauppias Vartijat Doron