Tosikivi
Alkuperä
Tosikivi on kiteytynyttä lakia, aineellisen todellisuuden ydintä. Tästä aineesta Mostal apulaisineen valmisti aikoinaan Taivaalliselle hoville palatsin keskelle maailmaa ja koko maailmankaikkeuden akseliksi. Piikki oli häikäisevä ja lähes täydellinen luomus, sillä siinä oli ainoastaan yksi virheellinen kohta, joka oli tullut Mostalin aivastaessa. Mostal onnistui jalostamaan Piikin tai ainakin suurimman osan siitä vielä tosikiveäkin lujemmaksi aineeksi, adamantiumiksi.
Kaaoksen vyöryessä maailmaan monet jumalat linnoittautuivat Piikille toivoen saavansa sieltä turvaa. Kaaoksen armeijat kuitenkin jyräsivät vastarinnan, koko Piikki halkeili ja lopulta se räjähti jättäen entiselle paikalleen tyhjiön. Samalla kuoli ennen elävä ja väreilevä kivi, joka muuttui kovaksi ja elottomaksi, jollaista sen nykyään on.
Jumalat jatkoivat kuitenkin epätoivoista kamppailuaan. Myrskyhärkä kävi taisteluaan itseään Paholaista vastaan kärsien suuresti, mutta tuhon hetkellä hän sai aikaan jotakin voimakasta: Piikin räjähdyksessä kauaksi taivaalle sinkoutunut tosikivenkappale iskeytyi suoraan Paholaisen päälle ja murskasi hänet lain voimalla. Vielä tänäkin päivänä valtava Paadeksi kutsuttu tosikivenlohkare seisoo samassa paikassa, jossa se nitisti Paholaisen, ja fanaattiset Myrskyhärän seuraajat vartioivat paikkaa, jottei paha pääse enää nousemaan.
Piikki, mahtava lain monumentti, hajosi, mutta sen kaikki aines ei kadonnut kokonaan maailmasta. Paasi on suurin yksittäinen säilynyt kappale Piikkiä, mutta räjähdyksessä singonneita sirpaleita löytyy muualtakin. Paaden murskatessa Paholaisen alleen siitä lohkeili palasia, jota nykyään orjat etsivät Paatta ympäröivillä mailla ja soilla. Löytyneitä kappaleita saatetaan myydä kauppiaille, joskaan Myrskyhärän palvojat eivät ole valtavan innokkaita kauppakumppaneita.
Tosikivi RuneQuestissa
Tosikivi on valtavan kovaa ainetta, eikä sen muotoilu onnistu normaaleilla työkaluilla. Paviksen kaupungin Piikivinaula-nimistä mostalia seuraavat kääpiöt tuntevat tosikiven muokkaamisen saloja ja näitä on arvatenkin myös oikeaoppisilla kääpiöillä. Löytyvät tosikivenpalaset ovat kuitenkin usein melko pieniä ja sitä esiintyy kolmessa muodossa: punaisen marmoripallon, soikean hiekkakivilohkareen ja rosoisen piilastun muodoissa.
Koska Piikki luotiin alun perin jumalien palatsiksi, se reagoi voimakkaasti riimutaikuuteen. Tosikivi, jota kukaan ei ole aikaisemmin koskettanut, aiheuttaa koskijalleen lähes vastustamattoman tarpeen loitsia omat riimuloitsunsa suoraan tosikiven sisään katkeamattomana virtana. Tämän halun vastustaminen vaatii valtavia ponnisteluja, mutta siitä huolimatta useimmat lankeavat tähän haluun. Tosin ne, joilla riimutaikuutta ei ole lainkaan, selviävät tosikiven koskettamisesta ilman pakkomielteitä.
