Geon kultti ja majatalot

Historia
Geo oli yksi Sartarin varhaisista kumppaneista jo ennen saapumista Lohikäärmesolaan. Hän toimi Sartarin kokkina ja oluenpanijana mutta auttoi Sartaria muutenkin kuningaskunnan perustamisen aikoina.
Geon majataloja Sartarissa
Sartarin ja Geon aikana käytiin telmorisodat, joista Sanchalin heimo kärsi kovasti ja oli tuhoutua kokonaan. Sartar solmi kuitenkin rauhansopimuksen pelastaen heimon rippeet. Heimo menetti sopimuksessa vanhat maansa ja jäivät kodittomiksi. Geo tuli tällöin hätiin ja otti heimon suojiinsa saaden muilta heimopäälliköiltä luvan majoittaa Sanchalin heimon jäänteet muiden heimojen maille ja kaupunkeihin. Geo itse nai erään Sanchalin heimon lesken ja näin sanchaleista tuli kuuluisia ruoanlaittajia.
Geon väki perusti heimojen maille lukuisia majataloja, jotka perustuivat myöhemmin Geon kultille, kun Geosta Sartarin tavoin tuli kuolematon ja palvottava olento. Quivinin pohjoisreunalla sijaitseva Geon Harjumajatalo oli Geon majataloista ensimmäinen. Geo perusti itse myös majatalot kaikkiin Sartarin perustamiin kaupunkeihin eli Wilmsin kirkkoon, Sweninkylään, Joninkylään ja Kotkanpesään. Geon perustamia muita majataloja ovat Geon Aina avoin majatalo, Geon Viimeisen pysähdyksen majatalo, Geon Puromajatalo ja Riimuportin Geo.
Geon maallisesta maailmasta poistumisen jälkeen Geon majataloja avattiin lisää, joskaan ajankohdasta ei ole varmuutta, eikä näin ollen varmasti tiedetä, avasiko Geo henkilökohtaisesti Geon Luolamajatalon, Geon Ankkamajatalon, Geon Jokimajatalon ja Geon Hevosenleikin majatalon. Sen sijaan Tarshissa sijaitsevat majatalot, kuten Geon Järisyttäjän majatalo, avattiin todennäköisesti vasta Geon poistumisen jälkeen, kuten myös Alda-churin, Yksinäisen, Paviksen ja Karkoiran Geot, Geon Ulompi majatalo ja Pyhän maan Geon majatalot. Sen sijaan salaperäisen Geon Piilomajatalon perustamisjanakohta on tuntematon kaikille, jotka eivät ole käyneet siellä. Se sijaitsee piilossa Haisevassa metsässä lähellä Käärmepiipun syvännettä.
Koska Geon kultti liittyy läheisesti Sartarin kuningaskuntaan, lunarilaisiin suhtaudutaan varauksellisesti eikä heidän myötäilijöitään hyväksytä. Sartarin lunarilaismiehitys ei ole kuitenkaan tuhonnut Geon kulttia tai sen majataloja, vaan lunarilaiset ovat jättäneet ne rauhaan. Ilmeisesti taka-ajatuksena on antaa sartarilaisten tyydyttää kansallistunnettaan olutkolpakon ääressä sotilaallisen kapinoinnin sijaan. Geon kultti on heimojen ja klaanien - jopa rotujen, sillä peikkolainen Neep Peikonsurma on Geon kultin ystävä ja yksi majataloista sijaitsee dracoliskojen mailla - riitojen yläpuolella, mutta tavallaan myös oma heimonsa, jonka tula ovat kaikki Geon majatalot.

