Genertelan agimorit

Johdanto
Agimorit ovat Gloranthan tummaihoinen ihmisrotu. He ovat alun perin peräisin Pamaltelasta, jossa suurin osa Gloranthan agimoreista nykyään asuu. Agimoreilla on kuitenkin myös Genertelan mantereella kaksi keskeistä asutuskeskusta: Prax ja Seshnelan Pithdaros.
Molemmat ryhmät saapuivat alun perin Pamaltelasta, jossa agimorit myyttisinä aikoina luotiin, mutta eri reittejä, vaikkakin samasta syystä eli taistelemaan kaaosta vastaan. Praxin agimorit saapuivat jo ennen ajan alkua nyt kadonneen reitin kautta Vithelasta Fethlonin viidakon suunnasta. Pithdaroksen agimorit taas saapuivat Seshnelaan toisella ajalla laivojen kyydissä hiukan myöhästyneinä Gbajia vastaan taistelemisesta. Niinpä näiden kahden ryhmän kulttuuri on varsin erilainen.

Praxin agimorit
Praxin agimorit elävät liikkuvaa elämää hankkien elantonsa metsästyksestä (toisin kuin Praxin paimentolaiset, jotka pitävät eläimiä). Metsästys on agimoreille sekä huvi että työ, joten he ovat siinä todella taitavia ja antaumuksellisia. Agimorit ovat metsästysoppiensa vuoksi kärsivällisiä ja neuvokkaita selviytymään Praxin ankarissa olosuhteissa.
Agimorien fyysiset ominaisuudetkin ovat apuna Praxissa. He ovat kotoisin kuumasta maasta ja he selviävät todella niukalla vesimäärällä, eivätkä hikoile lainkaan. Agimorien iho on luonnostaa tavallisen ihmisen ihoa kovempi (RQ: kahden pisteen luontainen panssari). Heidän näkönsä on erittäin tarkka (RQ: +15 kykyihin Havaitse ja Etsintä) ja he kärsivät vain puolet vahinkoa kaikista tuleen liittyvistä hyökkäyksistä. Liian kylmässä ilmastossa (alle 0 ºC) agimorit toimivat kuitenkin vajaateholla (puolitetut kyvyt ja NPP -3). Praxissa tämä ei ole ongelma kuin joskus pimeyden tai myrskynvuodenajan kylminä öinä.
Praxissa agimorit elävät rauhan aikana perheryhmissä, joissa on noin 20-30 kaikenikäistä jäsentä. Perhettä johtaa metsästys- tai soturinkyvyiltään taitava mies tai nainen, jota kutsutaan vanhinta tarkoittavalla nimellä baba. Hän päättää perheen asioista ja hänen sanansa on laki. Jos perheryhmät kokoontuvat yhteen klaaniryhmäksi, sitä johtaa vanhin baba eli koos. Hänen valtansa tosin ulottuu vain perheryhmien välisiin asioihin. Elämä on ankaraa ja jokaisen perheryhmän jäsenen on pystyttävä tekemään jotakin perheen hyväksi. Muuten heidät hylätään kuolemaan autiomaahan. Jotkut vanhukset tekevät tämän vapaaehtoisesti, kun kokevat olevansa liian suuri taakka toisille.
Praxin agimorit ovat kuuluisia ja pelättyjä sotureita, jotka ovat kerrassaan pelotonta jalkaväkenä, vaikka eivät ole samalla tavalla aggressiivisia ja sotaisia kuin basmolit. He käyttävät metsästyksessä pitkiä keihäitä (käyttäen niitä yhdellä kädellä) ja heittokeihäitä ja taistelussa keihäitä ja kapeita kilpiä tai pitkiä peitsiä. Agimorit ovat yksi harvoista porukoista, jotka pystyvät ottamaan jalkaisin vastaan sarvikuonoratsastajien rynnäkön.
Pelkuruudesta milloin tahansa seuraa kuolemantuomio, samoin varkaudesta. Myös murha on kuolemalla rangaistava rikos, jopa silloin, kun agimori surmaa toisen taistelussa, ja tämän vuoksi agimorit pyrkivät välttämään taistelemista eripuolilla palkkasotureina. Tosin murhan voi sovittaa myös ottamalla murhatun paikan perheryhmässä, jos sellainen sovitus hyväksytään. Ratsastus ja orjuus ovat tabuja, joten agimorit eivät ratsasta tai pidä orjia. He näkevät orjuuden pehmoiluna, joka ei sovi heille.
Praxin agimorien tärkein jumaluus on Löytölapsi (metsästäjäjumala); jokainen on vähintäänkin Löytölapsen maallikkojäsen. Pieni osa palvoo myös Daka Falia ja Lodrilia tai pikemminkin Baba Ulodraa, kuten agimorit tätä tulista luojaansa kutsuvat. Harvinaisempia palvottavia ovat Oakfed, Myrskyhärkä ja lukuisat pienet henkikultit, kuten Veli Koira tai Aurinkohaukka. Eirithaa (jotkut sanovat hänen olevan oikeasti pamaltelalainen Nyanka) pidetään tärkeänä jumaluutena, sillä vain hänen taikuutensa kautta agimorit pystyvät kukistamaan tulisen luontonsa ja lisääntymään.
Agimorien suosikkihenkiloitsut ovat Terävyys, Kaukonäkö, Parannus, Haava, Liikkuvuus, Suoja ja Rauhaisa viilto. Riimuloitsuista käytetyin on Paranna vamma, mutta muutkin jumalilta tai henkikulteilta saadut loitsut ovat käytössä.