Riimuloitsut siis uppoavat tosikiveen sisälle. Uusiutuvien riimuloitsujen kohdalla tämä tarkoittaa samaa kuin että henkilö olisi heittänyt loitsunsa ja niinpä hän saa loitsut takaisin rukoilemalla temppelissä. Kertakäyttöiset loitsut puolestaan menetetään pysyvästi, aivan kuin ne olisi heitetty kertaalleen. Loitsut kuitenkin säilyvät tosikiven sisällä kuinka kauan tahansa ja ne voi sieltä heittää kuka tahansa, joka vain koskettaa kiveä. Kaikki tosikiven loitsut toimivat vain kerran, eikä tosikiven loitsuja voi uusia temppelissä, vaikkakin kiven voi täyttää uudelleen, kun se on tyhjentynyt.
Kun tyhjään tosikiveen syötetään loitsuja, kivi kieltäytyy tämän jälkeen ottamasta enää muuntyyppisiä loitsuja vastaan. Tosikiven loitsut ovat myös teholtaan rajoitettuja: kivi, johon on alun perin syötetty Kilpi 2 -loitsu, ei pysty säilömään kolmen pisteen arvosta Kilpi-loitsua. Sen sijaan kiven voi ladata uudelleen samoilla loitsuilla kuin ensimmäisellä kerralla, kun kivi on vihdoin tyhjä kaikista loitsuista. Tarinoista tunnetaan myös rituaali, jonka avulla tiettyyn loitsusarjaan lukkiutuneen tosikiven voisi tyhjentää alkutilaansa, mutta menetelmä on jo unohtunut ainakin tavallisten kansojen keskuudesta.
Tosikivi on lakia ja sen vuoksi se hylkii luontaisesti kaaosta. Tosikiveä koskettava kaaoksenolento kärsii pahaa palovahinkoa, eikä hänen ole siksi mahdollista syöttää mitään loitsuja tosikiveen. Jotkut kerrassaan valtavat kaaosolennot - kuten Paholainen - ovat niin mahtavia, että heidän kosketuksestaan tosikivi saattaa murtua. Niinpä Piikin iskeytyminen Paholaiseen sai tosikiven lohkeilemaan, vaikka se lopulta täyttikin tehtävänsä. Tosikiven voima on niin suuri, että edes valaistumisen kaltaiset kaaoksen havaitsemiselta suojaavat keinot eivät suojaa sitä vastaan, vaan valaistunutkin kaaostahraa kantava henkilö kärsii koskettaessaan tosikiveä.
Tosikiveen ei ole mahdollista ladata mitään muuta taikuutta kuin riimutaikuutta, sillä tosikivi on ennen kaikkea teistinen aines. Jumalien myyttejä seuraavien ja niistä sankarikykyjä ammentavien sankarien kerrotaan voivan valuttaa teistisiä sankarikykyjä tosikiviin samalla tavalla kuin riimuloitsuja.
Tosikivi Gloranthassa
Tosikivi on Gloranthassa hyvin haluttua ainetta sen taikuutta varastoivien kykyjen vuoksi. Luonnollisestikaan ne kansat, jotka eivät käytä riimutaikuutta, eivät suuremmin arvosta tosikiviä, koska siitä ei ole heidän taikuuteensa mitään apua. Tosikivi ei ole kuitenkaan mitään aivan tavanomaista kauppatavaraa, vaan jopa paljon harvinaisempaa kuin lumoukset tai muut tavanomaiset taikaesineet. Koska suurin osa maailmassa olleesta tosikivestä haihtui ilmaan, jäljelle jäi kiveä niin vähän, ettei se taatusti pysty tyydyttämään kaikkea kysyntää.
Jos joku löytää tosikiven aivan vain maasta tai mistä muualta tahansa, hän mitä todennäköisimmin heittää kiveen heti kaikki osaamansa riimuloitsut, mikäli kivi on tyhjä. Sen vuoksi suunnilleen 999 tosikiveä tuhannesta on täytetty muutamilla heikoilla ja arvottomilla loitsuilla, eikä kivi tietenkään ota enää muita loitsuja vastaan. Jäljelle jääneet tosikivet puolestaan ovat temppeleille kultaakin kalliimpia, sillä mikäli ne saadaan tyhjinä temppeliin, voivat kaikki kiveä koskettamaan mahtuvat papit vuodattaa kiveen riimuloitsunsa ja luoda siten voimakkaan taikuusvaraston.