Järjestö ja jäsenyys
Geon kultin rooli on tarjota vieraanvaraisuutta matkalaisille ja Geo yleensäkin nähdään vieraanvaraisuuden suojelijana. Kulttiin voi liittyä halutessaan kuka tahansa Sartarin kansalainen (ts. joku sartarilaiseen klaaniin kuuluva henkilö) tai Sartarin kansalaisen läheinen ystävä. Edellytykset täyttävän täytyy sitten vannoa kunnioittavansa Geon vieraanvaraisuutta, olla tappelematta toisten jäsenten kanssa tai sallimatta tappelua majatalossa ja suorittaa toisinaan vartiopalvelusta tai muita tehtäviä Geon majatalossa. Lisäksi kahden jäsenen kohdatessa heidän täytyy "tarjota kierros Geon puolesta" eli juoda yhdessä, olipa se sitten yksittäinen vesikulaus taistelukentällä tai kunnon olutta kapakassa.
Jäseneksi hyväksytyn pikkurilliin tehdään Geon merkki, joka osoittaa hänen kuuluvan kultiin. Merkkiä näyttämällä pääsee sisälle Geon majataloon ja saa siellä alla mainitut jäsenedut. Geon merkki on maaginen, joten väärennetty merkki tunnistetaan majatalossa heti.
Geon kultti ei tarjoa suuria maagisia etuja, vain henkiloitsun Tapa syöpäläiset ja riimuloitsun Paranna krapula, mutta sen jäsenet saavat Geon majataloissa ilmaiseksi ruoan, turvallisen nukkumapaikan ja rempseää seuraa muista matkaajista. Lisäksi parannusta tai muita palveluita voi olla saatavilla. Geon majatalot ovat myös erinomaisia paikkoja kuulla paikallisia huhuja aarteista, ihmisistä, erikoisista tapahtumista tai mistä tahansa muusta. Ne tarjoavat myös mahdollisen piilopaikan lunarilaisten vainoamille patriooteille.
Geon kultin juuret ovat Sanchalin heimon rippeiden pelastamisessa ja yhä vieläkin Geon kultin tehtävä on vieraanvaraisuuden tarjoamisen ohella pitää huolta sellaisista jäsenistään, jotka ovat kykenemättömiä hankkimaan itse elantoaan vammojen tai muiden syiden vuoksi. Geon majatalojen hoitajat ovat tällaisia veteraaneja, jotka pyyhkivät lattioita, vaihtavat nukkumaolkia, laittavat ruokaa, panevat olutta ja tekevät kaikkia muita majatalon töitä, joihin vain pystyvät. Niinpä Geon kulttia kutsutaan toisinaan myös "Geon pelastusarmeijaksi".
Elättien vastapainoksi jotkut Geon jäsenet saattavat päästä hyviin yhteiskunnallisiin asemiin ja tällöin heidän tulee muistaa järjestöään, joka antoi heille suojaa, kun heillä oli vaikeaa. Hyviin asemiin päässeiden jäsenten lahjoitukset ovat tärkeitä Geon majatalojen ylläpidossa ja vaikka lahjoitukset ovat epäsäännöllisiä, niitä tulee tasaisena virtana. Esimerkiksi Sartarin suku on perinteisesti kustantanut Geon majatalojen oluenvalmistustarpeet.
Geon majatalot saavat myös tuloja sellaisilta vierailta, jotka eivät kuulu kulttiin. Tällaisten henkilöiden täytyy maksaa ruoastaan ja majoituksestaan, kun taas jäsenet saavat kaiken ilmaiseksi. Jäsenet ovat siinä mielessä etuoikeutettuja maksaviin asiakkaisiin verrattuna, että jäsenille jaetaan ruokaa aina ennen maksavia asiakkaita. Jos ruokaa on vähän, maksavat asiakkaat jäävät ilman, vaikka he olisivat rikkaitakin.

Tapa syöpäläiset, 1 piste (Geon henkiloitsu)
matka, välitön, passiivinen
Tämä loitsu tappaa kaikki aktiiviset syöpäläiset henkilöstä, johon loitsu kohdistetaan. Loitsu ei estä uusien syöpäläisten tuloa, ainoastaan tappaa sillä hetkellä henkilössä olevat.

Paranna krapula, 1 piste (Geon riimuloitsu)
erikoiskanto, välitön, pinoamaton, uusiutuva
Tämä loitsu vaikuttaa huoneelliseen ihmisiä, jotka kärsivät krapulasta. Loitsu poistaa heiltä kaikki senkertaisen krapulan oireet muttei estä heitä kärsimästä uudelleen krapulasta, kun he ryyppäävät taas.

Geon Ulosheittäjä
Jos jäsen ei enää hyvään asemaan päästessään piittaakaan Geon kultista eikä anna lahjoituksia, hän saa unessa varoituksen. Jos se ei tepsi, hänen luonaan vierailee Geon jäseniä, jotka muistuttavat häntä velvollisuuksistaan. Jolleivät jäsenten varoituksetkaan tepsi tai jos Geon valat rikotaan, luopion luona vierailee Geon kultin kostonhenkenäkin tunnettu Geon Ulosheittäjä.
Geon Ulosheittäjä on pelottava hahmo: hän on kaksipyöräisillä ja valtavan mustan härän vetämillä kärryillä ympäri Sartaria kulkeva mies, joka on pukeutunut mustaan nahkaan ja pyövelinhuppuun. Kädet ovat paljaat ja niissä Ulosheittäjä pitelee kaksiteräistä kirvestä, jonka toinen terä on hopeaa ja toinen rautaa. Kärryillä on hirsipuu, jossa on useita silmukoita, ja mestauspölkky, kori ja rautainen laatikko, jota ei koskaan avata. Noita tarvikkeita hän käyttää luopioiden rankaisemiseen.
Geon Ulosheittäjä ei tarvitse lainkaan normaalia ravintoa. Hän sen sijaan juo härkänsä verta ja voi tarjota sitä Geon kultin jäsenillekin. Tällaisesta drinkistä voi kieltäytyäkin. Geon Ulosheittäjä ei puhu paljon, ainoastaan drinkkiä tarjotessaan tai teloitusta valmistellessaan. Hänen alkuperänsä ja henkilöllisyytensä ovat tuntemattomia, mutta lunarilaisten huhutaan pelkäävän Geon Ulosheittäjää.


Lähteet: Tales of the Reaching Moon 3, King of Sartar, Auringon kreivikunta, Sandyn sopotukset (http://glorantha.temppeli.org/digest/gd1/1995.01/0461.html; http://glorantha.temppeli.org/digest/gd1/1995.01/0548.html), History of the Race of Trolls (http://www.glorantha.com/library/history/trolls.html).

Pääsivu
RuneQuest
Seikkailut
Pelihahmot
Tarinat
Kartat
Lomakkeet
Käännökset
Irkkipelit
Muuta
Palaute
Vieraskirja