Pithdaroksen agimorit
Pithdaroksen agimorit poikkeavat Praxin agimoreista kulttuurin suhteen, sillä he ovat omaksuneet jossakin määrin läntisen kulttuurin, tosin omaan kulttuuriinsa sulautuneena. Heihin siis pätevät varsin pitkälti malkionikulttuurin piirteet kasteineen ja monoteismeineen, mutta pithdaroslaiset ovat pahamaineisia huonosta ajantajustaan ja he vihaavat tavallistakin enemmän kaaosta.
Pithdaros kuuluu Seshnelan kuningaskuntaa vastustavaan Quinpoliseen liittoon yhdessä Noloksen ja Pasoksen kanssa. Asukkaita kreivikunnassa on noin 120 000. Pithdaroksen kreivin tiedetään olevan voimakas maagikko; heillä on maagisuudestakin perinteitä, sillä Yomili, yksi toisen ajan Seshnelan voimakkaimmista velhoista, oli Pithdaroksesta. Yomilin ja erään toisen velhon taistelun aikaansaannosta ovat vieläkin maagisina hohtavat Basmolin rauniot.

Agimorien ominaisuudet RuneQuestissa
RuneQuestissa aikuisen agimorin ominaisuudet ovat seuraavat: VMA 3d6+6, R-R d6+12, KOK 3d6+6, muut samat kuin tavallisilla ihmisillä. Agimorien liike on 4. Aikuisilla - yli 16-vuotiailla - agimoreilla on luontainen kahden pisteen nahka, yli viisivuotiailla agimoreilla yhden pisteen, ja sitä nuoremmilla ei ole luontaista nahkasuojaa lainkaan. Usein agimoreilla on lisäksi vielä parin pisteen nahkapanssari yllä.
Agimorien aseiden osaamiset perusosaamiset ovat seuraavat: yhden käden pitkä keihäs 25/25, heittokeihäs 20 ja kapea kilpi 20. Praxissa oma kieli on prax, Seshnelassa taas seshnegi. Ikäkokemus heitetään 2d6+13:lla.

Lähteet: River of Cradles, The Book of Drastic Resolutionsin Prax-numero.

Pääsivu
RuneQuest
Seikkailut
Pelihahmot
Tarinat
Kartat
Lomakkeet
Käännökset
Irkkipelit
Muuta
Palaute
Vieraskirja