Tosikiviä pidetään useimpien ei-kaoottisten kulttien keskuudessa arvokkaina ja pyhinä esineinä, etenkin jos kivi on täytetty juuri oman jumalan puhtaalla magialla. Niinpä temppelien tosikiviä säilytetään yleensä aarrekammiossa kaikkien muiden taikaesineiden ja aarteiden kanssa. Hädän hetkellä, palvojan tarvitessa maagista tukea pyhää tehtävää varten, tms. tosikivi voidaan kaivaa aarrekammiosta esiin käyttöä varten. Tällä tavalla voidaan pelkälle noviisillekin tarjota pappien taikuutta, joka voi auttaa heitä tiukan paikan tullen. Tosikivet ovat kuitenkin niin arvokkaita, että niitä saatetaan lainata vain ehdottoman luotettaville palvojille.
Temppelien tosikivien määrä voi vaihdella paikan ja temppelin voimakkuuden perusteella. Praxissa, jossa Piikki iskeytyi Paholaisen päälle, tosikiveä löytyy ilmeisesti helpommin kuin kaukaisemmilla seuduilla. Niinpä Aurinkokupolin suureen temppeliin on kertynyt vuosien saatossa kaksi tosikiveä, joista toinen oli tyhjä tuotaessa. Toisilla seuduilla voi hyvinkin olla suuria temppeleitä, joilla ei ole tosikiviä lainkaan. Jotkut onnekkaat yksityishenkilöt ovat saattaneet hankia tai löytää tosikiven ja kantaa sitä mukanaan, mikäli oma temppeli ei ole sitä vaatinut omaan aarrekammioonsa.
Tosikivi - liian kovaa kamaako?
Selvä tosiasia on se, että tyhjät tosikivet ovat äärimmäisen harvinaisia. Jos vain alle promille kaikista tosikivistä on tyhjiä, niin heikomminkin matematiikkaa hallitseva varmasti ymmärtää, ettei tyhjiin tosikiviin jopa päivä törmää ja useimmat elävät ja kuolevat sellaisia koskaan näkemättäkään. Tosikivien löytämisen toivossa voi toki alkaa käännellä maita ja mantuja nurin, mutta tosikiveen törmääminen tälläkin metodilla on häviävän pieni.
Paaden Myrskyhärän palvojat orjineen löytävät toisinaan tosikiviä ja saattavat jopa kaupata niitä kovaan hintaan ja tietysti mikäli kauppiaan pärstä sattuu miellyttämään. Paasi itsessään olisi toki valtaisa tosikivenlähde, mutta luultavasti on useita syitä, miksi sitä ei hyödynnetä. Ensiksikin, tosikivi on niin kovaa materiaalia, ettei tavallisin menetelmin saa Paadesta irti palasia. Toiseksi, Paaden murentaminen voisi Paholaisen heräämään henkiin tai ainakin se voisi aiheuttaa kaoottisia seurauksia. Kolmanneksi, Paatta vartioi melkoinen lauma Myrskyhärän palvojia ja nämä eivät aivan taatusti päästä omituisia hiippareita naputtelemaan Paadesta palasia. Kaiken lisäksi nämä myrskyhärät ovat arvattavasti maagisesti tavallista voimakkaampia omien tosikiviensä ansiosta.
Tosikiven on väitetty voivan kaksinkertaistaa loitsujen tehot, kun pinoaa kiveen syötetyn Kilpi 5:n ja itsellään olevan samanlaisen loitsun. Tämä ei kuitenkaan toimi, sillä tosikivessä olevia loitsuja ei pysty pinoamaan omien loitsujensa kanssa. Näin ollen henkilö saisi kyllä heitettyä yhden ylimääräisen Kilpi 5:n tosikivestä, mutta tämä tuskin pelin tasapainoa hetkauttaa valtavasti.
