Miksi inhoan örkkejä?

Glorantha-foorumilla herää aina aika ajoin keskustelua siitä, onko Gloranthassa örkkejä. Örkkien vastustajat voivat kaivaa esiin RuneQuest Deluxesta maininnan, ettei Gloranthaan kuulu luontaisesti örkkejä, kun taas puolustajat voivat vedota Aarnikotkien saari -kirjaan, jossa örkeillä on tärkeä osa.
Kannattaa kuitenkin huomata, että Aarnikotkien saari ei sijoitu Gloranthaan, vaikka sen alkuperäinen versio Griffin Mountain sijoittuikin. Aarnikotkien saari oli suunnattu jonkinlaiseen yleiseen fantasiamaailmaan ja niinpä Griffin Mountainin lunarilaisten tilalle asetettiin örkkejä, jotka ovat tuttuja monista fantasiamaailmoista. Silti mikään ei tietenkään estä käyttämästä örkkejä Gloranthassa, kun peluuttaa omaa peliään ja omaa versiotaan tuosta mahtavasta fantasiamaailmasta. Itsekin aikoinani sijoitin Aarnikotkien saaren sellaisenaan silloiseen Gloranthaani ja se tarjosi tuntikaupalla hauskaa pelattavaa.
Myöhemmin kuitenkin olen peluuttanut toisenlaista Gloranthaa, jossa örkeillä ei ole sijaa. Minusta tämä nykyinen Gloranthani on mielenkiintoisempi ja uskottavampi kuin aikaisemmat viritelmäni ja örkkien puuttuminen on yksi selvä parannus. Tietysti jokainen voi tehdä örkkien kanssa mielensä mukaan, mutta luettelen seuraavaksi muutamia perusteluja, miksi en halua örkkejä minun Gloranthaani. Ehkä niistä on hyötyä omaa Gloranthaa pohtiessa tai sitten ei.

1. Örkit ovat tarpeettomia
Mihin örkkejä tarvitaan? Tuovatko ne jotakin uutta ja mielenkiintoista Gloranthaan? En näe ainakaan tarvetta tuoda örkkejä vihollisiksi, joita lähes kaikki kansat vihaavat ja tappavat ja jollaisia örkit tuntuvat paljolti olevan Aarnikotkien saaressa. Gloranthassa on jo hyvin paljon vihollisia kansalle kuin kansalle ja broot, yön ratsastajat ja jotkut muut olennot kantavat jo inhottavan rodun leimaa. Eiköhän niistä riittäisi epäinhimillistä tykinruokaa, jos sellaista ihan välttämättä tarvitsee.
Tosin paljon mielenkiintoisempia ovat konfliktit ihmiskansojen välillä, kun he taistelevat toisiaan vastaan myyttisten vihamielisyyksien vuoksi ja niitähän Gloranthassa riittää.

2. Örkit ovat kliseisiä
Örkit ovat kovin tavanomaista porukkaa fantasiamaailmoissa ja siksi suorastaan kliseisiä rumiluksia. Örkit kantavat minun ajattelussani vahvasti jotakin sellaista sävyä, että he edustavat jotenkin absoluuttisen pahaa ja rappiota. Minun Gloranthassani absoluuttisen pahan idea ei oikein toimi, enkä pidä sellaisesta ajattelusta oikein sen enempää fantasiamaailmoissa kuin oikeassa elämässäkään. Kulttuurirelativismi jyllää.
Jos siis toisin omaan Gloranthaani örkkejä, ne luultavasti saisivat aikaan häiritseviä mielleyhtymiä, varsinkin jos örkit ovat rumia, rappeutuneita, julmia, eläimellisiä, jne. Gloranthan haltiat ja kääpiöt on paljon helpompi sulattaa, koska ne ovat tosiaan jotakin muuta kuin kliseiset stereotyypit näistä roduista. Toisaalta haltioissa on vahvasti meidän maailmammekin myyttejä mukana, eivätkä ne edusta niin kovin tavanomaista suippokorvaisia ja ihmismäisiä metsän asukkeja.