Kymmeniä pisteitä riimutaikuutta omaavat henkilöt voivat luoda aivan mielettömiä loitsuvarastoja tosikivistä ja silloin koko RuneQuestin tosikivisäännöstö pettää, sanotaan. Kuitenkin useiden kymmenien riimupisteiden syöttäminen tosikiveen ei ole aivan ilmaista, vaan henkilö joutuu sitten rukoilemaan loitsuja takaisin omassa temppelissään päiväkausia, pahimmillaan jopa kokonaisen vuodenajan tai pidempäänkin. Lisäksi kaikkien omien riimuloitsujen valuttaminen tosikiveen voi olla myös arveluttavaa puuhaa, sillä jos kivi sattuukin vihollisten käsiin, ne mokomat lurjukset pääsevät käsiksi hyvään ja voimakkaaseen taikuuteen!
Suuret sankarit eivät myöskään tarvitse itseään varten tosikiviä, joissa olisi heidän loitsujaan kertakäyttöisinä. Simon Phippin sankarisäännöillä sankarit voivat hankkia tavallisista riimuloitsuista ns. sankarillisia heittoja sankarien polkua kulkemalla. Tämä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi Kilpi 5:n sankarillisena heittona omistava sankari pystyy heittämään tämän loitsun aivan niin monta kertaa kuin tahtoo ja maksaa jokaisesta heitosta loitsuun uhratun mahdin verran taikapisteitä eli tässä tapauksessa viisi taikapistettä. Mihin pahukseen tällainen sankari enää mitään kertakäyttöisiä loitsuja tarvitsisi jostakin mukana raahattavasti kivensirusta?
Pelkät sankarin riimuloitsut eivät tee nämä kertakäyttöisinä tosikivessä saavasta henkilöstä sankaria. Tällainen tosikivi tarjoaisi kyllä jonkin verran taikavoimaa, mutta sankarin voimat koostuvat loitsujen lisäksi sankarikyvyistä, sankarien poluilla kerätyistä esineitä, saaduista liittolaisista, sankarimatkoilla kohotetuista ase- ja muista taidoista, seuraajien palvonnasta ja tuesta ja kaikesta sellaisesta. Tosikivi ei ole siis mikään tavallisesta maajussista suureksi Kallyriksi -lääke.
Lopuksi
Tosikiviä voi aivan taatusti käyttää pelkkään mättömeininkiin, jos pelinjohtaja ei halua soveltaa tässä tekstissäni esittelemiäni pointteja. Oma näkemykseni kuitenkin on, että tosikivet antavat pelillisesti enemmän, jos niitä käsittelee harvinaisina ja arvokkaina esineinä, joiden avulla voi tarjota kenelle tahansa minkälaista taikuutta tahansa ja luoda dramaattisia tilanteita. Tyhjiä tosikiviä kannattaa varmasti käyttää erittäin säästeliäästi ja jo yhden sellaisen saaminen edellyttäisi todella huimaa tuuria tai suuria tekoja.
Tähän kirjoitukseen minut inspiroi Glorantha-foorumilla käyty kiivas keskustelu tosikivestä ja sen ominaisuuksista RuneQuestissa. Gloranthan olennot ja salaisuudet -kirja antaa säännöt tosikiven käyttöön RuneQuestissa, mutta jättää monia keskeisiä kohtia avoimiksi. Sen vuoksi ryhdyimme puhtimaan kaiken saatavilla olevan tiedon ja muutamien harvojen kirjoissa mainittujen tosikivien perusteella, miten niiden tulisi toimia, jotta tosikivien käytöstä muodostuisi looginen ja pelillisesti järkevä näkemys.
Päädyin nykyiseen näkemykseeni, kun foorumin Salmanuoli onnistui hyvin vahvasti perustelemaan, miksi aikaisempi kantani ei oikein toiminut. Suuret kiitokset hänelle. Monet muut keskustelijat toivat esiin hyviä vasta-argumenttejaan tai muita ajatuksiaan ja auttoivat kehittämään teoriaa tosikivien käytöstä. Kiitokset myös kaikille keskusteluun osallistuneille, vaikka näkökantamme eivät välttämättä lopuksi kohdanneetkaan.
|
|