3. Örkit eivät ole virallista Gloranthaa
Oma Gloranthani pyrkii kohtuullisessa määrin huomioimaan virallisen Greg Staffordin luoman Gloranthan, olipa se sitten RuneQuestin tai Hero Warsin kautta nähty. RuneQuest Deluxe -kirjanen toteaa selkeästi, etteivät orkin kuulu luontaisesti Gloranthaan. Kirjassa toki todetaan myös, että omassa pelissä örkkejäkin voisi käyttää erikoisuuksina, mutta virallisista Glorantha-julkaisuista örkkejä ei esiinny ja tuskin tulee löytymään tulevaisuudessakaan.
Minun Gloranthani sopii siis paremmin virallisen Gloranthan kanssa yhteen, kun en käytä örkkejä. Tästä on se etu, ettei minun tarvitse mennä muuttelemaan mitään valmiita seikkailuita tai kampanjoita örkkien puuttumisen takia. Vastaavasti sitten kenenkään ei tarvitse poistella minun kirjoittamastani materiaalista örkkejä, jotta se sopisi omaan virallista linjaa örkkien suhteen seuraavaan Gloranthaan. Ja ainakin minun käsitykseni on se, että useimmat Gloranthassa pelaavat pelaavat siellä ilman örkkejä.

4. Örkit ovat myyttinen ongelma
Gloranthan kansat tuppaavat yleensä kytkeytymään myytteihin, olivatpa kyseessä sitten ihmiset tai ei-ihmiset. Näin ollen kansalla on usein myyteissään näkemyksiä siitä, miten oma kansa on syntynyt, ja myyttejä siitä, miten viholliskansa on syntynyt tai miten viholliskansaa on kohdattu myyttisinä aikoina. Jumaltietäjät rakentelivat näistä erilaisista myyteistä monomyytiksi kutsuttua yhtenäisteoriaa. Näin ollen esimerkiksi kääpiöistä on viitteitä malkionien myyteissä, mutta myös ihmisteistien, peikkojen ja haltioiden myyteissä. Tätä kautta mostalit kytkeytyvät aika luontevasti Gloranthan myyttisiin aikoihin.
Kuitenkaan örkeillä tämä ei näin luontevasti sujuisi, koska ei esimerkiksi Revealed Mythologiesin tapaisessa myyttikirjassa ole huomioitu örkkejä lainkaan, vaikka viittauksia mitä moninaisimpiin rotuihin löytyykin. Jos todella haluaa käyttää Gloranthan olemassa olevia myyttejä ja tehdä örkeistä luontevasti yksi vanhoista roduista, se vaatisi kohtuullisesti myyttien uudelleenkirjoittamista, jotta örkitkin olisivat mukana. Eihän tämä toki ongelma ole, jos myytit eivät merkitse pelissä suuriakaan, mutta omassa Gloranthassani myytit ja niiden kytkeytyminen muihin myytteihin ovat kuitenkin tärkeitä.

5. Örkit horjuttavat maailman tasapainoa
Suuret örkkijoukot saisivat varmasti aikaan ongelmia maailman tasapainon suhteen. Missä örkit sitten asustaisivat, jos heitä olisi Gloranthan mantereilla? Maniriassa? Peloriassa? Pamaltelassa? Pohjois-Pentissä? Pohjois-Fronelassa? Lohkaremetsävuorilla? Asustaisivatpa örkit jossakin näistä tai muualla, niin varmaankin sen seudun kirjojen antamaa kuvausta pitäisi miettiä uudelleen.
Örkkien pitäisi jostakin saada ravintoa. Kuinka metsästysmaat tai peltoalat riittäisivät suurelle örkkilaumalle? Lisäksi örkit olisivat ylimääräinen tekijä, joka horjuttaisi alueen voimatasapainoa ja joka pitäisi huomioida myös lähihistoriassa. Siksipä en haluakaan horjuttaa virallisen Gloranthan alueiden populaatioita omassa Gloranthassani örkeillä.

Pääsivu
RuneQuest
Seikkailut
Pelihahmot
Tarinat
Kartat
Lomakkeet
Käännökset
Irkkipelit
Muuta
Palaute
Vieraskirja